Помош

• Креатор на темата Креатор на темата KristijanK
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 февруари 2008
Мислења
39
Поени од реакции
0
Треба да ми пуштат телефон од америка тие ке платат shipment од таму и ме интересира дали овде на пошта ке треба да плакам царини или некој слични глупости... некој има вакво искуство?:salut:

Треба да ми пуштат телефон од америка тие ке платат shipment од таму и ме интересира дали овде на пошта ке треба да плакам царини или некој слични глупости... некој има вакво искуство?:salut:

Околу 15 % од вредноста на пратката.

А вредноста на пратката тие ке ја определат или како?

Што телфон ти праќаат? Највероватно таму кога ќе го праќаат ќе му бапнат лепенка за вредност колку има. Нека ти го пратат како GIFT шансите да ти удрат царина се помали.

Што телфон ти праќаат? Највероватно таму кога ќе го праќаат ќе му бапнат лепенка за вредност колку има. Нека ти го пратат како GIFT шансите да ти удрат царина се помали.

Еден другар ми пушта blackberry curve 8900 и 190$ треба да го платам. И сега незнам за царини или глупости како е.. тој ке плати shipment од таму и ко gift демек ке го пуштел.. па читам некој вика 5% за телефони било некој 0% царина :S

царина за мобилни телефони нема, се плаќа само данок 18% + 1%.
но ова зборам само количина и ако се за трговски цели, доколку е за лична употреба ништо не се плаќа.

е сега, твојот проблем е специфичен - тебе ти праќаат подарок, а колку што знам царината не толерира подароци!
нас ни правеа проблеми за батериите и полначите на телефоните што ги носевме последната тура затоа што во фактурата не ги имало и ни ги задржаа едно 3/4 недели додека не сфати човек дека шверцот и корупцијата е порегуларна одколку црно-на бело да си донесеш.

но ова зборам само количина и ако се за трговски цели, доколку е за лична употреба ништо не се плаќа.

е сега, твојот проблем е специфичен - тебе ти праќаат подарок, а колку што знам царината не толерира подароци!
нас ни правеа проблеми за батериите и полначите на телефоните што ги носевме последната тура затоа што во фактурата не ги имало и ни ги задржаа едно 3/4 недели додека не сфати човек дека шверцот и корупцијата е порегуларна одколку црно-на бело да си донесеш.

Па според ова значи дека нема да платам ништо, дека само еден телефон ми пуштаат и на него ке нема ни цена ни ништо сепак на старо е. па очигледно е дека е за лична употреба

пошто темава е за Помош, да ве прашам некој да не знае:
Не ми го прима Сони Е. Г900 на компјутерот, џабе ставај го кабелчето како ништо да не му правиш, да не знаете до што е?

пошто темава е за Помош, да ве прашам некој да не знае:
Не ми го прима Сони Е. Г900 на компјутерот, џабе ставај го кабелчето како ништо да не му правиш, да не знаете до што е?

А имаш инсталирано Sony Ericsson PC Suite ?

имам бе, Да... ама сеа го исклучив-па го уклучив (и мобилниот и кабелечето) некако запали! Ипак, фала.

И сега што се деси? Ако порачам телефон од USA околу 200$ ќе ми удрат царина или не?

Важи ова сеуште? Сакам да порачам od нет мобилен од 150 $

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom