Street fashion

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Street fashion e термин кој се користи за онаа мода која се појавува на улиците во големите модни центри, мода која се разликува од онаа на модните писти, но иако една без друга не можат. Oбично е поврзана со културата на младите. Taa ja раздвижува комплетно модната сцена.
Многу модни трендови излегуваат токму од "улицата".

Кај нас тешко да се збори за Street fashion, немаме услови и немаме можности за вистинска улична мода. Ретки се они со свој уникатен стил.

Јас сум фан на оваа улична мода :). Сакам да ги погледнам модните ревии на познатите дизајнери, ама уште повеќе ме интересира како лицата од урбаните модни центри тоа ќе го искомбинираат.

Постојат неколку сајтови за улична мода, кои ги фотографираат оние девојки/момци со уникатни стилови. Истите тие ги има и во модни списанија, на телевизија, излегуваат од тука нови идеи, трендови итн.

Ја сакате ли вие оваа улична Street fashion или повеќе сте љубител на модните писти т.е. Runway Fashion?

luxe-loungewear_b.jpg
luxe-loungewear_b.jpg

wedges_b.jpg
otk-boots_b.jpg

isle-of-wight-festival-2009_mode_large_qualite_uk.jpg
Ripped-denim_mode_large_qualite_uk.jpg

studded-boots_mode_large_qualite_uk.jpg

shorts_mode_large_qualite_uk.jpg
tartan_mode_large_qualite_uk.jpg

ruffles_mode_large_qualite_uk.jpg
elisia_gilbert_22_mode_large_qualite_uk.jpg

sequins_b.jpg
retro-glasses_mode_large_qualite_uk.jpg

Ја сум увек две сезони унапред - пред 2 години, само ја шетав со кожни пантолони, сеа тие се маст хев. Без разлика на тоа, модните креатори и оние ствари што се шетаат по модните писти не ги почитувам воопшто, затоа што се праени за креатури и фрикови, и нема шанси да се избацам у јавност во нешто вакво:

или скраја да е, вакво:

retro-glasses_mode_large_qualite_uk.jpg

Си имам некој свој стил на облекување кој го сакам, и кој го почитувам, незнам колку е уличен или што се подразбира под истиот, сакам неутрални бои и едноставност. Се што е уникатно не влегува под street fashion. Пример, мојот стил е уникатен зошто и покрај тоа што знам да се оставам од пари давање по продавници, знам и да си направам сопствена облека, всушност, со дизајн на облека се занимавам 12 години, затоа што ако нешто мрзам е да излезам на улица и да видам уште едно дваесет луѓе облечени како мене. Премногу ме иритира тоа!

Ми се допаѓа и едното и другото т.е и модели од писта и улична мода, со таа разлика што кај уличната мода може многу полесно да се пронајде нешто блиску до стилот што го имам јас и претежно се модели кои навистина би ги носела во секое време, за разлика од пистите каде често има модели и парчиња облека кои се така искомбинирани што пари да ми даваш не би ги облекла.

Се знае многу одамна коа беа во мода фармерки со скинати коленици. :) Ова не ми личи баш на нешто како Street fashion :)

Уличната е многу подобра.
more people-more ideas :)
Убаво кажа rossonerka,овдека воопшто немаме услови за да бидеме уникатни баш во стилот( го исклучувам Боки 13).
Едно парче облека во 10 бутици со различна цена.
Цел Охрид облечен во теранова,калиопе и азаро и фураме стрит фешн.

Се знае многу одамна коа беа во мода фармерки со скинати коленици. :)

Да де пред 9-10 години, а се знае и дека модата се враќа. Така и овој пат. They come back :pipa:
Бев прва средно кога купив такви фармерици и уште ги чувам и се здрави живи. Само ја треба да ослабнам за и годинава да можам да ги носам :pos:

Еве уште неколку сликици.

6a00d834527a7669e2012875ccaa7b970c-800wi

6a00d834527a7669e20120a62e6811970b-800wi

6a00d834527a7669e20120a621c2d9970b-800wi

6a00d834527a7669e20120a582e8d5970b-800wi

6a00d834527a7669e20120a580d328970b-800wi

6a00d834527a7669e20120a813eab9970b-800wi

6a00d834527a7669e2012875b4fcea970c-800wi

Jordon-Rice-3.jpg

1.jpg

3.jpg

Julie-Long-Art-Basel-09-173.jpg

Plaid-Skirt-and-Scarf.jpg

7.jpg

Andreea-Diaconu.jpg

Sophie-NYFW9-09-5.jpg

P1011317.jpg

7.jpg

DSC-0120.jpg

Alexandra-Hope-2.jpg

Marta-Affortunati-webedit.jpg

1-IMG-9492-copy.jpg

A може и да ја погледнете странава http://lookbook.nu, не е типична улична мода, туку зачленети се лица од целиот свет што мислат дека имаат уникатен стил и се фотографираат. Одлична е.:)

Повеке ми изгледаат на модели фотографирани на улица:nesum:

Пред некое време две девојчиња сакаа да ме фотографираат пред еден трговски:tapp:Секако не им дозволив,можда за ова е било,стрит фешн:pos2:

Абе јас и фешн не се сакаме баш, ама со улицата сме во прилично добри односи.
Bohemian i vinтage style ги љубам и практикувам најмногу.

Комбинирам искинати фармерки, големи марами во земјени тониви најчесто, иако иам и пар во шашави бои, огромни обетки најчесто рачно изработени, гранџ карирани кошулки, старки, балетанки, римјанки и рамни кожени чизми.
Чат-пат хеланки со масивни џемперчиња, големи торби, уствари последниве месеци ја мкнам една огромна кафена зашто со се ми иде, шарени фустанчиња од мама. Сакам да носам чизми и фустанчиња дури и кога е топло и местото на чизмите е у плакар и сакам да комбинирам шашави бои. Не ми пречи да носам пурпурни чизми без ниту еден друг додаток во таа боја.

Fancy street fashion, не сакам.

Ианку различна е оваа улична мода секаде. Во Њујорк ќе видиш една, во ЛА друга, Вашингтон нешто сосема трето. Кај нас...па што знам. Изборот е тој и многу јасно дека ке се копираме.

http://www.brochuwalker.com/

Лиса ми е омилен креатор и имам доста парчиња од неа. Океј, признавам, повеќето се носени од моделите па ми ги шитна онака за ич пари:icon_lol: ама и си купував кога можев и имав свој кеш.

Е сеа нацки.
И ќеиф ми е кога ќе искоминирам маичка од неа со балетанки од Шутка, да речеме....

Така:salut:

Супер е.
Ми се допаѓа што е поопуштено и не униформирано, за разлика од runway fashion, сконцентрирани на едно парче за една сезона.

Ја сум увек две сезони унапред - пред 2 години, само ја шетав со кожни пантолони, сеа тие се маст хев.

:tv:

Кожни панталони се носат уште мнооогу пред ти да ги облечеш, и да, кожа никогаш не излегува од мода :)...да не почнувам па дека ова сега што е у мода нема ни к од кожа :)
Ако е за тоа, ја сум дури и 4 сезони ( :icon_lol: ) унапред пошто ги носев уште од 8мо одделение.

Нема ни У од улица.

Се сложувам. Улична мода не е да се облечеш со што ти дојде прво од плакар и да го џитнеш врз себе. Или ко да си се фрлил во плакар и си излегол со тоа што останало на тебе.
Знам дека е модернизиран стилов денес, ама ако говориме за улична мода оние парчиња горе се само wannabe. И попримен е само терминот "улична" мода. Како што спомнавте и самите, кај нас нема услови за ваква мода или поубаво кажано, воопшто не постои. Модернизираните продавници се токму тие.. Теранова, Азаро, Јунит и сл. Тие се урбани.
Пример за уличен стил - M.I.A. ... Урбан - Beyonce.
Тоа погоре не личи на скинерски, хипи или панк стил нималку.
Наместо тоа, некој микс со цветни фустанчиња, искинати фармерки, шалвари.. ептен се фенси за да бидат улични.
btw не видов никакви хип хоп парчиња :(

partypromoters.jpg
ngl16fedoke.jpg

stepup_243x298.jpg

2671136549_abcec19e2c_o.118174114.jpg

main.jpg

Поупатена сум во хип хоперските брендови.. па урбани во микс со улица се некои како :
Rocawear

Dereon
Baby Phat
Sean John
Akoo

Тоа погоре не личи на скинерски, хипи или панк стил нималку.
Наместо тоа, некој микс со цветни фустанчиња, искинати фармерки, шалвари.. ептен се фенси за да бидат улични.
btw не видов никакви хип хоп парчиња :(

Денес уличната мода е многу проширена.
Така да фенси не фенси тоа е. Денес уникатниот стил на облекување и мешањето на стилови се многу застапени.
Јас не ни ставив хип хоп парчиње зашто не сум љубител на тој стил. Слободно ставив си ти :)
Она погоре мене ми се допаѓa премногу.
Секој човек со свој вкус, секој со различен начин на облекување. Сите тие заедно ја создаваат новата улична мода, која доста се разликува од онаа порано, сега има премногу стилови во неа. Но тоа ја прави уште поинтересна.:pipa:

И јас сум уличен тренд сетер моментално носам трењерки од марка acliclas, ама кога чита човек од далеку се читаат како adidas, по тоа сум урбано познат.....

Денес уличната мода е многу проширена.
Така да фенси не фенси тоа е. Денес уникатниот стил на облекување и мешањето на стилови се многу застапени.
Јас не ни ставив хип хоп парчиње зашто не сум љубител на тој стил. Слободно ставив си ти :)
Она погоре мене ми се допаѓa премногу.
Секој човек со свој вкус, секој со различен начин на облекување. Сите тие заедно ја создаваат новата улична мода, која доста се разликува од онаа порано, сега има премногу стилови во неа. Но тоа ја прави уште поинтересна.:pipa:

Пред да те читам, само сакам да те прашам, дали Улична мода има некакво значење и поврзаност со улица, или е чисто таков називот?
Бидејќи ова горе, ко шо кажав, нема ни У од улица.
Така се облакаат цурици шо си практикуваат колосеум, рич n' all dat sheet.
Ја под улица подразбирам маало. А у маало да ми се избаци некоја ваква, само ќе ја поздравам и ќе ја посоветувам да напушти.

Фенсери. XD
Шо вика год, ни У од улица...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom