Зголемување на лимитот на стока што може да се внесе од странство од 175 на 350 евра!

• Креатор на темата Креатор на темата Turrican
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 март 2009
Мислења
1.203
Поени од реакции
888
Значајна измена е и зголемувањето на лимитот на вредноста на стока што македонските граѓани можат без царински давачки да ја внесат во земјата.
-Лимитот од 175 евра се зголемува на 350 евра. Ваквото двојно зголемување на лимитите значи изедначување на третманот на нашите со граѓаните во земјите на ЕУ и едновремено намалување на царинските ограничувања за нашите граѓани - рече Ставрески.
Тој најави дека очекува поголема достапност и поевтинување на услугите за граѓаните со измените на Законот за вршење услуги брз трансфер на пари.
КОМЕНТАРИ МОЛАМ,И ЗА КОЈА СТОКА ВАЖИ ОВА:helou:

Мислам дека важи за се освен за цигари, алкохол и парфеми каде што лимитите се количински.

mene mi treba da mi zgolemat toa so naracuvam od net vaka neam kjar baska mnogu mladi naracuvaat od net i taka da toa treba da se zgolemi granicata koja e smesni 45 evra

Ale-luja! Nema poveke da ne ucenuvaat i lokalnive trgovci! Ne velam deka e mnogu poevtino, no sepak e poevtino da donesis na primer klima ured od Bolgaria, otkolku da go kupis vo Bugarskiot Tehnomarket... Danok si e danok! Tamu ke te oslobodat, tuka ke si platis! Ne veruvam deka e drasticno pomal danokot vo Bg!?.... A ene kade e - blisku!
Dosega kupuvavme evtini koli, sega ke kupuvame evtina: bela tehnika, HiFi, televizori.... i tn.

Позитивно, гледано од повеќе страни. Поздрав за одлуката, ќе протријат раце и ситните шверцери од пограничните места.

Navistina i mene me interesira: Dali predlog zakonot za zgolemuvanje na limitot za uvoz na roba bez carina, od 175 na 350 Evra bez plakanje carina, se odnesuva na sekoja roba (osven akcizna pretpostavuvam: cigari alkohol...) ili se odnesuva za predmeti za licna upotreba?
Konkretno: dali moze da se vnese bez plakanje carina bela tehnika, kompjuter, HiFi oprema.... ?

Navistina i mene me interesira: Dali predlog zakonot za zgolemuvanje na limitot za uvoz na roba bez carina, od 175 na 350 Evra bez plakanje carina, se odnesuva na sekoja roba (osven akcizna pretpostavuvam: cigari alkohol...) ili se odnesuva za predmeti za licna upotreba?
Konkretno: dali moze da se vnese bez plakanje carina bela tehnika, kompjuter, HiFi oprema.... ?

И досега можеше лап топ да се внесе,непријавен :)
Мислам дека важи за се до 350 евра со документ за вредност на стоката.(овде нормално дека акцизна роба не важи)

А оваа цена без ДДВ или со ДДВ? На пример бугарски ПДВ(истиот данок е мислам)

За некоја недела ќе патувам во словачка на гости. Со мене ќе си го понесам фотоапаратот кој чини околу 400 евра и ме интересира дали ќе треба да го пријавам некаде дека го носам со мене за да немам проблем при влез во МК со цариникот?

Молам за одговор од лице кое е сигурно и кажува од искуство а не : ваљда нема да ти направат проблем.:smir:

Јас сум патувал неколку пати со Фотоапарат од 1500 евра , никој нит ме прашал за него на граница нит ми барал да го заведам во пасош. Дури и сам си прашав еднаш на наша граница дали треба да го пријавам , ми рекоа не треба.
Инаку според царинскиот тарифник ослободен е фотоапарат и лаптоп од царина, се смета за лична своина.

@theone
Благодарам многу

a колку е царината па да знам колку ке заштедам
таму данокот ке ми го вратат така? а тука ке си платам 18% ДДВ

и дали можи пример ако патуваме четворица да носиме стока сите по околу 300 евра??? (значи вкупно 1200 евра)
:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom