Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Овај ако треба и на 5ти ќе ти ја качи :))
25-35 кила не е проблем
Ела нека проба Mitsubishi SF/FH 50 или онаа мрцината од Gree 70 кила што е

@Forza Milan!!! Колку пари-толку музика.Сите сакаат да платат 4000ден монтажа,а после им сметале климите на тераса?!
Изнајми дигалка или скеле,и за истите пари ќе ти ја монтираат кај сакаш!Всушност ако се работи за куќа повеќето сигурен сум можат и да се снајдат(од пријатели/познаници) и да позајмат скеле за една поручек...
До втори спрат не е проблем,згради и станови сосем друга приказна.

Здраво,
Ако можете да ми помогнете со избор на инвертер клима
Се работи за простор од 50 м2 северно, во горен спрат со сендвич ѕидови и обични дрвени прозорци, плафон од бетонска плоча без кровна изолација. Просторот е во форма на Г.

Досега е греен со пилети и со струја (неуспешно) но веднаш штом ќе се угаси се губи топлината и се јавува кондензација во ќошевите...

Здраво,
Се работи за простор од 50 м2 северно, во горен спрат со сендвич ѕидови и обични дрвени прозорци, плафон од бетонска плоча без кровна изолација. Просторот е во форма на Г.

Досега е греен со пилети и со струја (неуспешно) но веднаш штом ќе се угаси се губи топлината и се јавува кондензација во ќошевите...
Лена,таков инвертер или клима не постои што ќе го реши твојот проблем!
Ако неможеш да загрееш со пелети(дрво) ич не ни пробувај со клима!
1.Имаш огромни топлотни загуби(над 8kw/50m2)
2.И да ги надоместиш(а за тоа ти треба тајфун,не инвертер) ни тогаш нема да го решиш проблемот со влагата.Баш напротив од тоа што мислиш,кога грееш,воздухот е потопол и полесно дотигнува точка на оросување!Ѕидовите/ќошевите ти се претпоставувам на мн по константна температура(без разлика што грееш) оти изолација 0,и така и ти ствара влага.

Чаре,да ги фрлиш парите што ги планираш за инвертер и ставање внатрешна изолација!Само тоа ти е спасот!

Последно уредено:
Дечки еве фотки од монтажаѕа на хјундаи инвертери 3.5 и. 5.5 кв.Монтажата помина ок,климите се одлични сега за сега,е сега ќе видиме во најладното како ќе се покажат:)

Attachments

• IMG_20190907_162952.jpg
    IMG_20190907_162952.jpg
    632,9 KB · Прегледи: 89
  • IMG_20190907_163020.jpg
    IMG_20190907_163020.jpg
    489 KB · Прегледи: 91
  • IMG_20190907_162952.jpg
    IMG_20190907_162952.jpg
    632,9 KB · Прегледи: 89
  • IMG_20190907_145043.jpg
    IMG_20190907_145043.jpg
    447,8 KB · Прегледи: 89
  • IMG_20190907_151015.jpg
    IMG_20190907_151015.jpg
    489,5 KB · Прегледи: 83
  • IMG_20190907_163020.jpg
    IMG_20190907_163020.jpg
    489 KB · Прегледи: 94
  • IMG_20190907_175134.jpg
    IMG_20190907_175134.jpg
    559,3 KB · Прегледи: 95
  • IMG_20190907_175052.jpg
    IMG_20190907_175052.jpg
    435,1 KB · Прегледи: 94
  • IMG_20190907_163004.jpg
    IMG_20190907_163004.jpg
    459,2 KB · Прегледи: 81
Здраво,

Prvo izolacija potoa razmisluvaj za greenje so inverter klima bez izolacija nisto.
Kolku podobra izolacija tolku poekonomicno greenje.

Здраво,

Катастрофа. Не ви треба инвертер туку решавање на очигледните проблеми. Имено изолирање на горната плоча што не е скапо, ако има пристап се решава за 400евра од некој поспретен маж.

Понатаму се задихтуваат сите прозори и врати со добри и квалитетни дихт гуми.

Дури потоа треба да погледнеш Daikin FTXF50 или Toshiba Suzumi 18 или нешто од кинескиот репертоар како Gree Hansol 18.

Дечки еве фотки од монтажаѕа на хјундаи инвертери 3.5 и. 5.5 кв.Монтажата помина ок,климите се одлични сега за сега,е сега ќе видиме во најладното како ќе се покажат:)
Слика 1,3,7 Дали надворешната е залепена и од страна и од позади или само така изгледа?
Исто,убаво што ти ставиле гумици ама изгледа ги заборавиле држачите!Не за друго,тие имаат функција на дистанцери(ја креваат да има простор под неа,и за струење и за..) вака ќе фане мраз,нема ни да забележиш може,ќе се затнат дупките,ќе почне да трупа и внатре... И отидоа перките додека се освестиш!

Слика 1,3,7 Дали надворешната е залепена и од страна и од позади или само така изгледа?
Исто,убаво што ти ставиле гумици ама изгледа ги заборавиле држачите!Не за друго,тие имаат функција на дистанцери(ја креваат да има простор под неа,и за струење и за..) вака ќе фане мраз,нема ни да забележиш може,ќе се затнат дупките,ќе почне да трупа и внатре... И отидоа перките додека се освестиш!
Држачите си ги земаа а инаку има од сите страни простор и отпозади.
Автоматски споено мислење:

Уствари јас бев поише за на зид класична монтажа,ама вака сакаа бабата и дедото пошо таму е монтирано.Е сеа,за еднава 5.5кв употребија бакарна цевка 4 метра,а за другава 2.5 метра...не 3м како што е препорачливо нели,а ме убедуваа дека тој бил минимумот.

Последно уредено:
VS
Мислења, Критики, и искуства се добродојдени.
Која клима од овие 2 се исплати повеке за парите?

VS
Мислења, Критики, и искуства се добродојдени.
Која клима од овие 2 се исплати повеке за парите?
Eve sporedba
Haier Tundra e do -15°C na klimi mk ima pecatna greska slobodno javi se vo Energija prasaj.

Може ли да ни кажеш од каде идеја за Хјундаи инвертери (некоја препорака, или...) на форумов ретко кој ги користи. Имаш ли информација дали е тоа ребрендирана Мидеа на пр. или Хитачи.... или пак е технологија на Хјундаи!? Кои модели се ако може да ни кажеш... не е лошо да информираш и понатаму како ќе се погодат те греат и колку економично сред зимо.... Колкави простории ќе греат 5,5ка + 3,5ка!?... Реков нема многу инфо за Хјундаи клима инвертери, иако на еден хрватски сајт за климатизација налетав.... ја препорачуваат Hyundai како добар избор за греење https://klimatizacija.hr/blog/novosti/top-5-klima-uredaja-grijanje-28/ иако искрено не ми е јасно како и по што го вброиле во тоа друштво Hyundai Elite Inverter 3.5 kW - HRH-12GMV/HRO-12GMV

Може ли да ни кажеш од каде идеја за Хјундаи инвертери (некоја препорака, или...) на форумов ретко кој ги користи. Имаш ли информација дали е тоа ребрендирана Мидеа на пр. или Хитачи.... или пак е технологија на Хјундаи!? Кои модели се ако може да ни кажеш... не е лошо да информираш и понатаму како ќе се погодат те греат и колку економично сред зимо.... Колкави простории ќе греат 5,5ка + 3,5ка!?... Реков нема многу инфо за Хјундаи клима инвертери, иако на еден хрватски сајт за климатизација налетав.... ја препорачуваат Hyundai како добар избор за греење https://klimatizacija.hr/blog/novosti/top-5-klima-uredaja-grijanje-28/ иако искрено не ми е јасно како и по што го вброиле во тоа друштво Hyundai Elite Inverter 3.5 kW - HRH-12GMV/HRO-12GMV
Midea e se gleda PO nadvoresnata

Пријателе, мислам дека ти е премногу залепена надворешната до ѕидот. Мислам дека минимум е 10цм одлеченост иако и тоа е малку. Ќе немаш добар проток на воздух.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Po los izbor na mesto za nadvoresna edinica ne mozelo da se izbere (vo stvari mozelo ako bi bile staveni ne poprecno tuku nadolzno na terasata i da duvaat edna vo druga):
-premnogu nisko, vece ednas iskoristeniot vozduh ce udira vo prednoto zidce i ce se vraca pak na koristenje, znaci vo zima vece dobro oladeniot vozduh pak ce vleguva vo nad. edinica i taka vo krug, sto znacitelno ce go namali greenjeto (ladenjeto vo leto) i ce dopridese za mnogu pocesti defrosti.
-poradi ovie defrosti brzo ce se zapusi tenkoto crevce, pa po izvesno vreme edinicite ce bide kocka mraz so skrseni ventilatori
Ako sakate da imate efektivno greenje/ladenje ce morate da gi premontirate edinicite i da gi podignete na visina pogolema od parapetot na predniot del od terasata, da gi izvadite plasticnoto crevce i luleto i da stavite nesto za sobiranje na kondenzatot ili sobirnici so plasticni cevki od pogolem diametar.
Vo sprotivno i da ne zamrznat vo poblaga zima seedno ce si placate visoki smetki za el. energija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom