Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Зашто го стимулираат? Можеби оти Македонија има висококвалитетен тутун... и заработката е неколку пати поголема од вложеното. Цена на чинење на една кутија цигари изнесува околу 10 денари, а кога ќе ја продадиш за 50-60 денари види ја заработката.
Пријател, дали знаеш воопшто колку изнесува акцизата на тутунски производи? И колку од кутија цигари која на пример чини 70 денари, од вкупната цена на чинење отпаѓа на акциза?

Дали некој, од сите овие кои се расфрлаат со знаење и памет, воопшто има поим кој има најголема заработка од цигарите?

Бул-шит. Па со што ќе профитира освен од наплата на казни? Со развиено стопанство?

А Македонија може да биде европска, кога европски ќе бидат платите. Туку, ај признај сега дека не знаеш како е регулирано пушењето во европските држави..

Едит: Членот над мене ти објаснил.

А во случај на лукавост граѓаните да ја “заебат“ владата и да ги почитуваат законите? Како ќе се полни буџетот?

Иначе колкав процент од буџетот се состои од казни?

Пријател, дали знаеш воопшто колку изнесува акцизата на тутунски производи? И колку од кутија цигари која на пример чини 70 денари, од вкупната цена на чинење отпаѓа на акциза?

Дали некој, од сите овие кои се расфрлаат со знаење и памет, воопшто има поим кој има најголема заработка од цигарите?
Нормално... државата има најголема корист. Кој сакаш ти да има? Од што ќе се градат сали, споменици и други тракатанци, мора да се бараат извори од кои ќе се полни државната каса... законот си е супер, требаше да се донесе оддамна :)

Зашто го стимулираат? Можеби оти Македонија има висококвалитетен тутун... и заработката е неколку пати поголема од вложеното. Цена на чинење на една кутија цигари изнесува околу 10 денари, а кога ќе ја продадиш за 50-60 денари види ја заработката. Се прогнозира поскапување на цената на цигарите, па ете уште поголема заработка. Со тоа што ќе се намали бројот на пушачи во Македонија ќе се остави простор за поголем извоз и уште поголема заработка :smir:

Ако, не е лошо малце да се насмееме во новата година:pos2:.
Значи вака - ние во Македонија откривме дека цигарите се штетни (а западот појма нема за тоа, тоа ние го откривме во институтот во Мариово), па затоа ние ќе си произведуваме, продаваме ама нема да пушиме (не сме ние глупи западњаци нели, кај нас пушењето не е познато во историјата), и така ќе си умреме богати и здрави. Ај сега дај еден со Хасо и Мујо.
Шала на страна, ние закони не извезуваме, туку увезуваме, а притоа и лошо ги копираме. А ако твојата логика имаше бело видело, тоа ќе се направеше и со афионот пред 40-ина години.

Еве еден предлог на крај (мразам да се повторувам ама морам) до загрижените за нашето здравје:
дрогата штетна, цигарите штетни.
За производство, продажба и поседување на дрога - апсана.
Па нека биде и за цигарите исто, што викате? Ем ние поздрави (и во апс), ем вашите јакнички не мора да се перат секој месец, а и парфемите „ќе се осеќаат и по враќање од град„.:pos2::pos2::pos2:

Стимулираат производство на тутун за извоз можеби?

Не би рекол.
Според изворов (табела подолу), не само што извозот на тутун не е нешто посебно голем, туку се забележува пад во извозот на истиот од 2006та година па наваму.

Untitledhhh.jpg

Значи не е тоа, дај друго дете.

А ова е веке глупост. Смислете нешто попаметно пред да истрчате и да плукните на владата или на шо и да е.
Или vice-versa, владата нека смисли попаметни начини да земе пари од мене а не со носење на глупи закони (факт, ќе најдам статистика колку закони паднаа на уставен само 2009та) и со трошење на 700 илјади евра од страна на парламентарците (120 души, иако голем дел не присуствуваат често на час) за гориво. И ова е факт, ревизорот така кажа, не е мој муабет.

Со тоа што ќе се намали бројот на пушачи во Македонија ќе се остави простор за поголем извоз и уште поголема заработка :smir:

Добро бе, јел сте ви нормални? Како бе сте убедени во вакви глупави работи? Јас можам да разберам некој да брани одреден став дека не знае подобро, ама искрено не можам да разберам никој што е слеп при очи.

Доколку извозот беше голем, доколку имаше пари во него, немаше да мора јас од моите цигари бос меко да му давам на некој Белгиец туку декарите земја неискористена со години поради непрофитабилност ќе ги посеев специјално за него. Само нека ги земе тој и нека ги плати убаво.

Сакаш да докажиш дека државата го прај ова со цел да го наполни буџетот, а од друга страна велиш дека фактички државата губи пари од акцизи. И која е поентата сега.

Ти сега нервозата од дискомфортот шо ти го ствара законот ја изразуваш со политизирање на темата. Од една страна го затворивте подфорумо политика, а тука се политизира дискусијата. Испаѓа секој шо го подржува овај закон должен е да ги објасни сите решенија на владата. Дводимензионален муабет фкрај.

Абе шо сакате правите, законот е во сила, ако не ви одговара и ако нешто ве чеша во џебот, плаќајте си по 300 евра од цигара, шо да ви кажам друго :toe:

Законот нема да успее, како што не успеа во многу европски држави. :toe:

Сакаш да кажиш дека за инает треба да го забранат?
Не бе за инает, таман работа, ќе се инаети власта со мене. Туку дека

Абре и за пушачите државата се грижи да не си го уништуваат здравјето!

Па нормално е да се стимулира производтство на тутун една од ретките добра шо ги извезува државата. Извоз значи влегува надворешен капитал и недискутабилно е колку е то добро за државата.
Во мојот претходен пост дадов табела од Стопанска Комора на Македонија, со извор и такви ми ти работи. Не е голем извозот. Напротив, опаѓа. Значи не само што не е голем (~20 тони годишно, 10 кила годишно само јас пушам според некои статистики таму на А1 што ги гледам) туку и секоја година опаѓа.

Колкав процент е тој фамозен прилив од казни нека кажи некој?
Не ме држи за збор, ама мислам дека прочитав цифра од 90 милиони евра за 2010 се планирани да влезат во буџет под ставка: казни.
Ќе се обидам да го најдам линкот.

Или vice-versa, владата нека смисли попаметни начини да земе пари од мене а не со носење на глупи закони (факт, ќе најдам статистика колку закони паднаа на уставен само 2009та) и со трошење на 700 илјади евра од страна на парламентарците (120 души, иако голем дел не присуствуваат често на час) за гориво. И ова е факт, ревизорот така кажа, не е мој муабет.

Сакаш да го однесиш носењето на законот во правец шо тебе ти одговара, ама ти нема никаква логика муабетот.

Како точно од тебе државата зема пари со овај закон?

Сакаш да докажиш дека државата го прај ова со цел да го наполни буџетот, а од друга страна велиш дека фактички државата губи пари од акцизи. И која е поентата сега.
Пишав убав и долг пост, незнам дали го прочита на претходниве страни. Еве да сублимираме уште еднаш во две реченици, најпросто што може - нема да изгуби од акцизи, затоа што забраната нема да влијае на намалување на продажбата на цигари. Но, ќе се соберат значителни средства од наплата на глоби.

Ти сега нервозата од дискомфортот шо ти го ствара законот ја изразуваш со политизирање на темата. Од една страна го затворивте подфорумо политика, а тука се политизира дискусијата. Испаѓа секој шо го подржува овај закон должен е да ги објасни сите решенија на владата. Дводимензионален муабет фкрај.
Види, глупо и безобразно е да почнеме со ниски муабети и да прејдеме на лично, затоа што на ваква реплика глупо би било јас да ти вратам дека дискомфортот или нервозата што ги имаш на тоа и тоа поле ја искажуваш преку дрн дрн овде... Нели, глупо е. Инаку, би можел до утре.

Воопшто не е политизирање, туку барање логично објаснување за нелогични забрани и глупи решенија, спомнувајќи економски фактори во позадина, не политички.

Не дводимензионален, туку тродимензионален муабет мора, за да се сфатат некои глупоштии и лошо препишани и лошо преведени закони.

Абе шо сакате правите, законот е во сила, ако не ви одговара и ако нешто ве чеша во џебот, плаќајте си по 300 евра од цигара, шо да ви кажам друго :toe:

Вчера повторно се пушеше во кафичот во кој бев и никому ништо :toe:

Ова е една од причините зошто нема да успее законов. Владата, занесена во нејзината цел да собере што повеќе приходи од казни, носи секакви закони и забрани. Ама заборава дека доколку ја немаш поддршката од најголем дел од населението, законот не значи ништо, гола вода.

Како точно од тебе државата зема пари со овај закон?

И обидот се важи.

Не ме држи за збор, ама мислам дека прочитав цифра од 90 милиони евра за 2010 се планирани да влезат во буџет под ставка: казни.
Ќе се обидам да го најдам линкот.

Ајде сеа претпоставка, колку досега ете во 2009 се собрани во процент?

Ти силно си убеден дека буџетот (пази) СЕ НАПОЛНАЛ од казни, а појма немаш колку. Значи претенциозно и од нервоза ти е муабетот или верваш на политичка реторика без многу мислење.

Не дводимензионален, туку тродимензионален муабет мора, за да се сфатат некои глупоштии и лошо препишани и лошо преведени закони.

Што има глупо во тоа непушачите да бидат заштитени?
Се работи за моето здравје ако ти свесно сакаш да ми нанесуваш штета зошто уопште да те толерирам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom