Prezemeno od dnevnik:
Мојата навремена интервенција го спаси син ми од газење на здивениот "мерцедес", тврди д-р Дејан Сарчевски, во врска со инцидентот на Саемот за автомобили во Скопје. Една од хостесите по грешка го стартувала изложениот "мерцедес", кој се залетал во спротивниот крај на халата и патем "ги собрал" д-р Сарчевски и син му, кои случајно му се нашле на патот.
- Го видов залетаниот во нас "мерцедес". Прво мислев дека ќе се препаркира. Но веднаш потоа сфатив дека сме во неволја, откако го видов вџашеното лице на хостесата што беше зад воланот, а возилото одеше кон нас. Во делче од секундата реагирав, оттурнувајќи го син ми, кој беше на линијата на движењето на автомобилот. Да не го сторев тоа, син ми ќе беше смачкан. Мене сепак ме поткачи. Бев приклештен помеѓу "мерцедесот" и едно возило "бмв", кое пред тоа го разгледував со син ми. Се најдов под автомобилот и мислев "ова ми е крајот" - раскажува видно потресениот татко.
Откако "мерцедесот" удрил во параван-ѕидовите од гипс во близината, тие паднале врз д-р Сарчевски (39) и неговиот шестгодишен син, поклопувајќи ги и придонесувајќи за општата конфузија.
- Ме згрози тоа што никој од луѓето од штандот на "Мерцедес" не ни дојде на помош, иако беше очигледно дека сме во неволја.
- Наместо тоа, сите побрзаа да и помогнат на хостесата, која, нели, била видно потресена, затоа што по грешка го стартувала возилото - вели д-р Сарчевски.
На помош, како што вели нашиот соговорник, дошле луѓето од соседниот штанд на БМВ, кои им помогнале во првите моменти. Потоа се појавил еден човек од "Мерцедес", кој се интересирал за состојбата на таткото и на синот.
- Човекот од "Мерцедес" ми се извини, ми зеде податоци и рече дека ќе ми се јават за да прашаат како сме. Јас побарав одговорност од него и тој вети дека ќе контактираме. Но, досега никој не се јавил - вели д-р Сарчевски.
Д-р Сарчевски претрпел блага контузија на нозете, а неговото дете, за среќа, немало физички повреди, но имало кошмарна ноќ.
Инцидентот се случи завчера, кога хостеса, сакајќи да му покаже на муштерија како работи покривот на "мерцедес ЦЛК", не сакајќи го стартувала возилото, по што тоа се залетало низ халата и удрило во штандот на БМВ, кој бил делумно уништен. И автомобилот претрпел штета од судирот. :ija: