Вашите омилени детски игри?

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Кога ќе се присетите на детството сигурно веднаш се присетувате и на детските игри кои сте ги играле во маало, во училиште итн.

За жал еволуираа детските игри и моментално детски игри најчесто се компјутерските игри и само си разменуваат искуства дечињата која игра ја играат.

Во наше време уживавме во брканица, жмурка (а секако омилени оние во темница :)), ластик, џамлии, "сакате ли војска?", па собиравме сликички девојчињата, народна игравме, брза географија, игравме со хула-хоп, па момчињата играа флипери, не лути се човече, домино, па брканици со велосипеди, па правење детски театар во мало или караоке или модна ревија :pos: и во публика пензионери и секако играње фудбал, кошарка, одбојка ... аххх спомени :pipi:
Од дома не можеа да не приберат, а денес децата не можат да ги извадат од дома.

Кои ви беа омилени игри? Ви недостасува ли тоа денеска? Се сеќавате ли на некои детски незгоди во врска со игриве?

*И на крај дали ви е жал кога ги гледате денешниве деца кои немаат поима од овие игри?

Ко мала бев дивјак, и ич не се дружев со децана од малоно.
На школа играв народна и војна, и една глупа игра шо и го заборајв името за да не седам ко посвоена. А малку подоцна играв и јас на флипери, мустафа и пенг. :)

Комити и Џнандари... доживљај беше тоа, по цела вечер се бркавме по маалото кое штотоку почна да се гради во тоа време.

Џамија беше интересна игра исто така :)

Сега децата немаат детство поради тие компјутерите...

Жмурка
Сервис
10-9
Шуто дупе
Штркот бара боја
Фудбал
На буква, на буква
Цигари (те бркаат и за да не бидеш фатен мора да кажеш марка цигари и да ја пипнеш земјата)
Баскет
Фудбал
Викторија
Одбиванка
Граница
Флипери
ТЕТРИС:vozbud:
Камај - камај
Каубојци - индијанци
Санкање
Правење бункер со снег
Мавање со топки снег помеѓу нас ама и автобуси
Пат околу светот

Не ми текнува на други ама во детството мое поминато сите овие игри ги имам играно и на моменти ми недостасуваат тие времиња на игра и забава. Сега маалото ми е замрено, помалите генерации се затворени дома, плешаат кантер и се бламираат и ретардираат на форумите и останатите социјално мрежи.

Жмурка
Сервис
10-9
Шуто дупе
Штркот бара боја
Фудбал
На буква, на буква
Цигари (те бркаат и за да не бидеш фатен мора да кажеш марка цигари и да ја пипнеш земјата)
Баскет
Фудбал
Викторија
Одбиванка
Граница
Флипери
Камај - камај
Каубојци - индијанци
Санкање
Правење бункер со снег
Пат околу светот

Не ми текнува на други ама во детството мое поминато сите овие игри ги имам играно и на моменти ми недостасуваат тие времиња на игра и забава. Сега маалото ми е замрено, помалите генерации се затворени дома, плешаат кантер и се бламираат и ретардираат на форумите и останатите социјално мрежи.
О па дали е точно ова.На пати жал ме фаќа кога ќе ја видам улицата празна.А и да има деца,незнаат да играат само се дерат како ненормални:toe:
Флипери обожавав иако сум женско :pipi:Посебно оние пипките Пинбал или како и да е...Се сеќавам додека играв на тоа у позадина идеше музика од адамс фемили филмот ... Исто и Панг ја плешев многу :pipi:

Ехееее на времето коа бееме деца, не можеа да не приберат дома, а сеа едно дете нема на улица!

Иначе најинтересни игри ми биле:
Фудбал
Серва
Комити и Џандари
Миждупка ( кој е од источниот крај ке ме разбере)
Флипери

и еден куп други.

Жмурка
Граница
Цигари
Крадци и полицајци
Серва
Баскет
Фудбал
Флипери

Пат околу светот
Се шо е можно по снег

Дефинитивно најнајнајсреќна сум била кога сум играла жмурка, брканица, камај-какај, хулахоп, џамлии и се би дала да се вратат тие денови :( Бевме 5 братучеди и немаше ден а да не играме...дури и не идев во градинка за да имам повеќе време да ги играм :)
Па брза географија, на буквата на буквата, па со играчки деца и маж и жена :pos:, и нааајинтересното...бркав пеперуги:vozbud:

Жмурка од 8-9 саат па некаде до 12
Брканица
Крадци-Полицајци
Камај-камај
Мавање со снег и правење бункери во зима
Шуто Дупе
Викторија
Серва
Штркот бара боја
Џамлии
Тетрис
Флипери
На буквата на буквата
Брза Географија

Убави времиња беа тоа,кога неможеа да не приберат дома.Сега сите деца дремат пред компјутери,нзнаат што е детство.На моменти ми недостасуваат тие времиња.

Жмурка
Сервис
10-9 - леле каква игра беше ова.. хахахаха
Шуто дупе
Штркот бара боја
Фудбал
На буква, на буква
Баскет
Фудбал
Викторија
Одбиванка
Граница
Флипери
Камај - камај
Каубојци - индијанци
Санкање
Правење бункер со снег
Пат околу светот

болдираниве.. ахх спомени.. шо убаво беше коа бев мал...

ви текнува на ГРАБНИ СТАПЧЕ ??? ја обожавав оваа игра...
Џамија.. ви текнува? :)
женските знам бајаги играа ПЛОЧКА
Здрвена Марија!!!
Црна Бела Кралица СТОП!!!
флипери аххххх колку пари оставив по тие флипери :)
у забавиште знам ми текнува игравме една игра идеше вака
ИДЕ МАЦА ПОРД ТЕБЕ ПАЗИ ДА НЕ ТЕ ОГРЕБЕ....

ви текнува на овие?? :)

ахх ме потсетвите кога бев мал... шо убаво беше бе стварно... светов многу брсо се менува.. ги гледам кај мене децава.. абе од дома не искачаат алооо пред тоа компиутерите зјапнале и нишо друго незнаат... овој дота играл оној кантер играл овој варкрафт....:tapp:
оној 12 години напраил фејсбук и така натака...

Кај ви е детството бе алоооооо...

ахх.. ке заборавев за малце.. дали некој од вас у мнаало играл фанта??

Имаше една игра топката ја шутиравме и тој миже исто како жмурка но тука трчат по топката не на бандера..

После игравме жмурка во ЛАСТИК еии нajинтересно е..

И да Цигари и ние игравме... :)

:vozbud:

жмурка ,народна ,граница ,фудбал ,баскет и то:vozbud:

жмурка, брканица, конзули, граница (мислам се викаше),џамлии, пучана :pos2:, џамија..........имаше многу игри кои ги игравме по цели денови и ноќи. сега сите пред ком. и не мрдаат :toe:

жмурка или криш миш,бркана, пучи газ ,викторија итнт

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom