Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Објаснување некое ????!!!!!!
Што означува суфиксот „ИЗАМ„ пример во зборовите "механизам", "хероизам"?
Зошто има "деспотизам", но не и "тиранизам"?
Има "монархизам", но не и "демократизам"?
зошто има будизам и марксизам, но нема христијанизам??????
фала за објаснувањето, но мене сеуште не ми е јасно во целост- по се изгледа суфиксов изам се употребува САМО кај зборови кои би рекол се тешки, мрачни, грди, ЛОШИ-изам потекнува од старогрчки -ισμός (-ismos), преку латинскata верзија -ismus и е суфикс за образување апстрактни именки што изразуваат акција, процес,состојба, наука (дисциплина), систем, верување, класа, доктрина (учење), итн.
Одлично ти е прашањето за несиметричноста во употребата на -изам. Одговорот е: поради многу различни причини, меѓу кои веројатно најчеста е јазикот изворник. Најчесто, -измите потекнуваат од латински зборови кои влегле во македонскиот преку некој друг светски јазик. Патем, во доцниот средновековен латински постоела формата chrīstiānismus односно „христијанизам.“
Интересен е фактот дека јазиците не се математички логични системи со совршена симетрија односно аналогија. Имаш илјадници примери на несиметричност во било кој јазик -- примери за тоа се неправилни глаголи, множини, несиметрична употреба на заемки која ја посочи во твоите примери, итн.
фала за објаснувањето, но мене сеуште не ми е јасно во целост- по се изгледа суфиксов изам се употребува САМО кај зборови кои би рекол се тешки, мрачни, грди, ЛОШИ... тероризам, варваризам...
а никаде кај зборови кои се спротивни- и означуваат нешто добро.
фала за објаснувањето, но мене сеуште не ми е јасно во целост- по се изгледа суфиксов изам се употребува САМО кај зборови кои би рекол се тешки, мрачни, грди, ЛОШИ... тероризам, варваризам...
а никаде кај зборови кои се спротивни- и означуваат нешто добро.
Земи ја книгава од Култура.
![]()
Објаснување за -измите, првенствено за исихазмот преку учењето на Берѓаев.![]()