Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Postoi samo eden edinstven vistinski post, post od tipot na Hristoviot vo pustinata, 40 dena bez nisto. Resil da odi do kraj, do celosno samospoznavanje, do smrt ako treba. Mnogu od nas mislam deka bi padnale na takov ispit, ako ne na prvata i vtorata, togas na tretata ponuda od gjavolot...

Постот е една од неколкуте убави работи во нашата вера(иако не го практикувам) само што неговото значење не е самоспознавање,туку има голема практична примена.На пример.Велигденскиот пост служи за прочистување на телото од мастите кои човекот ги консумирал во текот на зимата.И не требит да се ојт во ктајности!

nikogas ne sum postela :( znam deka mozebi e gresno ama...nemozam:( po priroda sum takva mn da jadam...inace znam deka e ubavo da se procistis ama...jbg :(

Па за аскетизам знајш ти какво прочистување мојш да добиеш од 40 дена нејадење?то е прочистување на душата од страна на поп кој ќе пее над твоето мртво и напатено тело

не сум постела, но во иднина секако ке пробам кога ке мислам дека навистина ке можам да го издржам постот.
многу е убаво да се пости пред се поради самото здравје, и навистина многу им се восхитувам на тие што постат тежок пост

Cool Hand Luke напиша:
Postoi samo eden edinstven vistinski post, post od tipot na Hristoviot vo pustinata, 40 dena bez nisto. Resil da odi do kraj, do celosno samospoznavanje, do smrt ako treba. Mnogu od nas mislam deka bi padnale na takov ispit, ako ne na prvata i vtorata, togas na tretata ponuda od gjavolot...
Верата не бара таков вид на жртва од секој. Еден бил Исус, богочовекот.
А тука е и фактот дека телото е пребивалиште на душата, кое не смее да се казнува со прегладнување. Како што е грев да се прејадуваш, така е и грев непотребно да се испостуваш и да го лишуваш телото од неопходната храна и вода.
Аскетизам...Во ред..Но, не те прави неверник и оддалечен од Бога ако не си аскета. И вистински пост е оној духовниот. Храната е само минорен дел од истиот. Џабе да не јадеш со недели, ако се полниш со гнев, ако патиш по храна и ако тоа ти свара фрустрација. Кога духовно не "растеме" преку постот, туку само се лишуваме од храна, во тој случај сме на рестриктивна диета, која нема благе везе со пост.
Затоа што, ако е така, тогаш јас сум на непрекинат пост веќе две години затоа што сум веганец, што апсолутно не е точно.

Sekako Ada, samo me interesirase mislenje za Hristoviot post vo pustinata pa zatoa taka se izraziv. Sepak, smetam deka i nekoi lugje mozat da dobijat vistinska želba da odat do taa granica sto bi ja narekol - da se bide stvarno ili ne.

i jas mislam deka postot ne go pravi vernikot zasto poznavam i vernici sto postat ama gi kolnat site okolu niv. cista da ti bide dusata drugoto e samo sporedno

imam posteno dva pati po edna nedela... pred veligden mislam.. i ne mi bilo tesko ona bez meso ali bez blago umiram... inaku mozes da se tovis so cipsovi kolku sakas... pak bi postela.. tatko mi vika deka koa ke se soberat site postovi vo godinata ispagja deka vo ostanatite denovi edno semejstvo komotno moze da zivee od edna svinja (mislam vo pogled na meso)

Постењето за мене е најголема глупост,некои се вадат како било здраво,помалку маснотии ваму таму,ама се иде накај некакво си потсвесно чистење,самоказнување....смешки.

Ако душата, господарката на телото- заблудела,
тогаш зошто го казнуваш нејзиниот слуга?

Смислата на постењето е двојна.
1. Ако душата е со грешни мисли- да се воздржуваш од нив. (Не мислам тука на водење љубов или сл., туку на воздржување од лоши мисли како злоба, љубомора, завист...)

2. Телото мора да се прочистува од насобраните маснотии преку зимата. Зголемената надворешна температура тоа го бара ако сакаме да бидеме здрави, физички и психички.

The Real Highlander напиша:
Ако душата, господарката на телото- заблудела,
тогаш зошто го казнуваш нејзиниот слуга?

Зошто не би било обратно?
Зошто телото не би било господарот на душата?
Телото ја создава, обликува, оформува душата, и убаво е да го почитуваме телото како заслужува и да не го третираме како слуга.

Значи, да за постење, кој како го сфаќа и како смета дека треба.
Јас си правам пости за време на прв ден полна месечина, гледам 24 часа да сум на течности, кога можам да си дозволам. Така се чистат метаболитички отрови, и чувството после е супер, чувство на енергија, на здравје.
Си постев и за Велигден исто, имав желба да му се поклонам на Бога.

Зошто сите со исказот:„Постот не го прави верникот“!Па нели знаеме дека во сите религии си има одредени ритуали или симболи кои ја обележуваат вербата?Тоа ти е исто како да кажеш:„Крстот не го прави верувањето“.А што го прави тогаш?Ако престанеме да се крстиме, да постиме,да одиме во црква, да бидеме покрстени тогаш какви верници сме?Дали воопшто сме верници?Но при ова не мислам да ги запоставиме придружните душевни вредности затоа што и тие се со огромно значење и во контекст со религијата.За мене лично постот е неизбежна работа за верникот но само кога тоа и навистина го сака а не со некои натурени работи.

суштината на постот не е да не јадеш месо или да се лупаш у груди демек еј ја постам....постот е и воздржување од лоши мисли и дела,од телесно уживање, секс и бла бла бла, време кога интензивно треба да се посветиш на молитва, на милосрдие...а не да припаѓам у несвес демек постам еј...

Vistinski svateno znacenjeto na postot...

Eden Hristijanin...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom