Во Словенија без визи од 19. декември

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Колку е јако чувство да се помине "границата" меѓу Словенија-Италија,Италија-Франција,Франција-Шпанија...милина.
Се надевам еден ден така ќе изгледа границата на МК со нашите соседи.

Тоа е намерно, затоа што си Албанец - те угнетуваат!

плус, рекоа, ова со либерализација на визниот режим немало да важи за граѓаните со албански происход.

Ajaj kako e ubavo koga se iskreni.
E vaka treba da kazuvate kako 1307 .

No za zal so vakva kultura ne ide se vo evropa. Ne da se zaclenis nego i za gostin viza nema da se ukine.

A sto treba da se ukine vizata. Mene mi stigna ovde glasacki listi jas glasav protiv ukinuvanje na viza.
Abe koj ke ve trpi ovde.

Abe kolku sme rahat ovde koj ke ve trpi , pari za hotel nemate ke si redite kaj poznatite da spiete.

Daj sedite kade sto ste , zatoa kakvi sto ste za nikade ne ste.

Vo evropa so lagi ne moze da se zivi kako kaj nas.
Ovde treba da se raboti.

Koga kaj nas vo MK kako prvo vladata ke uci ,da ne laze , isto i narodot da ne lazhe , POMALCE LAGI ; POVEKE RABOTA , koga ke ne vi smeta Albanecot zatoa sto e Albanec , a isto i na Albanecot ke ne smeta ako si Makedonec, togas sami tie ke gi ukinat vizite.
I togas bujrun dojdete na gosti.

Силбер ај не какај и не плачи како сте стално обесправеи зашто веќе цитрони ни ги направивте. И на дете од 5 години му е јасно дека една од најголемите причини што не се укинуваа визите сте баш вие - најголемите криминалци во Европа (тоа е вистината ако ве вреѓа... најдете си поштена работа). Мал народ сте а најголема мафија во Европа. Ако не веруваш на ова само види кој има најмногу одбиени барања за америчка виза. Btw тоа беше иронично кажано до 1307.

Силбер ај не какај и не плачи како сте стално обесправеи зашто веќе цитрони ни ги направивте. И на дете од 5 години му е јасно дека една од најголемите причини што не се укинуваа визите сте баш вие - најголемите криминалци во Европа (тоа е вистината ако ве вреѓа... најдете си поштена работа). Мал народ сте а најголема мафија во Европа. Ако не веруваш на ова само види кој има најмногу одбиени барања за америчка виза. Btw тоа беше иронично кажано до 1307.

Abe ti ke mi kazes mene koj e kriminal.
Gledajki na televizija evropa. E zakakan eden.
Jas ne placem ne mi treba viza.
Edino mi viza treba vo svetot na severna korea. No tamo niti mislim da si odam.

A toa sto barat Albancive viza za Usa e zatoa sto imaat odlicna drzava pa sakat da si odat.
Toa e da se srami vladata a ne narodot.

Daleko ste od evropska kultura.

neka ovde barat tolku vizi za Usa odmah bi reagiral drzavata zasto saka narodot da si odi . Kade e problemot. kakvi problemi imat sto sakat da si odat.

Ova e evropa , a ne kako tebe da se majtapira so toa sto dat od drzavata.

Ajde idi kakaj i ne tupi.

А јас прашувам дали постои држава Словенија....

Конечно германците се на добар пат да го направат четвртиот рајх без војна...

А бе словенците ништо не праjaт без сметка. Ке ви скроjaт некоj номер исто како обраха парите на цела бивша Jугославија /случаjот Лјублjaнска Банка/.
Иначе сум бил на Блед и е било супер а и словенките са+++

Ajaj kako e ubavo koga se iskreni.
E vaka treba da kazuvate kako 1307 .

No za zal so vakva kultura ne ide se vo evropa. Ne da se zaclenis nego i za gostin viza nema da se ukine.

A sto treba da se ukine vizata. Mene mi stigna ovde glasacki listi jas glasav protiv ukinuvanje na viza.
Abe koj ke ve trpi ovde.

Abe kolku sme rahat ovde koj ke ve trpi , pari za hotel nemate ke si redite kaj poznatite da spiete.

Daj sedite kade sto ste , zatoa kakvi sto ste za nikade ne ste.

Vo evropa so lagi ne moze da se zivi kako kaj nas.
Ovde treba da se raboti.

Koga kaj nas vo MK kako prvo vladata ke uci ,da ne laze , isto i narodot da ne lazhe , POMALCE LAGI ; POVEKE RABOTA , koga ke ne vi smeta Albanecot zatoa sto e Albanec , a isto i na Albanecot ke ne smeta ako si Makedonec, togas sami tie ke gi ukinat vizite.
I togas bujrun dojdete na gosti.
papapa:pos2:une jam Albanec

„ЕУ согласна за укинување на визите од 19 декември“
10.11.2009 16:18
Сите земји членки на Шенген зоната го поддржуваат предлогот на Словенија за укинување на визите за Македонија од 19-ти декември, затоа сметаме дека на крајот од овој месец ќе можеме да ви соопштиме радосна вест.
Ова го рече политичкиот директор на словенечкото Министерство за надворешни работи Матеј Марн, кој вчера и денес престојува во Македонија на консултации со македонските власти.
Политичкиот директор Марн соопшти дека Словенија донела одлука македонските студенти во наредните три години да можат да студираат во Словенија како домашни студенти без плаќање на школарина.
Вие објавивте, како пријателска земја која ја помага Македонија, дека треба да очекуваме дека визната либерализација ќе започне на 19. декември. Колку е тоа реално? Дали останатите земји од шенгенската зона ќе го прифатат вашиот предлог?
- Заради одредени шпекулации, Словенија предложи таа датум да се помести порано, што значи дека го предложивме 19. декември, и повеќе или помалку, сите земји се согласија на тоа.
Секако, за тоа треба да се дискутира во Парламентот и Советот да одлучи. Реално, не очекуваме некое големо противење на овој предлог.
Се надевам дека до крајот на месецов ќе ви дадеме потврда дека 19. декември е сигурен датум по кој македонските граѓани ќе можат слободно да патуваат низ Европа.
Што е со студентите како категорија?
- Словенија исто така реши во следните неколку години да ги укине давачките за школарина за до 2012 година сите студенти можат да студираат во Словенија.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116083

Македонските државјани ќе можат да патуваат во повеќето земји членки на ЕУ од 19-ти декември оваа година, потврди во интервју за А1 словенечката министерка за внатрешни работи Катарина Кресал.
Македонските граѓани при посетата на некоја од европските држави ќе
1. мораат да имаат доволно финансиски средства за престојот,
2. да имаат гарантно писмо од домаќините или хотелот ако се туристи,
3. како и повратен билет за дома.

Дали на 30. ноември министрите за внатрешни работи на ЕУ ќе донесат одлука за визна либерализација за Македонија од 19. декември?
- Несомнено ќе дојде до визна либерализација, постапките за измена на уредбата веќе течат и во однос на расправата во Советот е очигледно дека сите земји ќе ја поддржат оваа одлука, но согласноста всушност и не е потребна, доволно е квалификувано мнозинство дека тоа ќе биде на 19-ти.
На иницијатива на Словенија тој предлог веќе бил разгледан и сите институции на ЕУ дадоа позитивно мислење и затоа сме уверени дека постапката ќе тече веќе на 19. декември.
Дали постојат некои посебни услови кои и понатаму ќе важат за исполнување?
- Да, треба да се почитуваат правилата што важат за влегување во Шенген бидејќи луѓето коишто ќе влегуваат без виза во рок од шест месеци можат 90 дена вкупно да останат, секој треба да има со себе биометриска патна исправа, треба јасно да ја докаже намената на посетата или со платен хотел, или гарантно писмо, покана.
Треба да докаже дека има доволно финансиски средства за време на посетата и се разбира, лицата кои не смеат да бидат заведени во некој безбедносен систем на Шенген, значи ако има некоја безбедносна мерка против него.
За тие што сакаат да работат, не само во Словенија туку и во земјите од Шенген, или сакаат да студираат, се уште важат сосем истите правила од порано.
Дали тоа значи дека македонските државјани за Божиќните и Новогодишните празници ќе можат да патуваат во Европа?
- Да, вистина. Токму тоа и беше намената. Празниците да бидат уште попријатни и уште поотворени, но треба да се нагласи дека визна либерализација отвора пат во шенгенски простор, што инаку ги опфаќа земјите од ЕУ, но не ја опфаќа Велика Британија и Ирска, бидејќи тие не се дел од шенгенскиот простор.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116678

Ај поздрав!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom