Дали децата што имаат брат/сестра се посоцијализирани и покомуникативни?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
не мора да значи дека има сестра или брат и детето ќе биде коминикативен....
може да биде комуникативен затоа што има добри односи со родителите каде што разговараат за секакви теми отворено без срам (добро по малце срам нормално е:hihi: ).
Има луѓе кој што со своите браќа-сестри немаат воопшто добар однос цело време се караат трте мрте..нема никакво фајде од тоа ...зависи каков однос имаат помеѓу себе па според тоа може да биде покомуникативен...браќа-сестри, родители, другари..со било кого

детето кое што е само во семејството е центар на внимание, многу често е разгалено дете, и е навикнато да му биде се изџвакано, па кога ќе се најде во средина каде што ги нема мама тато баба дедо ќе му биде потешко да се адаптира во средината. децата што имаат браќа или сестри знаат да поделат тоа што ќе им го дадат, воспитани се мали секое дадено парче храна или нешто слично да го поделат со братчето или сестричето. меѓутоа кога ќе дојде новата рожба во семејството постарото дете станува љубоморно, затоа што дотогаш било центар на внимание во семејството, а сега одеднаш новото бебе ја превзема таа функција. каде што има повеќе деца и атмосферата е побучна и повесела секој ден со нови играчки и нови плачки, животот е подинамичен, па така да аналогно на тоа и тие деца се покомуникативни за разлика од тие што се сами заради тоа што живеат монотоно

Не мора да значи јас сум единка дома и воопшто не сум разгалена мама или тато ако кажат НЕ значи не...не се плачипичкосувам нешто да добијам и не е секогаш по мое сфаќам дека и мама и тато имат потреби и не можат секогаш да ми го пржат тоа шо го сакам а сум доста комуникативна личност сакам да разговарам да се смеам...И воопшто не сум разгалено дете

И да додадам дека не сум ни скржава...се давам....па не мора да значи дека си единец и си разгален скржав некомуникативен....

Не. Јас мислам дека се зависи од тоа како ќе го воспитаат родителите на детето.
Најчесто родителите што имаат само едно дете премногу го разгалуваат т.е. се шо ќе посака го има денес,најкасно утре. Не е научено на зборот "не" и затоа кога ќе се најде во средина каде шо ќе сфати дека не му е се така допуштено ќе незнае шо да прави со себе.
Но,како шо кажав не се сите така воспитани.
А тоа за комуникативноста мислам дека повеќе зависи од одењето во градинка,каде што уште од мало ќе се научи шо смее,а шо не.
Јас шо ако имам брат ко порано единствената комуникација со него ми беше карањето и тепањето :).

НЕ зависи.Се зависи од тоа како те воспитуваат дома во каква средина живееш.Единица сум и немам никаков проблем да се вклопам во било што.Мегутоа тие деца што немаат брака , сестри потешко од другите поднесуваат порази.Бидејки се научени скоро се дадобиваат и да бидат први во се:kesa:

Не зависи од детето, зависи од воспитувањето.
Јас на пример, имам постара сестра, и никогаш не научив како да комуницирам во нова средина. За разлика од сестра ми, која многу лесно се вклопува во било какво друштво.
Сестра ми е поинаку воспитувана од мене. Детето е затворено и повлечено само ако од мало го научиле да биде такво.

Не зависи од детето, зависи од воспитувањето.
Јас на пример, имам постара сестра, и никогаш не научив како да комуницирам во нова средина. За разлика од сестра ми, која многу лесно се вклопува во било какво друштво.
Сестра ми е поинаку воспитувана од мене. Детето е затворено и повлечено само ако од мало го научиле да биде такво.
Го делам истото мислење.
И ја иам сестра, ептен зборлеста е и многу лесно остварува контакт со лица кои првпат ги среќава во животот.
А ја сум друга приказна, додека не почне другиот да збори прв, ја уста не можам да отворам. А и почетокот од разговорот тешко ми оди, устата ко да ми е врзана. После тоа се опуштам и лесно иде.

Нема врска ова. Имам другар што е единец, а не можеш уста да му затвориш. Без разлика дали те знае, дали не те знае тој нема да те остави на мира, цело време ќе ти блаботи нешто.

Инаку јас имам сестра, ама не се ни трудам многу да отпочнувам разговори со луѓе кои не ги знам. Не гледам ништо корисно ако ја искажам својата животна приказна (слушнам туѓа животна приказна) на човек со кој заедно чекаме ред за на заболекар, седиме заедно во автобус или слично.
Овие неколку минути ги користам да ги прелистам дневните весници, да преспијам(во автобус) итн итн. Е сега ако се гледаме со тој некој човек почесто, на пример заедно се возиме со автобус цела недела може само онака банален разговор.

А ме чуди што се размоуабетив сега тука со вас кога не ве познавам. Ај ојдов да читам весник:salut:

Јас сум приметила дека дечките кои имаат сестри (особено постара сестра), повеќе ги бива со девојки. Сестрите ги тренираат по дома уште од мали, па не морам да им објаснувам основни работи за женската природа :)

Да и јас ова го имам забележано.

Иначе повеќето зависи од детето и од воспитувањето, но мислам дека за нијанса оние со браќа или сестри се покомуникативни и полесно се снајдуваат во средината...

мислам дека воопшто нема врска. имам другар единец на мајка и татко па позборлесто дете од него нема :helou: а и без сомнение би се снашол во нови средини, значи нема врска се зависи од детето.

Нема врска брат/сестра дали има. Сега има разлика помеѓу дете-единец и дете со брат/сестра, но не е таа разлика. Се е тоа до карактерот и домашното воспитување. Ти ако си срамежлив/ќутлив и 100 браќа и сестри да имаш пак нема да можеш да почнеш разговор или да се вклопиш во некој разговор. На пример јас, имам 2 постари сестри, и сум многу поразличен од нив. Они не се 100% ќутливи, ама не се ни зборлести, што не е случај кај мене.

Дека ке бидат покомуникативни не е пресудно, сепак тука има премногу фактори..
а дека се посоцијализирани тоа е сигурно.Обично единците имаат проблеми со одвојување од мајката, проблеми при тргнување на училиште, проблеми со правење компромис со средината.Не е правило но ако гледаме генерално овие проблеми се почести и речиси редовни кај децата кои растеле сами.

И јас ќе кажам зависи од човекот,не мора да значи дека ако има брат или сестра ќе биде помуникативен како човек,можеби повеќе ќе се приврзува за другарите/ките но има и случаи каде иако имаат брат сестра сепак друштво е друштво,некои работи кои се кажуваат или споделуваат со нив со никој неможе :smir:

Не се работи за моќта за комуницирање туку за снаодливоста.
Мојата најмала сестра (3 деца сме) за да дојде до внимание или до она кое и е потребно - треба да се избори, не и доаѓа самото. Знае да каже јасно што сака и таква е од мала. Тоа многу потешко си доаѓа кога си сам и кога родителите, бабите и дедовците се околу тебе цело време, трудејќи се да ти угодат:)

Jas sum edince,i ne drzi ova mozam da kazam,bas naprotiv sum mnogu pokumunikativna i socijalizirana od mnogu sto ne se edincinja,mozebi sme pospecificni po karakter...:kesa::pipi:

Не бројноста на децата не е важна. Важен е генот, звездите и се разбира со колкава и каква слобода го воспитувате. Ако постојно му се зборува Ти немаш поима, ќути мал си, тресеш зелени и слично детето ма каков потенцијал да има нема да го оствари туку напротив ќе се затвори во себе и ќе развие комплекс на пониска вредност. Затоа лично сметам, за да се развие комуникативноста кај децата треба да се прашуваат што тие мислат за одредени работи и да се ислуша нивното мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom