Дали децата што имаат брат/сестра се посоцијализирани и покомуникативни?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Што мислите дали децата што имаат брат/сестра полесно се снаоѓаат во нови средини, дали се покомуникативни, дали полесно се социјализираат од оние што немаат ништо?

Дали имањето брат/сестра му помага на детето да знае да се снајде, да комуницира и слично или тоа нема врска?

нема врска. не држи вода тезава и размислувањево. џабе дебата.

Посоцијализирани, покомуникативни не сум сигурна, ама уверена сум дека се покомпетитивни, особено ако се повеќе и тоа што се чувствува угнетено, најстарото :)

ни покомпетитивни немора да значи. не е пресудно тоа. не држееее

Напротив, оние кои се сами имаат поголема потреба за комуникација со средината и токму поради тоа можеби до некаде се поистакнати при комуникацијата односно социјализацијата.
Сепак, голема улога игра и воспитувањето и карактерот на детето:)

Пред се зависи од самото дете.
Повеќето што се единки самите ќе речат дека нема разлика на единка со дете што има брат/сестра. Ама ние од страна што ги гледаме и според мене има во глобала.
Али не дека се понекомуникативни, тоа може и напротив баш сакаат да комуницираат и да најдат личности блиски кои ќе им се како брат/сестра. Но сепак се потврдоглави дефинитивно. Се сакаат по нивно да е. Не се научени да делат. Многу голем инат се.

Но кажав се зависи од детето, не мора да значи дека секоја единка е тврдоглавa и најголем инат на свет. Но знам мнооогу единчиња и 99% од нив се сакаа по нивно да е и точка! :)

детето кое што е само во семејството е центар на внимание, многу често е разгалено дете, и е навикнато да му биде се изџвакано, па кога ќе се најде во средина каде што ги нема мама тато баба дедо ќе му биде потешко да се адаптира во средината. децата што имаат браќа или сестри знаат да поделат тоа што ќе им го дадат, воспитани се мали секое дадено парче храна или нешто слично да го поделат со братчето или сестричето. меѓутоа кога ќе дојде новата рожба во семејството постарото дете станува љубоморно, затоа што дотогаш било центар на внимание во семејството, а сега одеднаш новото бебе ја превзема таа функција. каде што има повеќе деца и атмосферата е побучна и повесела секој ден со нови играчки и нови плачки, животот е подинамичен, па така да аналогно на тоа и тие деца се покомуникативни за разлика од тие што се сами заради тоа што живеат монотоно

Не. Комуникативноста, снаодливоста и полесното социјализирање не е зависно според мене од тоа дали детето има брат/сестра. Воопшто. Можеби тоа помага при искуство или неповторување на грешките од постарото, watching the younger sister's back :) and so on. И да, единците најчесто се поразгалени.

Не. Комуникативноста, снаодливоста и полесното социјализирање не е зависно според мене од тоа дали детето има брат/сестра. Воопшто. Можеби тоа помага при искуство или неповторување на грешките од постарото, watching the younger sister's back :) and so on. И да, единците најчесто се поразгалени.
само ова држи вода.
релативно е се.

не , според мене нема врска. А и не можи да се кажи дека е до индивидуата , пошто детето го гради карактерот во зависност од околината. Така да, мислам дека најголемо влијание на комуникативноста и социјализираноста со средниата на детето , имат родителите. Ако двајцата родители се комуникативни, еептен ретко се дешава детето да не е комуникативно , one in a milion. А ако двајцата па се тумруци :) нишо со него , ќе биди ептен затворен. Е сеа можда покасно можи да се промени комуникативноста во зависност во шо друштво ќе влези али то е релативна работа

Зависи од детето. Мислам дека повеќе знаат да делат оние што се повеќе редовно ги гледам Џон и Кејт плус осум на дискавери и има огромна разлика меѓу мене и сестра ми и тие деца во тој период на растење ние сме две ама сме подиви а тие знаат дека мора смирено да делуваат а има разлика и помеѓу едно дете и две деца. Ама многу зависи и од детето повеќе е индивидуално

Што мислите дали децата што имаат брат/сестра полесно се снаоѓаат во нови средини, дали се покомуникативни, дали полесно се социјализираат од оние што немаат ништо?

Дали имањето брат/сестра му помага на детето да знае да се снајде, да комуницира и слично или тоа нема врска?

Јас сум приметила дека дечките кои имаат сестри (особено постара сестра), повеќе ги бива со девојки. Сестрите ги тренираат по дома уште од мали, па не морам да им објаснувам основни работи за женската природа :)

нема врска дали си сам или имаш брат/сестра...имам другарка која е сама да ти е мерак муабет да си направиш а имам другарка која има и брат и сестра а е толку препотентна и искомплексирана демек оваа она оваа она што да ти е мизерно на кафе да ја викнеш а камо ли да излезеш со неа :pipi:

Мислам дека би требало да се посоцијализирани. Посебно ако имаат повеќе браќа или сестри. Искрено, како единец не би можел да кажам како е кога си во друштво со брат или сестра, но секако не недостасува комуникација во домот со некој што помалку или повеќе, ти е врсник.
Тоа не е некакво правило, па може да има и поинакви случаи. Комуникативноста во голема мера произлегува од социјализираноста.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom