„Експерименти„ со рутерот Linksys

Член од
29 септември 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
Поздрав на сите и ако би можело заеднички да решиме некои дилеми и проблеми.

Зедов рутер Linksys, си работи добро, му треба уште некои подесувањa (Не ми отвора G-mail), инаку одат преку него 3 компјутери, лап-топ на Wireless, па и Nokia N97 исто на Wireless.
Ама еве во што е работата:

- Со модем имав одобрено од ISP-от 4 независни конекции, а компјутерите беа повржани преки ADSL модем и SWITCH.
И - кога имаше потреба (Rapid и сл.) само дисконект/конект од било кој комјутер и се си одеше супер.

- Плус, не сум навикнал штом вклучам компјутер - веднаш да има конекција на интернет, што е случај со рутеров.
А рутеров, не ли оди со друга IP на интернет, а DHCP-то во него ми доделува други IP-a што се вржани во неговата мрежа.

Инаку модемот беше поставен во BRIDGE мод, а рутеров - PPPoE.

Е сега следува (Малку и „Чудното„) прашање:

Може ли некако со овие три уреда да се изведе нешто (Иако однапред се сомневам.....) да се направи вакво нешто, чисто како пример:

Кабелот од ADSL сплитерот да оди во ADSL модемот.
На ADSL модемот да се поврже 10 портниот SWITCH.
Една порта од SWITCH-от да си остане за веќе споменатите „Потреби„ и сл.....
А сега - На една порта од SWITCH-от да се поврзе рутерот (Ама и тој има ADSL модем во себе, покрај сето она друго!)

И да ли постои некое подесување ова споменатово да профункционира и во пракса?

Ако има некое решение - многу благодарам однапред.

Ако нема, ке морам изгледа да правам секогаш во самиот рутер конект/дисконект кога се јави некоја потреба за промена на IP, како и за она - нон-стоп конектиран на интернет.......

Голем поздрав до сите членови.

Поздрав на сите и ако би можело заеднички да решиме некои дилеми и проблеми.

Зедов рутер Linksys, си работи добро, му треба уште некои подесувањa (Не ми отвора G-mail), инаку одат преку него 3 компјутери, лап-топ на Wireless, па и Nokia N97 исто на Wireless.
Ама еве во што е работата:

- Со модем имав одобрено од ISP-от 4 независни конекции, а компјутерите беа повржани преки ADSL модем и SWITCH.
И - кога имаше потреба (Rapid и сл.) само дисконект/конект од било кој комјутер и се си одеше супер.

- Плус, не сум навикнал штом вклучам компјутер - веднаш да има конекција на интернет, што е случај со рутеров.
А рутеров, не ли оди со друга IP на интернет, а DHCP-то во него ми доделува други IP-a што се вржани во неговата мрежа.

Инаку модемот беше поставен во BRIDGE мод, а рутеров - PPPoE.

Е сега следува (Малку и „Чудното„) прашање:

Може ли некако со овие три уреда да се изведе нешто (Иако однапред се сомневам.....) да се направи вакво нешто, чисто како пример:

Кабелот од ADSL сплитерот да оди во ADSL модемот.
На ADSL модемот да се поврже 10 портниот SWITCH.
Една порта од SWITCH-от да си остане за веќе споменатите „Потреби„ и сл.....
А сега - На една порта од SWITCH-от да се поврзе рутерот (Ама и тој има ADSL модем во себе, покрај сето она друго!)

И да ли постои некое подесување ова споменатово да профункционира и во пракса?

Ако има некое решение - многу благодарам однапред.

Ако нема, ке морам изгледа да правам секогаш во самиот рутер конект/дисконект кога се јави некоја потреба за промена на IP, како и за она - нон-стоп конектиран на интернет.......

Голем поздрав до сите членови.

Прво и основно кој модел на Linksysрутер го имаш ? Во основа може да продолжи да функционира на начинот на кој сакаш со тоа што 1 компјутер ке ти иде директно у свич и ке си работи најстандардно како и до сега. Линксис-от ке го стаиш на друга порта (WAN интерфејсот у свич) и кај неко ПППоЕ конекција и на него наштекани други компјутери по потреба. Би требало да функционира, чим ги имаш сите компоненти пробај не те кошта ништо. Единствено пази рутерот, модем и тој компјутерот што ти директно на свич да не ти се поклапаат со ИП адреси да не имаш проблеми.

Прво и основно кој модел на Linksysрутер го имаш ?
Случајно прескокнато :)
WAG54G2-E1

А у меѓувреме да пробав - пробав, ама не оди.

Она првото со модем и свичот си работи, како и со независниот компјутер во свичот.

Ама рутерот никако не добивa ADSL воопшто!

Ке треба можеби нешто и во модемот да се подеси, оти тој е од оние првите што беа - D-LINK DSL-360T и мислам дека можеше исто да му се влезе во подесување, како на рутерот.

Да не е проблемот што е во BRIDGE мод, али колку се сеќавам - во друг не сакаше да работи.

Морам да пробам и тоа, оти како веќе кажав - вака повржано, на рутерот ни еднаш не „Засветка„ ADSL сигналот....

Значи ако те разбрав од горенапишаното, ти имаш купено рутер, ама не сакаш да имаш рутер. Зошто купуваш ферари ако планираш да возиш само со 40 на саат?

Sorry, ама не си ме баш разбрал(А) (Мислам дека си женско :) )

Зошто и првиот збор во насловот на темата е „Експеримент„ ;)

А шо велиш за Ferrary-то... па како народ ке го види ако не го возиш и полека, онака - натенане.... а и у град - кај преку 40 :nenene::wink:

Мала шала, нема лутиш сигурно:smir:

Случајно прескокнато :)
WAG54G2-E1

А у меѓувреме да пробав - пробав, ама не оди.

Она првото со модем и свичот си работи, како и со независниот компјутер во свичот.

Ама рутерот никако не добивa ADSL воопшто!

Ке треба можеби нешто и во модемот да се подеси, оти тој е од оние првите што беа - D-LINK DSL-360T и мислам дека можеше исто да му се влезе во подесување, како на рутерот.

Да не е проблемот што е во BRIDGE мод, али колку се сеќавам - во друг не сакаше да работи.

Морам да пробам и тоа, оти како веќе кажав - вака повржано, на рутерот ни еднаш не „Засветка„ ADSL сигналот....

Значи пробај рутерот да го подесис да работи како ППоЕ, знаци да не го користи интерниот модем Што си го има. на WRT54GL ми работело.

Исто смени ја адресатра на рутерот од 192.168.1.1 во да речеме 192,168,2,1 (пошто онаа 1.1 ја користи длинк-от по дефаулт)

Исто пробај кабелот од свич да го пикнеш у ЛАН порта 1 а не у ДСЛ.

На грај може и да не проработи екпериментов :)

@Marv, сега кога работи ок, рутерот е поставен на PPPoE!

Да не е нешто друго во прашање, или да не е до провајдерот и сл....

@Marv, сега кога работи ок, рутерот е поставен на PPPoE!

Да не е нешто друго во прашање, или да не е до провајдерот и сл....

целата финта е да не го користис неговиот модем. Знаци кабелот од сплитер да ти оди у Д-Линк модемот. од тука у Свич. Од свич у еден компјутер (нели така сакаше..) а рутерот у друга порта на свичот а кај него кабелот не у ДСЛ портот него у ЛАН1. значи не го користиш ич неговиот вграден АДСЛ2+ модем, пошто така неможе преку свич нормално. Е сега ке треба да си играш со поставките внатре у рутерот. земав видов упатството за овој твојот и моше да се проба место у ПППое да се стаи и он у бриџ мод, па овие компјутериве што се закачени на него сами да си праат дајлап (ПППоЕ) конекција, како што и ти било до сегасамо со модем и свич.

Wow мора многу да се палкате кога некоја цура ви објаснува за хардвер и мрежи:pos2: Не сум женско тикви едни, ова не само за тебе Гитарист туку има и многу други:pop:

Корун, целта или добивката е да може да си симиња на rapidshare без пауза. Толку акробации за банална работа. Симињај од торент да те види господ!

Wow мора многу да се палкате кога некоја цура ви објаснува за хардвер и мрежи:pos2: Не сум женско тикви едни, ова не само за тебе Гитарист туку има и многу други:pop:

Корун, целта или добивката е да може да си симиња на rapidshare без пауза. Толку акробации за банална работа. Симињај од торент да те види господ!

Го сватив тоа со рапидшер.... само не ми беше логично, толку многу работа и експериментирање и нерви... за да заштеди 2 секунди, БУКВАЛНО!

Значи да си праи дисконект/конект наместо да влага во рутерот и да го направи истото...

Гитарист, ако ти е до толку тоа рапидшерот, симни си JDownloader, стави линкови и нека симиња преку ноќ.... или.... моето омилено - веќе кажано од страна на Sephiroth а тоа ти е TORRENT!

Wow мора многу да се палкате кога некоја цура ви објаснува за хардвер и мрежи:pos2: Не сум женско тикви едни........

Е па извини бе брат штом си машко, ама набрзински гледано - ме асоцираше на женско.
Навистина извини, ништо не е намерно, поготово ова што велиш - не прифаќам совет од женско!!!
Тоа кај мене не е така а и јас не можам да те познавам повеќе - кога јас имам 2 поста а ти 2000!
Само на твојата „Шега„ со автомобили, возвратив исто со шега - НАЈДОБРОНАМЕРНО!!!

Она што најискрено не ми се допаѓа - е ова ТИКВИ ЕДНИ, ама сигурно ти е некоја - пак добронамерна шега.

А торентите лично - воопшто не ги преферирам.

Што се однесува до терминот „Експеримент„ - сосема десета ми беше намерата, помеѓу кое 2% и ова за Rapid, ама нема врска бидејки од време на време имам и account на истиот.

@ Marv - тебе посебно ти благодарам уште еднаш.

Ај да сте ми живи и здрави а за другото - здравје :wink::helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom