Тито и Македониjа

Дали е Тито предавник или херој?

• Предавник

Гласови: 12 66,7%
  • Херој

Гласови: 6 33,3%

• Вкупно гласачи
    18
edna analiza , mislenje za tito i negovoto vreme, kazano so najmalku zborovia najtocno, covekot go kazuva toa mislejki za site eks0yu drzavi, sto znaci se odnesuva i za makedonija
( svaka mu je ko od njegosa),
prof.dr. darko gavrilovic

koga zboruvame za titovata harizma i nekoja vrsta tito-nostalgija denes, morame prvo da napomneme toa deka zapocnatata privatizacijakaj nas vo najgolem del se pretvori vo tajkunizacija , a demokratizacijata se pretvori vo demoralizacija na osiromaseni i nezaposleni luge , toa kaj tito ne bese slucaj, toa vo taa jugoslavija ne bese slucaj. toa sto komunistite go zacrtuvaa deka ke go rabotat , tie vo dobar del uspevaa da go napravat, ekonomijata odela napred, se ziveelo podobro,nezaposlenosta e namaluvana, lugeto dobivale rabota, tocno, vistina e deka taa drzava zemala krediti , i vistina e deka taa drzava se zadolzuvala,ali istina e i druga, lugeto ziveele mnogu podobro otkolku denes,a denesnite drzavi na ovie prostori , i toa uste kako se zadolzuvaat , lugeto dobivale drustveni stanovi od firmite vo koi rabotele , uplatuvale, davale pari za razni osiguruvanja
sto denes lugeto imaat vo ovie drzavi od tie osiguruvanja koi gi denes gi uplatuvaat , i dali nekoj dobiva drustven, odnosno drzaven stan ? dali toa denes moze da se dobie?
e, tuka nie zboruvame za harizmata, nie moze da imame harizmaticna licnost i ne mozeme da kazeme deka mnogu luge nemaat nesto harizmaticno , no prasanjeto e : kakvi se rezultatite ? na taa nivna harizma , kolku dobro narodot zivee ?covekot ne e slep , vie covekot ne mozete da mu prodavata dovek nekoja prikazna za toa deka ste golem i nezamenliv i deka se e super vo vasata drzava a toj covek da e gladen .
- ne mozete da mu prodavate prikazna deka drzavata e idealna i deka treba da vodi smetka za svoite nacionalni prava i zastita na nacionalnite interesi , ako negoviot licen interes ne e zastiten, ako ne e zastiten na ulica, ako negovoto dete ne e bezbedno na uciliste , ako obrazovanieto ne funkcionira, ako zdravstvoto ne funkcionira , ako platite se neredovni , a zemame golemi krediti,
-- ako gi sporedime ovie novi drzavi ,deneska , koi nastanale na prostorot na eks-yu , ke vidime kolku se nivnite krediti, mnogu se pogolemi otkolku sto bea kreditite vo titovata jugoslavija
--- ako ja pogledneme brojkata na nezaposleni denes , duri i procentualnata , a da ne zboruvame za brojkata na vistinski nezaposlenite na teritorijata na denesnite drzavi , mnogu e pogolema otkolku sto bila vo taa socijalisticka jugoslavija , iako i togas nevrabotenosta bila golema
tokmu poradi toa se vraka taa tito - nostalgija, poradi toa lugeto se vrakaat na toa : dali sakaat da se sekavaat lugeto ,zatoa sto tito e simbol na taa jugoslavija , tuka se raboti za harizmatikata, ustvari lugeto samo sakaat da ziveat podobro , lugeto sakaat da ziveat pobezbedno, lugeto sakaat da ziveat ponormalno i pomirno otkolku sto denes ustvari ziveat i vo minatite dvaesetina godini
https://www.youtube.com/watch?v=86CI4rjNdjc

Совршен документарен филм. Јас сум се уште под емоции. Жал ми е што не бев роден во тоа време, да го почувствувам малку тој ентузијазам, слобода и подобар начин на живот. Единствен и неповторлив, човекот кој ја направи на сите свои унитарна и независни Југославија. Можеби "малку диктатор" со однесување, но запрашајте се сега, она што нашите политичари го прават во сите шест држави па и кај нас? Дали е ова демократија сега?Никому ништо распадот на Југославија не му донесе , можеби на поединци кои седат на врвот, но не и на нациите за жал!

Кога ќе ми рече некој "Тито ти дал држава", едноставно не знам дали да се смеам или да плачам. Тито не ти дал држава, Тито ти земал држава. Како прво Тито не е Хрват, ниту Србин а најмалку Југословен. Тито е нечиј пион. Бравар да знае пет јазици, хах. Со крајот на втората светска војна, М. А. Ченто, Павел Шатев, Панко Брашнаров и останатите биле заразени со вирусот наречен "Независна Македонија", што се разбира тоа на Тито не му одговарало. Тито преку Лазар Колишевски (пројугословенски ориентиран) полека на сигурно ги ликвидирале сите овие луѓе и Тито си ја зема Македонија под Југославија и се разбира се што имаше од неа исцрпи, почнувајќи од природните богатсва. Значи Тито не ти дал држава, ти земал држава, ликивидарјќи ги овие македонци. Среќа Југославија се распадна на време, иначе да постоеше уште Југославија сега на македонците учејќи на школо дека југословенскиот народ е словенски, дојден од зад Карпатите 9-ти век наша ера, зборот македонец целосно ќе се избришеше од главата на македонецот, целосено ќе беше "исперен" мозокот, а Александар ќе си станеше грк и со тоа ќе се стаеше крај на постоењето на македончето.

И денес Аце е грк за 99% од светов,у пола држава ти се веат двоглави орли,чистиш вециња со магистерска диплома,незнаеш за 10 години дали ќе живееш у Голема Албанија или Источна Бугарија..зборот македонец ќе се избришел од главата на македончето..абе торле еден кога се снимени Мис Стон,Републиката во пламен,Македонска крвава свадба и ред други филмови за македонската историја..после 91-ва сигурно не.

Кога ќе ми рече некој "Тито ти дал држава", едноставно не знам дали да се смеам или да плачам. Тито не ти дал држава, Тито ти земал држава. Како прво Тито не е Хрват, ниту Србин а најмалку Југословен. Тито е нечиј пион. Бравар да знае пет јазици, хах. Со крајот на втората светска војна, М. А. Ченто, Павел Шатев, Панко Брашнаров и останатите биле заразени со вирусот наречен "Независна Македонија", што се разбира тоа на Тито не му одговарало. Тито преку Лазар Колишевски (пројугословенски ориентиран) полека на сигурно ги ликвидирале сите овие луѓе и Тито си ја зема Македонија под Југославија и се разбира се што имаше од неа исцрпи, почнувајќи од природните богатсва. Значи Тито не ти дал држава, ти земал држава, ликивидарјќи ги овие македонци. Среќа Југославија се распадна на време, иначе да постоеше уште Југославија сега на македонците учејќи на школо дека југословенскиот народ е словенски, дојден од зад Карпатите 9-ти век наша ера, зборот македонец целосно ќе се избришеше од главата на македонецот, целосено ќе беше "исперен" мозокот, а Александар ќе си станеше грк и со тоа ќе се стаеше крај на постоењето на македончето.
:ROFLMAO: ние сме марсовци :pos:

вака нешто? терорист да стане министер за одбрана на кој му се поклонуваат македонските војници
3dc6c14e4086dc4db5d37cfc33f06064.jpg

а нашите деца тепани оти се против истите тие терористи да ни ја водат државата​
kcjwqb.jpg

или можеби Тито дозволил министри и виши офицери во СР Македонија да се поклонат пред споменик на "паднати" терористи кои се бореа против оваа држава Македонија
slupcane1-e1345102758638.jpg

или готова стокмена држава Република Македонија, истата отворено крева раце од половина Македонија и северно Скопје каде се веат знамиња на Албанија, каде е реткост да се најде македонско знаме, каде џамиите се главна капитална инвестиција...

2mpljrt.jpg

2u9ijw6.jpg

Пион непион, масон немасон ја знаел 5 јали 10 јазици, ние сме живееле во Македонија, учејќи на македонски во училишта со називи на македонски дејци и револуционери, без знамиња на туѓи држави на бандерите за државен празник, без џамии во дворови и згради...и така натаму.

Јас гледам објективно, ниту ДПМНЕ, ниту СДСМ. Капитализам ти е исто толку лошо колку и комунизам, секоја идеологија на свој начин. Денешново време е за нигде али зборот ми е дека Тито гледал да ја присвои Македонија во Југославија за лични цели кои што се на штета на македонскиот народ, која штета кажав погоре. А Марчело93, Ацко ќе беше официјално грк кои што и ние македонците ќе бевме силно убедени дека е грк а ние народ од 9-ти век наша ера кои што не сме ни најмалку поврзани со античкиот народ.

Кублај Хан: Поприлично неконзистентен ти е коментаров и контрадикторен. Идеологиите нечинеле а промовираш националистичка идеологија во следната реченица...

Јас само кажувам дека сум објективен и ги кажувам последиците од Југославија кои би можеле да бидат доколку би опстоила таа држава а и начинот на кој Тито ја присвоил Македонија. Не сум подржувач на ниту една идеологија. Едноставно, "Туѓо не сакам, свое не давам". Тој што не е македонец а живее во државава слободно нека живее никој не му брани, али да не штети. Јас немам ништо против албанците, србите, корејците, турците итн. да живеат овде, нека живеат али да не штетат. E сега ние си имаме своја држава али што смрди, смрди, за тоа сме си самите ние криви, затоа викам секоја идеологија на свој начин штети врз народот. Во 21 век нигде нема совршен живот.

Не може дел од туѓ народ да живее во твојата држава, а да не прави штета. Кога и да е ќе ја направи. И Турците живат во Германија и начелно - не прават штета. Ама...
.
.
Од искуство знам дека Тито и Титова Југославија најмногу ги напаѓаат Бугарите и Бугарофилите, а најмногу им пречат на Грците затоа што тоа значи крај на нивните сништа за големи Бугарии, Грции, Срби па и Албании... За прв пат во таа држава Македонецот застана како свој на своето со сите атрибути на една држава што претставуваше темел на државата која денес ја имаме.

Lurtz: Непобитни македонски дејци и револуционери како на пример Борис Кидрич, Владимир Назор, Иван Горан Ковачич, Јован Јованович Змај, Едвард Кардељ, Моша Пијаде, Бошко Буха, со задолжителен предмет во школо јазикот на кој Македонците вековно говореле српско-хрватскиот, со знамето кое отсекогаш ја означувало Македонија плаво бело црвено со петокрака, поклонувајќи им се на неоспорни патриоти кои никогаш не ги продале интересите на државата на други притоа непушејќи милион к****и како на пример Лазар Колишевски или Лазар Мојсов.

A нашите деца не само што беа нетепани туку беа и неубивани како на пример 5-те струмички студенти и секако уште од прво одделение поднесувајќи идолопоклонска заклетва према месијата од славниот Македонски Кумровец кој пуштил милионски трупи а и сам се борел во Февруарскиот поход за независна Македонија турајќи ги најголемите непријатели на Македонија како Ченто и Панко Брашнаров во затвор.

Уф каква Македонија беше само тоа, со Белград како главен град и наше море македонско. Србите од љубомора не викаа срби со говорната мааната а хрватите од завист викаа-што јужније то тужније ама тоа пошто ни љубомореа оти беа наши вазали и ги добиваа корките како последното куче во фамилијата.

Едни го увеличуваат како херој без кој ние би биле бугари, други пак викаат дека поради него сме тука каде што сме моментално.
Кое е вашето мислење, дали Тито има удел во нашата самостојност?

Тука многу се двоумам.
Под Титово време имавме делумна контрола како Македонска држава во склоп на Федерација.
Под Титово време од 45та наваму се создаваат Македонски институции за историја,јазик итн.
кратко,како народ станавме народ ама како држава 50-50 беше со контрола од Белград.
Македонските потреби беа запоставени во најголема мерка како надворешна политика,нерешени проблеми со Бугарија,Грција и црковните проблеми со Србија.
Економски Југославија не дигна на некој низок степен ама во склоп на служба на Србија,Хрватска и Словенија каде што фукциониравме од втора класа на граѓани.Зависни бевме кон нив.Не они кон нас.

Давам глас за предавник оти од моја перспектива,македонското прашање беше запоставено и нецелосно затворено и беше едноставно купено временски со економски бенефиции.
Повеќе беше во служба на српски/хрватски интереси врз македонските интереси.

Едни го увеличуваат како херој без кој ние би биле бугари, други пак викаат дека поради него сме тука каде што сме моментално.
Кое е вашето мислење, дали Тито има удел во нашата самостојност?

Има(л), несомнено.

Во погорниот опис доволно е опишана Титовата заслуга кон Макединија и Македонците.

А тоа што Македонците не ќарија „нешто повеќе„, ама сакаа да бидат „модерни„ по секоја цена, правејќи цивилизациски скок од феудализам во соц-реализам, тоа е нивна „заслуга„.

Но, да не го преценуваме дотичниот лик, дали можел или не можел да стори нешто повеќе за Македонија. Не можел, оти Тито беше само „регионален„ играч, кој беше фактор само за СФРЈ и донекаде за/кон тогашните соседни држави и народи, понешто и во „неврзаните„, не и нешто повеќе од тоа. Тито немаше моќ да ги врати Беломорска и Пиринска, оти сферите на влијанија врз Светот веќе беа одредени од големите и јаките, не од слабите.

А Титовата склоност кон Хрватска и Словенија е приказна сама за себе.

Титовата Југославија беше проектирана како сфера на влијание од 50%/50%, колку од Западот, толку од Истокот. Се чини дека Западот имаше преголемо влијание врз тогашната Југославија и нејзините народи.

Последно уредено:
ради Тито сме добиле република, така да не верувам да е предавник. Сега нашите што сакале независност одма, тоа било малце претерано од нивна страна. А штета што било комунизам тоа па многу и наебале од тој систем, да била капиталистичка држава, можеби и до ден денес би постоела.

И да бил и да не бил тито ќе добиевме република. Црна Гора се одвои со 50% срби. Да не сакале македонците да војуваат против нацистите, кур што Тито ќе направел нешто за нас. На надворешен план го заболело за нашите. Да не заборавиме дека тие што дејствувале за обединета Македонија лежеле на голи оток. На кратко за нешто бил добар, за друго бил за никаде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom