Машко, не се Бугарите Татари и Татарите Бугари..
Izvini dolphin shto moram vaka da ti kazham direktno, no mora malku da se obrazuvas pred da kazhes nesto. Deka Bugarite se turkski narod koj dosol na Balkanot od Centralna Azija e materijalen fakt. Toa nivnite najgolemi umovi i istorichari go vleat:
"БУЛГАРЫ - ЭТНОС и ЭТНОНИМ"
Абрар Каримуллин
СОДЕРЖАНИЕ:
1. ИТОГИ НАУЧНОј СЕССИИ О ПРОИСХОЖДЕНИИ
ТАТАР
2. ПРОИСХОЖДЕНИЕ НАЗВАНИја
"ТАТАРЫ" и КОГО НАЗЫВАЛИ ЭТИМ ИМЕНЕМ?
3. О ПРЕДКАХ СОВРЕМЕННЫХ
ТАТАР
4.
БУЛГАРЫ В СРЕДНЕМ ПОВОЛЖЬЕ
5. ИЗ ИСТОРИИ ЭТНОНИМОВ
6. О НАЗВАНИИ
"ТАТАРЫ" и ЭТНОНИМЕ
"БУЛГАРЫ"
7. КАК НАЗЫВАјуТ СЕБја СОВРЕМЕННЫЕ
ТАТАРЫ
8. ЭКВИЛИБРИСТИКА С АЗВАНИЕМ
"ТјуРК", "ТУРОК",
"ТАТАР", "МУСУЛЬМАНИН"
9.
БОЛГАРЫ, БАЛКАРЫ, БУЛГАРЫ
10. О ЖИВУЧЕСТИ ПРОЗВИштА
"ТАТАРЫ"
11. НЕСКОЛЬКО СЛОВ О БЫТЕ И КУЛЬТУРЕ
БУЛГАР-"ТАТАР"
12. КАКОВ ВЫВОД?
http://karimullin.narod.ru/knigi/bulgary.htm
Isto taka klikni tuka:
http://tatural.ru/500/500_rustat_family.htm
Nekoj ako slichi na Makedncite i se narekuva "Bugar" toa etnicki ne go pravi Bugar neli? Ne gi meshaj Makedoncite vo Bugarija (koi se dva miliona na broj) so Bugarite, toa se dva razlicni poima. Ne gi meshaj ni potomcite na Slovenite Anti koi go prevzemale imeto Bugar otkako se izmeshale to toj turski narod. Nie sme potomci na Slovenite Veneti, sosema drug narod koj duri i vojuval so Antite.
A se razvila svesta deka sme dve posedni nacii bidejkji imame dve posebni etnogenezi, znaci sme dva razlicni naroda. Ne moze toj da mi e brat ako e od drug narod; mene samo Makedonec moze da mi bide brat! A kulturata, jazikot, pismoto poteknuvaat od kaj nas, tie tamu se papocno vrzani kaj nas zosto se shto znaat od Makedonija dobile ili zemale.
Меѓутоа цел живот ќе ми остане брат, многу ќе се сакаме и секогаш ќе се помагаме. Отприлика така треба да е и меѓу Македонија и Бугарија. ... Си бил во Бугарија? Епа таму кога ќе слушнат дека си македонец, сите те прифаќаат како брат!!!
Taka treba da e, ama ne e. "Bugarite" ne te priznavaat kako Makedonec, ne ti go priznavaat jazikot, da ne zborime za drzavnata politika sto nivnite vodaci ne retko ja vodele na sheta na Makedonija vkl. ja podelbata vo 1913 godina. Vklucuvajkji ja i politikata na negiranje denes.
Ushte neshto, ako tie te priznavaat kako brat znachi li deka ti si Bugarin? Zoshto tie taka go svakjaat toa bratimenje so tebe.
Mene lichno nieden Albanec nitu grk nishto losho ne mi napravil na primer, naprotiv. No jas ne izveduvam zakluchoci kako ti zaradi toa.