Проблеми со Gmail

• Креатор на темата Креатор на темата peter
  • Време на започнување Време на започнување

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Дали некој денеска има проблеми со Гмаил? Откако ке го впишам јузерот и лозинката и ќе стиснам ентер, ми прави некој редирект на http://www.google.mk/accounts/Logout2?hl=en&service=mail&ilo=1&ils=s.MK и добивам Page cannot be displayed.

Откако ке стиснам Back, ми се појавува инбоксот.

Знам дека едно време Гоогле се тужеше со некој Македонец за google.mk доменот...

И мене ми јавува истово, дури и џимеилчекерот кој работи независно и влечи податоци од mail.google.com/mail/feed/atom се префрлува на .мк. Доволно е да го замениш .мк со .ком и отвара без проблем, ама ме нервира никако не можам да го сменам редиректот, изгледа е ставен по некоја грешка од Гугл, или според мене ја бара локалната верзија на Гугл?

Како и да е, не е прв ваков баг веројатно ќе го решат за брзо ама ме нервира од сабајле не можам да видам кога имам нови имеил во таскбар туку морам да се логирам рачно на страната.

(Надополнето: Од Марнет ни потврдија дека доменот не е исклучен заради долгови и дека именските опслужувачи функционираат нормално...)
Од вчера вечер, македонските корисници на Google Accounts имаат проблеми со логирањето и одлогирањето во сервисите на Google како Gmail, AdWords, AdSense, Analytics, Docs и други. Проблемот се должи на тоа што откако ќе побарате да се логирате или одлогирате, сервисот ве преусмерува на домен Google.mk/ИД-на-сесија... кој ви задава проблем.
Бидејќи нема никакви официјални информации засега, претпоставувам дека неуспешното редиректирање се должи најверојатно на проблеми со DNS серверите. Google.com.mk и Google.mk се регистрирани македонски поддомени од страна на Google, по случката со Бени од Чаир. Проблем може да биде и тоа што последната фактура за Google.mk која е со датум од 13-04-2009, според регистарот на МАРНет не е платена од страна на претставникот на Google во Македонија, адвокатската канцеларија Пепељугоски.
googlemk_problem_1.jpg
Дека проблемот е присутен кај поголем број корисници покажа и македонската Twitter заедница:
googlemk_problem_2.jpg
Засега, кога ќе го добиете неуспешното пренасочување, за да може да продолжите нормално со користењето на сервисот, преземете ги овие чекори:

• Кога ќе се логирате/одлогирате и го добиете проблемот, стиснете го Back копчето во вашиот прелистувач, често се случува да бидете успешно редиректирани во тој случај
  • Во линкот "http://www.google.mk/accounts/Logout..." додадете му ".COM" на "google.mk", односно сменете ја адресата во "http://www.google.COM.mk/accounts/Logout...". А може и да го смените ".mk" во ".com"...
Доколку имате повеќе информации или коментари, пишете ги во коментарите. Од наша страна, го контактиравме Google со цел да видиме што се случува... и официјално и неофицијално. :)
Надополнување 12:50:
Од МАРнет ни потврдија дека доменот Google.mk е функционален, односно не е исклучен заради неплатени долгови и на наше барање исто така беше тестиран DNS серверот, кој функционираше нормално. Што значи, грешката е некаде кај Google...

Извор:ИТ.КОМ.МК

Кај мене проработе нотифајерот.

И мене ми јавува истово, дури и џимеилчекерот кој работи независно и влечи податоци од mail.google.com/mail/feed/atom се префрлува на .мк. Доволно е да го замениш .мк со .ком и отвара без проблем, ама ме нервира никако не можам да го сменам редиректот, изгледа е ставен по некоја грешка од Гугл, или според мене ја бара локалната верзија на Гугл?

Како и да е, не е прв ваков баг веројатно ќе го решат за брзо ама ме нервира од сабајле не можам да видам кога имам нови имеил во таскбар туку морам да се логирам рачно на страната.

Кај мене проработе нотифајерот.

Знам дека не му е место тука, ама де објасни околу тоа со натифајер, зашо мене стварно ми треба нешто такво, зашо секој ден сум по 8 саата на Џи мејл!

Нотифајерот стои во таск барот долу и го проверува гмаил акаунтот на секои 2 минути. Што има нов имеил, ти покажува знак дека си добил имеил (имаш и звучен сигнал ако сакаш да ставиш). Вака не мора цело време да ја отвараш или држиш отворена страната од Гмаил.

http://toolbar.google.com/gmail-helper/notifier_windows.html

This type of file can harm your computer. Are you sure you whant to download Gmailinstaler.exe?

Из ит рили гоинг то харм ме?????

Да не е ова некоја дупка у законо???
Сумливо ми е нешто? Да го инсталирам или .....???:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom