Рамноправност, ама сепак не...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Е како тоа јас сум изградил куќа со мои пари, сум купил кола, и други работи а жената ме мами со некој друг и накрај ако сакам развод јас да си одам од сопствената куќа?
Душо овде тешко дека некој ке изгради кука...сите се изградени однапред за ти да не се мачиш со малтер.
Знам дека е сосем различно од Македонија.

Душо овде тешко дека некој ке изгради кука...сите се изградени однапред за ти да не се мачиш со малтер.
Знам дека е сосем различно од Македонија.

Нема везе. Да кажеме дека ми е наследство од татко ми. И што правиме после?

Има во тој случај рамноправност?:nenene:

:smir:

Е да, во таја Холандија и на други места не е обичај (кај нас е и закон) 80-90% од браковите мажите да носат куќа, пари, кола...а жената спална и гоблени...и многу љубов де :) Не дека тоа треба да се мери, но зошто тогаш сеуште кај нас е правило :toe:

На шала на смеа, доста се различни културите, обичаите...па така и споредбата е малку потешко да се изведе :smir:

Ако е наследена или направена ПРЕД бракот то си е твое. Се дели само она што е стекнато ВО БРАКОТ. Ако сте купиле кола или стан или направиле куќа за време на брак тогаш то заеднички имот кој се дели.

Ако е наследена или направена ПРЕД бракот то си е твое. Се дели само она што е стекнато ВО БРАКОТ. Ако сте купиле кола или стан или направиле куќа за време на брак тогаш то заеднички имот кој се дели.

Знам за тоа бе човече (предбрачен договор ли беше тоа?):smir:

прашањето беше дали е во холандија така ако куќата е твоја пред бракот и да ти ја одземат :)

Точно се неможам да ти кажам,оти не знам до крај како одат работите,ама ти си тој што прв ке излезе од куката.

јас сум машко ама велам-не си коректен,рамноправноста ја земаме во контекст на почит,меѓусебно разбирање,помагање-еве пример жена ти денес цел ден на пример работи монопол втора смена и иде дома у 21 часот....зарем не би и сварил едно каче и барем 2 јајца да испржиш.....зарем не заслужува тоа-биди озбилен

ја ова конкретно го правам со мајка ми(не сум женет уште)ама она работеше во монопол.....

еве не мора монопол друга работа нека биде медицинска сестра цел ден замарање па физичката сила не се зема како критериум за рамноправност:nenene:

искрено не си фер спрема жените:toe:

Јас имам почит и разбирање према моите родители, тие према мене. Ама тие ми се родители, тие ми пружиле заштита, тие ме израснале, не може да сум рамноправен со нив, тие за мене се авторитет.

Не јајца, свинско печење ќе ја чека на маса. Ако заслужила, од моето ќе си скратам за да биде таа задоволна. Не сум некој што не знае да цени и да врати дупло, тродупло. Ама по милионити пат, еден е челник, еден е глава, тоа нема врска со ничие тиранизирање, омаловажување или потценување. Еден е доминантна фигура. И тоа не треба да се сфати дека таа фигура си прави што си сака кога и како ќе му текне. Таа фигура е обично 'рбет на една врска или семејство, она народски кажно главата. Такви фигури обично се мажите, а жените сакаат таков профил на авторитет. А кога бараат таков профил на авторитет не може и авторитет да е и рамноправни да се со него. Или е лидерот или не е. И стварно дефинитивно ми се смачи да се дообјаснувам на темата повеќе. Кој разбра-разбра, за цртање не ме бива.

Знам за тоа бе човече (предбрачен договор ли беше тоа?):smir:

прашањето беше дали е во холандија така ако куќата е твоја пред бракот и да ти ја одземат :)

Нема предбрачен договор. Така е во многуте земји. Се рачуна како заеднички имот само оној кој е стекнат за време на бракот. Законски е така уредно. Али ако ти е страв дека можи ќе ти земи нешто, оди во афганистан и таму жени се, па ако дојде до развод може да ја каменуваш кучката до смрт.
Слободно.

Не јајца, свинско печење ќе ја чека на маса. Ако заслужила, од моето ќе си скратам за да биде таа задоволна. Не сум некој што не знае да цени и да врати дупло, тродупло. Ама по милионити пат, еден е челник, еден е глава, тоа нема врска со ничие тиранизирање, омаловажување или потценување. Еден е доминантна фигура. И тоа не треба да се сфати дека таа фигура си прави што си сака кога и како ќе му текне. Таа фигура е обично 'рбет на една врска или семејство, она народски кажно главата. Такви фигури обично се мажите, а жените сакаат таков профил на авторитет. А кога бараат таков профил на авторитет не може и авторитет да е и рамноправни да се со него. Или е лидерот или не е. И стварно дефинитивно ми се смачи да се дообјаснувам на темата повеќе. Кој разбра-разбра, за цртање не ме бива.

Па ако заслужила така треба да се постапи, да се покаже внимание, почит и љубов и двајцата ќе се задоволни.

Еден може да биде глава на фамилијата. Кај нас сеуште е патријахат но не значи дека и жената неможе да биде глава на фамилијата, но сепак тоа се ретки случаји сега за сега.

Сега ако е глава на фамилијата незначи дека ќе има којзне колкава моќ во бракот но ќе биде некоја нијанса над партнерот (нема да има апсолутна моќ).
Може да се смета за рамноправност ова.

Нема предбрачен договор. Така е во многуте земји. Се рачуна како заеднички имот само оној кој е стекнат за време на бракот. Законски е така уредно. Али ако ти е страв дека можи ќе ти земи нешто, оди во афганистан и таму жени се, па ако дојде до развод може да ја каменуваш кучката до смрт.
Слободно.

:pos2:

Бракот е свет, а не приватна фирма па кој од уделот(за некој сила за некои менталитет сеедно)да има право да одлучува јас мислам дека важно е да има компромис бидејќи лошо е жената да се осеќа потчинета,тоа води кон фрустрации кон лош брак и кон лош сексуален живот:vozbud:

Јас имам почит и разбирање према моите родители, тие према мене. Ама тие ми се родители, тие ми пружиле заштита, тие ме израснале, не може да сум рамноправен со нив, тие за мене се авторитет.

Немој да се нервираш треба да си постабилен,посталожен,посмирен,порационален :)
За ова те разбирам,те разбирам од самиот почеток која ти е поентата,но те прашувам по која основа го сметаш за вистинито.Р'бет се двајцата партнери,нема подоминантен,лидери се на работа а не дома.И жената финансиски е стабилна,некогаш може и појака од својот сопруг,тоа не и дава право дома да гледа со подценување.
И да кажам овде дека мажите се лидери,авторитет низ дома,зарем мислиш дека е тоа вистина или може да се каже само за полнење на его (она што го зборев на почеток).Жената може да ти каже се што сакаш само да се чувствуваш доминантен,но тоа е далеку од реалноста и рамноправноста,тоа може колку да ти пушти водичка меѓу нозе.
На крај краева секој си добива она што бара,кај мене дома ниту имало рбети,доминации,потчинувања,ниту некогаш јас ќе го гледам партнерот како подоминантен,поавторитетен,поиздржлив,по..:)Нема „по“ има само =.

sto e so ovoj primer: Zenata raboti donasa leb na masa i tn. A mazot e seuste onoj koj komanduva po doma.
kaj e tuka ramnopravnost?
Po sto ke se meri sega koj e poavtoritetot doma?

Рамноправноста е клуч за успешна врска....
кај нас патриахалноста за жал е сеуште присутна во врската помегу мажот и жената:toe:

А потребата за заштита која ја чуствува понежниот пол е нормална , зашто сепак мажот е физички е помоќен ...

Само чудно е што луге со патриахални мозоци многупати ме нарекле папучар лично мене ,мои познаници и пријатели...а од другастрана ми завидуваат на мојата тригодишна успешна врска....бидејки со дискусија и разбирање се постигнува се..

Бидјки многу сакам да готвам .....многупати мојата партнерка сум ја изненадувал со некој мој специјалитет или со кавалерски гест...е таквите патриахални мозочиња заради тоа ме нарекоа папучар:toe: .....а тие постојано се во некои глупави и бесмислени конфликти со своите партнери.

Така да за успешна врска е потребно разбирање, почитување,добар секс,и нормално љубов:toe:

sto e so ovoj primer: Zenata raboti donasa leb na masa i tn. A mazot e seuste onoj koj komanduva po doma.
kaj e tuka ramnopravnost?
Po sto ke se meri sega koj e poavtoritetot doma?

Фрустрациите од личниот неуспех се манифестираат на физички послабиот. По број на шамари во минута, за жал. :(
Ама во ваков случај последно нешто за кое ќе се спори е рамноправност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom