Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мене онака ме интересира еве за викендица ама за да РАБОТИ СЕ,од Греалка,до шпорет,фрижидер,па и пумпа за вода(на пр имаш нива ете)...колку би чинел ваков соларен панел???
И твојот почеток е глупост па никому ништо...se iznacitav gluposti na temava... ama mu se nafrlivte na covekot so fotovolticite go unistivte.. alal da vi e... covekot neshto promovira se trudi a vie go skrozavte... tocno deka od EKONOMSKA GLEDNA TOCKA fotovolticite se neisplatlivi za domashno koristenje, megutoa tuka ima i neshto drugo za koe ne stana ni eden zbor od muabetot, ednostavno ne dozvolivte, pogotovo clenot dobro poznat se frli vrz deteto kako ovoj da mu potepal cela familija... ne e ubavo toa...
a drugite prednosti na elektro solarite t.e. fotovolticite, ke diskutirame drug pat, sega me mrzi.. dovolno energija potroshiv da se zaclenam tuka...
se iznacitav gluposti na temava... ama mu se nafrlivte na covekot so fotovolticite go unistivte.. alal da vi e... covekot neshto promovira se trudi a vie go skrozavte... tocno deka od EKONOMSKA GLEDNA TOCKA fotovolticite se neisplatlivi za domashno koristenje[/SIZE]
dovolno energija potroshiv da se zaclenam tuka..
Фала ти што се согласуваш со мене а што се однесува на текстот очогледно не ме познаваш. уште стојам на ставот дека тоа тие BULLSHITочигледно е дека членот ДОБРО ПОЗНАТ направил копи паст од некаде, зашто текстот не е среден и изгледа смешно. меѓутоа, не значи дека не е во право т.е. оној што го напишал овој текст воопшто не згрешил... целосно се согласувам дека соларната енергија не треба да се користи за производство на електрична енергија, бидејки инвестицијата не ја исплатува заштедата, однсно, она што ќе го добиеш како продукт, до крајот на работниот век од опремата нема да ја исплати или еднаква ќе биде со потрошените средства за инвестиција. затоа единствено соларната енергија за топла санитарна вода е исплатлива, бидејки целата инвестиција се враќа за период од 4 до 8 години (зависно од димензијата и користењето нели)...
од друга страна ќе ја посочам последната точка од постот над мене дека евн ќе ја плаќа по повластена цена а ние ќе треба да и плаќаме на евн, и логички заклучок е дека струјата ќе поскапи... тоа е точно само има една мала статива во муабетот, а тоа е дека евна не ја плаќа повластената цена, туку плаќа онолку колку што плаќа и за произведена струја на рек битола или тец неготино. разликата од цената на мегаватот доаѓа од европските извори, кои ја поддржуваат инвестицијата на поставување на обновливи извори за енергија. така да цената кон крајниот потрошувач нема да поскапи... и едно од нај битните работи е дека има и лимит колкав може да се откупи по таа повластена цена. за македонија мислам дека беше 8 мега вати на час, произведени од фотоволтици, за кои треба да се конкурира и да се добие лиценца, т.е. да се влезе во тој лимит со таа повластена цена од (мислам дека беше) 48 евро центи. се што е над таа квота се плаќа како и регулар произведена струја. е сега да ве известам дека таа квота е пополнета и дека кругот е затворен уште од поодамна.... а сето ова значи дека евн не мора ако не сака да ти ја откупува струјата па таман и да имаш нај голем електро производство од фотоволтици
значи за индустриско производство на струја, како бизнис зафат со големи количини и повластена цена од мегународните европски фондови се исплати овој систем, бидејки за 5 до 10 години инвестицијата ќе се поврати, а секој ден после тоа ти е чист профит, а за домашно користење едноставно е беспотребно. имам и јас викендица и за 12 месеци не сум потрошил вкупно 100 евра струја и тоа лани ми ставија од нај новите дигитални струјомери, што покажуваат повеќе нели?
само пак ќе кажам, добро познат... немораш да печеш со зборови. не потребно е верувај ми... обиди се со факти да срушиш некого, а не со погрдни зборови... ме конташ пријателе?