Зошто .NET ?

• Креатор на темата Креатор на темата discodancer
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 октомври 2007
Мислења
20
Поени од реакции
4
Ме интересира вашето мислење:

Зошто во Македонија скоро сите IT фирми се одлучуваат за Microsoft/.NET технологија?

Не се одлучуваат сите за .нет, туку некои повеќе работат со .НЕТ некои со Јава а некои со двете исто.

Прашањето е зошто да се работи со фрејмворк. Тоа мислам дека сам треба да си го одговориш, и е одговорано веќе мнгоу пати. Побарај по интернетов зошто .нет, зошто јава, зошто фрејмворк.

За C# се работи на .net пошо е програмски напраен од страна на Microsoft.

Зошто во Македонија скоро сите IT фирми се одлучуваат за Microsoft/.NET технологија?

Затоа што е најлесен за jump start. Можеш во рок од 2 недели да научиш C# и базичен ASP.NET и да пукаш лесни веб сајтчиња со помош на Visual Web Developer express, IIS и Visual C#.NET Express.

Затоа што е најлесен за jump start. Можеш во рок од 2 недели да научиш C# и базичен ASP.NET и да пукаш лесни веб сајтчиња со помош на Visual Web Developer express, IIS и Visual C#.NET Express.

Да ама пробај покомплексна апликација и ќе се удајш во сите глупости шо ги има смислено Мајкрософт.
Убо си рече , за лесни веб сајтчиња е топ нагоре не

Да ама пробај покомплексна апликација и ќе се удајш во сите глупости шо ги има смислено Мајкрософт.
Убо си рече , за лесни веб сајтчиња е топ нагоре не

А за покомлесни сајтови што? Старото asp. Или пак php или јава.

Со .нет можи да се прави многу, и за веб и десктоп.

Ако по логиката што е погоре напишана дека .нет се користи за лесни сајтчиња ондак "големите" македонски фирми работат лесни и шугави сајтчиња. :toe:

Ретко кој во странство се определува за .НЕТ пошто лиценците им се прескапи, самиот фрејмворк јаде мн ресурси, спор е, шугав и не се препорачува за нешто поголемо (прв пасус). Јас мислам дека ова е пракса исклучиво во Македонија најверојатно ради евтината работна сила која го учи .нет на факултет па одма ги запослуваат за минимална плата

Ако по логиката што е погоре напишана дека .нет се користи за лесни сајтчиња ондак "големите" македонски фирми работат лесни и шугави сајтчиња. :toe:

Ретко кој во странство се определува за .НЕТ пошто лиценците им се прескапи, самиот фрејмворк јаде мн ресурси, спор е, шугав и не се препорачува за нешто поголемо (прв пасус). Јас мислам дека ова е пракса исклучиво во Македонија најверојатно ради евтината работна сила која го учи .нет на факултет па одма ги запослуваат за минимална плата

А за покомлесни сајтови што? Старото asp. Или пак php или јава.

Со .нет можи да се прави многу, и за веб и десктоп.

Ако е .нет не можи да е комплексна.
- не е проблем скапата лиценца, (јава е исто скапа, ама ако си јака фирма која купва таков софтвер цената за проектот претежно е смешна во однос на сите други трошоци)
- не е проблем брзината (и со јава е истото, за другите ич не прам муабет)
- ефтината работна сила е истата за сите фрејмворци
Проблемот е начинот на изработка во .нет. Јава ти нуди можности за лесна интеграција и надоградба на системите за кои .нет има згрешен пристап. Единствена добра работа кај .нет е шо има „јак“ гуи едитор па можат деца да ги работат таквите проекти.

Ова мислам дека нема многу врска со тоа што се користи .net во Македонија и пошироко. Иначе ти имај што да му понудиш на домашен или странски пазар сигурно нема да земаш минимална плата , а сигурно тоа не се постигнува со учење за две недели.

(јава е исто скапа, ама ако си јака фирма која купва таков софтвер цената за проектот претежно е смешна во однос на сите други трошоци)

Linux OS + Apache TomCat + Java2EE Web application = $0.00, освен нели за коштањето на самата апликација :)

Единствена добра работа кај .нет е шо има „јак“ гуи едитор па можат деца да ги работат таквите проекти.

Не.
Ако си желен да работиш со добар квази визуелен едитор имаш Netbeans со сите негови модули и имаш милиони плугини за Eclipse кои ќе ти го овозможат тоа. Ама спреми да се соочиш со истите последици како користењето на визуелниот едитор во Visual Studio IDE - масивен и неефикасен ASP.NET код. Генерално јас, иако ги имам инсталирано плугините за визуелно едитирање, истите ги користам само за preview или донекаде за вметнување на елементи. Се што е различно од ова, иде хардкод. Не сакам да си дозволам да изградам цел изглед на страница со едно купа код кој може да се скрати на 1/10.

Единствената добра работа кај .NET е што има многу јак концептуален програмски јазик - C#. Јазикот како целина, без .NET е супериорен во однос на Java, ама истото важи и за Java2EE vs. ASP.NET.

Со која технологија би работел (работиш) ти?

Linux OS + Apache TomCat + Java2EE Web application = $0.00, освен нели за коштањето на самата апликација :)

Не.
Ако си желен да работиш со добар квази визуелен едитор имаш Netbeans со сите негови модули и имаш милиони плугини за Eclipse кои ќе ти го овозможат тоа. Ама спреми да се соочиш со истите последици како користењето на визуелниот едитор во Visual Studio IDE - масивен и неефикасен ASP.NET код. Генерално јас, иако ги имам инсталирано плугините за визуелно едитирање, истите ги користам само за preview или донекаде за вметнување на елементи. Се што е различно од ова, иде хардкод. Не сакам да си дозволам да изградам цел изглед на страница со едно купа код кој може да се скрати на 1/10.

Единствената добра работа кај .NET е што има многу јак концептуален програмски јазик - C#. Јазикот како целина, без .NET е супериорен во однос на Java, ама истото важи и за Java2EE vs. ASP.NET.

Епа и да и не :D Тука сме ама не се разбираме.

1. Точно е дека можиш да поставиш околина за Јава за без пари ама имаш неколку лимити
* Да те попрам Томкет не тера Ј2ЕЕ само Стандард Едишн ти требаат додатоци. Ама нема врска Гласфиш, ЏејБос се па сепак постојат бесплатни апликациски сервери за ј2ее
- Поскапа работна рака од било шо друго
- Поскап хостинг од било шо друго
- Ако некој прави апликација која се сведва на компонентите шо ги наведе ти тогаш се работи за нешто поситно. Немам време многу да ти објаснувам ама Јава стекот ја има неговата вредност поради многу други бизнис работи.
- Значи не е бесплатно како што навидум изгледа

2. Никој од визуелните едитори на јава неможи со боенката на .нет. Значи морам да му признам многу е помоќен исто и јазикот C# е можеби и подобар. Проблемот е шо .нет не е така лесен за она шо го викаш хардкор програмирање и тој едиторот повеќе почнува да ти одмага. Оти е напраен за да ги прајш сите работи пешки наместо да си ги организираш како сакаш.
- мала забелешка, немој да користиш јава ако проектот ти се сведва само на веб страници :D земи нешто полесно

Ова со голема доза на иронија е кажано нели?

Другите не се за коментар :)

Епа и да и не :D Тука сме ама не се разбираме.

- Ако некој прави апликација која се сведва на компонентите шо ги наведе ти тогаш се работи за нешто поситно. Немам време многу да ти објаснувам ама Јава стекот ја има неговата вредност поради многу други бизнис работи.
Не те разбрав баш? Вредност каква? Парична или девелоперска? Некако на второто ми иде пошо пример: Struts/Spring/JSF/GWT + Hibernate + apache commons = you know what :)

- мала забелешка, немој да користиш јава ако проектот ти се сведва само на веб страници :D земи нешто полесно
Како што контекстуално го преведувам за непрограмерски луѓе: не користи слон за да убиеш мравка.

Со која технологија би работел (работиш) ти?

Па мислам дека .NET со своите WebForms е тотална утка за правење на модерни веб апликации. Java такоѓе. Едноставно премногу код се куца за едноставни работи.

Ако ме прашаш мене, има многу поубави јазици кои би требало да се користат во многу домени наместо .NET и Java... на пример python и ruby. Професионално работев PHP, ама искрено не ми се свиѓа многу, има претерано рудиментирана имплементација на објекти.

Мене само не ми е јасна опсесијата на македонциве со мајкрософт. У западниов свет ниеден нов важен стартап не се сервира на IIS/.NET. Изгледа нешто лошо правиме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom