Зошто .NET ?

• Креатор на темата Креатор на темата discodancer
  • Време на започнување Време на започнување
Изгледа, кај нас, практика на фирмиве е да се држат до тоа што најмногу го знаат и, без разлика што се развива и колку таа технологија е прикладна за решение на проблемот, да се користи тоа. Не е битно да се заврши работата оптимално, не е битно да се шират познавањата, битно е да се заврши работата, колку да функционира. :jaj:
Знаеш ти колку пара треба да се фрли за да се обучи тим да работи во друга технологија за која има слушнато само по форуми или читнато на некој портал?
Мислам дека се се сведува на финсиска природа пошто премногу расходи испаѓаат за истите приходи (кои ќе ги земат да речеме ако работат во .нет) што апсолутно не е издржано. Грешката се прави уште од училишните клупи што на децата им се наметнуваат баш идиот технологии кои ги донесе MS.
Како ти ќе убедиш тазе дипломец кој повеќе од .нет работено во VS нема видено дека пајтон е многу покомотен и подобар или дека пхп е многу поевтино и поедноставно решение за кое сепак треба да засука ракави и да не прави драг & дроп како во VS.

Па има дипломци кои сеуште мислат дека конекција во база се прави само со кликање и влечење во VS и дека квери се креира исклучиво во квери билдерот на VS (па не ја ни знаат синтакста на SQL)...и кај е сега грешката?

Ко ќе видиш дека MS е фирма која 35 години е на пазарот и "доминира" на пазарот за ОС и софртвер и ко ќе видиш дека:
...has made four billionaires and an estimated 12,000 millionaires from Microsoft employees.
квалитетот се губи и сеа се повеќе се работи за пари.

Внуче, за тоа дека „перформансите“ на аплиакција правена во .NET се за никаде, за тоа се сложувам (кажав и во претходниот пост дека .NET многу ограничува), ама асални Python програмери во Македонија речиси и неможеш да најдеш... такада со .NET ем ги задоволуваш потребите на фирмите на нашиот пазар (тоа што викаш ти... не е битно кое е вистинското решение, битно колку да функционира) и ем лесно можеш да најдеш .NET програмери башка и кај нас нема фирми кои имаат потреба од незнам ти какви технологии, ретки се таквите фирми и истите претежно купуваат софтвер од странски фирми :toe:

И да не заборавам да се поправам за претходниот мој пост да не улета некој буквалист... за делот:
SkyDriver напиша:
(претежно .NET или Java)
...се однесува за „претежно .NET или Java EE“.

Знаеш ти колку пара треба да се фрли за да се обучи тим да работи во друга технологија за која има слушнато само по форуми или читнато на некој портал?

Не мора да значи. Убавината во работата со (вистински) програмери е тоа што ентузијазмот е на прво место.
Тргнувам од мене и тимовите со кои што сум работел... Сме работеле во најразлични технологии, без никаква официјална обука. Едноставно, го гледаш тоа како предизвик. А, програмер на предизвик не може да одолее :)
Ќе утепаш многу време на учење на технологијата, ќе се утепаш од тестирање, испробување и што ти ја знам... И за максимум пар недели го имаш знаењето што ти треба за да го решиш проблемот оптимално.

Е сеа, назад во реалноста, не се сите такви, али затоа и постојат различни фирми и различни позиции во фирмите :)

За муабетот околу образованието, се согласувам максимално.
Затоа никој веќе не гледа диплома. Или бара искуство или тестира или става на тест период.

ем лесно можеш да најдеш .NET програмери

Реално, ни .Net асални програмери не е така лесно да најдеш. Проблем е, дефинитиво. :toe:

Ко ќе видиш дека MS е фирма која 35 години е на пазарот и "доминира" на пазарот за ОС и софртвер и ко ќе видиш дека:
квалитетот се губи и сеа се повеќе се работи за пари.
Фирма која е 35 години во софтверскиот бизнис не смее да си дозволи да пушти производ лош како што вие го опишувате .нет

Ставам глава дека ако земеш двајца ѕверови од програмери, едниот во .net, другиот во Python, и им дадеш задача да ја развијат истата апликација, пајтонецот ќе заврши побрзо, апликацијата ќе зафаќа помалку место и ќе работи побрзо. И, како бонус, Пајтон апликацијата нема да има memory leaks. (Да, потврдено е, .NET има memory leaks).

Ај пули овде кој е побрз.

И двете имаат garbage collector па можи секоја будала да програмира

Моќта на Ц++ бара поголема одговорност
Реално, ни .Net асални програмери не е така лесно да најдеш. Проблем е, дефинитиво. :toe:

Ако не знаеш да програмираш ни 100 гарбиџ колектори, ни 100 .нети, јави и пајтони не те спасуваат.
.нет (и јава) можи ја отежнува потрагата по добар програмер, но им ја олеснува работата на тие кои навистина знаат

ВЕ читам имам неколку забелешки за денешните мислења.

1. Асални програмери во пајтон се ретки, се сложвам. Ама програмер кој работи .нет за мене не е асален. Имам кажано, ц# е јак јазик. Ама програмерите кои ги има собрано во 99% се идиоти. Значи кога ќе видам дека некој работел со .нет не ми значи ама баш ништо. Исто како ко ќе ми речи некој абе син ми закон е за компјутери нон стоп на интернет седи.
2. @Vnuce, морам да ја поддржам теоријата дека одржавање на втора технологија е скапо. дозволи да ти набројам неколку факти.
- полесно е да склопиш тим ако е похомоген и да префрлаш луѓе од проект на проект без притоа да учат технологии наместо бизнис барања.
- полесно е да наоѓаш проекти кога ќе извадиш дебело резиме со работи во 1 технологија. веќе си специјализирал за неа наместо нон стоп да поткопнуваш кај стигниш
- подобро е да се специјализираш за бизнис со одредена група на апликции отколку да се расфрлаш кај стигниш. барем си профи за нешто
- времето потребно да обучиш тим за нова технологија е релативно големо. израчунај колку плата треба да се подели за тоа време и ќе ти стани јасно. Ако не се искористи тоа знаење за следен проект скоро можи дасе сметаат за фрлени пари. Тебе/Мене можеби ни одговара да си играме со нови технологии а некој да не плаќа ама размисли од другата страна како е
....

3. почна да чепкаш за јава, да спора е за работа за девелопер ама разгледај перформанси за на сервер (растура се живо на сите бенчмаркови) - инаку и јас мразам ко ќе ми го јади рамот

4. Твојот одговор за ГЦ. СЕ убо спомна ама кога ќе седниш идиот да работи со се таму вервај овие со ГЦ ти одговараат појќе. НЕ мораш да бериш гајле за санирање на грешки (барем не за елементарни).
Инаку комплет си во право дека ваквиот начин на работа води кон ѓубре програми некомпетентна конкуренција ... да не должам читај интервју на бјорн строструп на оваа тема

Се надевам не прескокнав нешто ама и овде имам доволно материјал

ВЕ читам имам неколку забелешки за денешните мислења.

1. Асални програмери во пајтон се ретки, се сложвам. Ама програмер кој работи .нет за мене не е асален. Имам кажано, ц# е јак јазик. Ама програмерите кои ги има собрано во 99% се идиоти.

Се наоѓаат идиоти во сите програмски јазици (:)), али али муабетот на темата е за технологијата, а не за тоа какви (не)професионалци работат со истата технологија :).
Ако би погледнал од друга страна... да речеме Microsoft MVP Developer да седне да програмира во .NET ќе се чудиш што се' може .NET (ако не си разгледал ѕирни по странските профи фирми кои работат со .NET).

Е сеа да не ме сватиш погрешно, за та дека со .NET работат многу идиоти, тоа е океј, не се бунам... исто така и за перформансите на апликацијата кажав дека финалните резултати не се најсјани, али реално гледано .NET како технологија со своите можности (општо) задоволува голем број од побарувањата, а тоа какви луѓе го работат... тоа е сосем друг муабет :)

Фирма која е 35 години во софтверскиот бизнис не смее да си дозволи да пушти производ лош како што вие го опишувате .нет
Ај пули овде кој е побрз.

Ако не знаеш да програмираш ни 100 гарбиџ колектори, ни 100 .нети, јави и пајтони не те спасуваат.
.нет (и јава) можи ја отежнува потрагата по добар програмер, но им ја олеснува работата на тие кои навистина знаат

1. Фирма која работи 35 години во софтверскиот бизнис има сфатено дека можи да прај појќе пари ако има повеќе корисници.
2. НЕ ЗБОРАМЕ ЗА БЕНЧМАРК БЕ. Збораме за време за имплементирање.
3. .нет и Јава им ја отежнува работата на сите. ПРоблемот е шо му ја олеснува на менаџерите и архитектите за полесно да управуваат со идиоти кои ќе имплементираат.

Се наоѓаат идиоти во сите програмски јазици (:)), али али муабетот на темата е за технологијата, а не за тоа какви (не)професионалци работат со истата технологија :).
Ако би погледнал од друга страна... да речеме Microsoft MVP Developer да седне да програмира во .NET ќе се чудиш што се' може .NET (ако не си разгледал ѕирни по странските профи фирми кои работат со .NET).

Е сеа да не ме сватиш погрешно, за та дека со .NET работат многу идиоти, тоа е океј, не се бунам... исто така и за перформансите на апликацијата кажав дека финалните резултати не се најсјани, али реално гледано .NET како технологија со своите можности (општо) задоволува голем број од побарувањата, а тоа какви луѓе го работат... тоа е сосем друг муабет :)

1. Знам шо се се работи и во едното и во другото. Не си ја сфатил поентата на муабетот. .нет е прилагоден за глуп развој кој можи да го сфати и идиот.
2. останатите се малку похардкор ама барем ја имаш цела моќ во твои раце.
3. Имам гледано и кодови од мвп-а па можам да ти кажам дека таа титула не вреди барем не за .нет.

Абе ко ќе видиш сите овде користиме .net ама тоа е што да се прај.

Ова ми е многу интересно прашање.
Правиме муабет за фирмата и добив прашање “што работите“?
Јас: “Развој на софтвер... Ме знаеш со години, знаеш што би работел јас :)
Испадна, дека прашањето е која технологија се користи за развој, очекувајќи да кажам една, најмногу две. Мојот одговор беше “зависи што треба да се направи“.
Изгледа, кај нас, практика на фирмиве е да се држат до тоа што најмногу го знаат и, без разлика што се развива и колку таа технологија е прикладна за решение на проблемот, да се користи тоа. Не е битно да се заврши работата оптимално, не е битно да се шират познавањата, битно е да се заврши работата, колку да функционира. :jaj:

Да. Го имам заприметено. Незнам додуша дали им е поради некои стереотипи или заради општа немоќ да изгубат некое не толку долго и можда недрагоцено време за целово нешто да го имплементираат таму кај што треба. Башка, времето потребно да ја научи технологијата ќе биде близу до гратис времето потребно за имплементација во тековната, и нели средување на багчиња, твикчиња, импровизации и такви работи.

Е сега, бек он ди тематикс. Без разлика колку ги подржувам сите останати, на .NET љубов не му откажувам. Да, не е штедлив со ресурси, бавно е покревањето на JITC, бавен е. Може додуша доста оптимизации да се направат и со правилни импорти и NGen, ама сепак не е тоа тоа. Она што е прекрасно во целово е што Windows.Forms (не користам WPF, имам лоши искуства и сеуште е во не толку mature state) концептуално е прекрасно изграден пакет. Мислено е буквално на секој механизам на кој може да ти текне при имплементација на Desktop апликација. Најбитен дел кој крајно ми спасува живот е проследувањето т.е. линкањето на настани преку целата хиерархија (онаа од класно наследување и онаа parent-child based. Имам беља само со принтањето, треба да ти опаднат јајцата додека рачно да склопиш некој дикомуент за принтање, ама затоа пак овде на помош ми се наоѓа VB6 - едно .dll-че, COM објект, .NET interop и уживанција.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom