Progressive Rock

Многу наликуваат на Hawkwind, си имаат такви Space моменти и овие...

Е сеа за last.fm:
Jaс си го користам најмногу за лична статистика, да видам шо колку сум слушал, а и да си најдам нова музика. Ко ќе имаш преслушано повеќе артисти, во Homе имаш порелевантна листа со Recommended Artist, многу слични на тоа шо ти е најслушано. Така да, според мене, би ти рекол дека се исплаќа. (Пола музика ми е најдена на last.fm).
Е сеа шо се однесува до слушањето на тие траките на сајтот, можеш само 30 секунди да преслушуваш од песните. За цели да ги слушаш, треба да си VIP член или песната што сакаш да ја слушаш да е издадена како free track од артистот.

Mи се допаѓа тоа „радиото“, што ти врти песни (најверојатно од тие што се free tracks) слични на тие што си ги слушал. Досега ми нема промашено ниедна :). Негде таму прочитав дека тоа трае само 30 песни, ама мислам оти имам повеќе извртено (на тоа копчето skip). Како и да е ќе видам скоро дали ќе свршат или не. ;)

Иначе многу интересно нешто. Фала многу.

Mи се допаѓа тоа „радиото“, што ти врти песни (најверојатно од тие што се free tracks) слични на тие што си ги слушал. Досега ми нема промашено ниедна :). Негде таму прочитав дека тоа трае само 30 песни, ама мислам оти имам повеќе извртено (на тоа копчето skip). Како и да е ќе видам скоро дали ќе свршат или не. ;)

Иначе многу интересно нешто. Фала многу.

Врска неам колку ќе трае тоа, не го користам радиото јас воопшто.

Btw, кога сме веќе кај прогресивниов рок не можам, а да не ги спомнам стружаните С'клет.
Незнам колку од вас имале прилика да слушнат нешто од нив, јас лично ги ставам на исто ниво со останатите прог-рок бендови што ги слушам.
Многу квалитетен македонски прог-рок бенд, кој за жал не е толку познат кај нас.
Еве една песна што може да се најде на Youtube:

Ова се пионерите на македонскиот прогресивен рок. Не знаете колку само се изненадив (пријатно) кога ги чув првпат.

Само, не може да се најде музика од нив.... :toe:

Ми се иде на сите зелени да ви стаам!
Одамна си барам progressive rock бендови и преснички, авие на тонови сте набројале!
Од сите што ги спомнавте само Pink Floyd ги слушам од предходно.
Ми фатија око Riverside и Mike Oldfield. Уфф! Прекрасности! <3

Ми се иде на сите зелени да ви стаам!
Одамна си барам progressive rock бендови и преснички, авие на тонови сте набројале!
Од сите што ги спомнавте само Pink Floyd ги слушам од предходно.
Ми фатија око Riverside и Mike Oldfield. Уфф! Прекрасности! <3

Нема да згрешиш со Mike Oldfield. Симни си ги Tubular Bells албумите, Voyager и Crises ко за почеток... одлични се. :)
А Riverside и мене ми фатија око, т.е. уво :), па им го симнав вториот албум прееска - ќе видиме како ќе ми се допадне. :)

Многу добро нешто...
Има ли нешто друго од нив на интернет? Јас ништо не можев да најдам.
Провери ПП :)

The Nice
Прогресив рок од 1960та година, со џез елементи и класика.
Инаку во бендов Keith Emerson е пијанист, треба да се преслуша. :)

Оф корс нешто и од бендот кое се повеќе си го завзема статусот на култен

развива се дискусија , тоа е одлично. Супер се The Enid, посебно In the Region of the Summer Stars албумот. Ја би ги додадел тука у дискусијата(ако веќе не сум ги спомнал) и гигантите како Marillion, и посебно ерата коа Fish беше у групата, SCRIPT FOR A JESTER'S TEAR, MISPLACED CHILDHOOD се ремек дела. Sylvan - интересна прог ствар од, типот на Marillion, IQ. Collage - исто добра полска група, од поновите прог ветришта, супер се. Италија има супер прог, Premiata Forneria Marconi се веќе докажани зверови, исто одлични се и: Banco Del Mutuo Soccorso, Le Orme, Museo Rosenbach, Nuova Era, Maxophone, Quella Vecchia Locanda..

Многу се добри The Enid, баш прееска го симнав "In The Region of Summer Stars" и многу ми се допадна.
Дефинитивно вреди да се преслушаат и останатите албуми.

Mashmakhan

Не знам калку од вас чуле за групава, ама мене ми е една од омилените. Се работи за канадска група, активна кон крајот н ’60-те / почеток на ’70-те. Имаат многу џез елементи во нивната музика, кое заедно со психоделичните влијанија како и влијанието на тогашното хипи-движењето создава интересна прог-рок комбинација. Имаат издадено само два албума, и плус една компилација (која ги содржи сите песни од двата албума :p).

Еве нешто слично на Ozric Tentacles:

Многу интересна комбинација на психаделичен/прогресивен space rock. Вреди да се преслуша.

Не прочитав лош бенд до сега, зашто не ни постои, браво за темата, добар правец во рокот...

Пробајте слушнете ги: Aadvark и Kingston Wall, вториве имаат и елементи на психоделичен, ама многу се добри :)

Gryphon

Еве уште една одлична група. Gryphon е група активна во ’70-те која има издадено 5 албума. Нивното творештво се какрактеризира со силно влијание на англиската народна музика, кое најдобро се забележува на нивниот прв истоимен албум (кој им е и најдобар ако се прашувам јас :wink:), кој може да се брои како фолк-рок албум (малце повеќе фолк отколку рок). На него се наоѓаат некои преработки ни стари англиски песни. Користат многу чудни (претежно дувачки) инструменти карактеристични за англиското средновековие, инструменти на кои и името не им го памтам. Во подоцнежните албуми преминуваат на „помодерни“ инструменти и свират нешто „помодерна“ музика. Последниве недела дена само нив ги слушам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom