Брачни прстени, дијамантски?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Misirkov напиша:
A shto ako dechkoto ne napravi takov gest odnosno ne ti ponudi prsten (nitu pak burma)?

I dali ako ne ti ponudi prsten, no ti ponudi lazhichka (i ti nego) -- kako shto pravat nekoi vo Centralna Amerika na primer -- ednakvo bi to znachel takviot gest?
А бе за вереничкиот прстен не мора...ама ако сакаш да се венчаш во црква како без бурма...не може. А плус и нели според христијанските обичаи, затворен круг на љубовта и тн. и тн.

Дали ке ми дае прстен или не ми е мање важно, секако дека би го ценела гестот со вереничкиот прстен но не ми игра некоја важна улога. Истото го мислам и за бурмите, но задолжителни се ако се венчава во црква. Така да .. пред се нека има љубов и разбирање, а дали ке ми дае прстен мече или само ке ме гушне исто ми е :je:

Моментот на запросување би требало да е несекојдневен, па затоа ја поштовам традицијата (ако е традиција) да има и прстен или па ако се договорени партнерите за веридбата или свадбата да си дадат еден на друг ист во тие моменти. Барем мене ми се свиѓа така. Е сега, не поднесувам дијамантски прстени или пренападни ... сакам обични бурмички, а најмногу ми се свиѓаат комбинациите бело и жолто злато. Таквите барем мислам дека се околу 100 евра ...
Еве нешто најслично на мојот вкус што најдов на интернет ...

adamsrng.jpg

:kajg:

divine напиша:
сакам обични бурмички, а најмногу ми се свиѓаат комбинациите бело и жолто злато. Таквите барем мислам дека се околу 100 евра ...
:kajg:
Пари ли се сто евра бе...ја плаќам :icon_lol:

Neznam za drugite ali ja ne priznavam vencafka ako ne dobijam prsten od belo zlato so dijamant.Pa sea ako go nema neka si najde druga....

:ne_zboram :kickbox: :devil3:

solza напиша:
Neznam za drugite ali ja ne priznavam vencafka ako ne dobijam prsten od belo zlato so dijamant.Pa sea ako go nema neka si najde druga....

:ne_zboram :kickbox: :devil3:
Тоа е детско размислување!Ако така размислуваш тогаш мнооогу долго ке го бараш принцот со дијамантски прстен.
Нели е доволно што сакате љубовта да ја овековечите со брак?
Не се сите во можност тоа да го пружат.
Јас си имам само венчален прстен(бурма)а за дијаманти не ми ни дојде на памет.

ako zenata koja sum ja odbral e vistinskata i ako sum siguren vo toa znam deka nema da ima problem ako ja zaprosam i so obicna bizuterija od 100 denari.
Ljubovta e taa koja ne vrzuva, a ne materijalnoto.

Наташа напиша:
Тоа е детско размислување!Ако така размислуваш тогаш мнооогу долго ке го бараш принцот со дијамантски прстен.
Нели е доволно што сакате љубовта да ја овековечите со брак?
Не се сите во можност тоа да го пружат.
Јас си имам само венчален прстен(бурма)а за дијаманти не ми ни дојде на памет.
Znam deka e detsko razmisluvanje samo sto ima eden problem kaj mene, ne veruvam vo brak smetam deka ako dvojkata se saka nemora da se vo brak(sto e vo sporedba so nivnata ljubov e eden potpis na list hartija i singrlaka proslava) pa i da imaat dete,zamisli ako ima razvod kakvi traumi ke ima deteto, pa ke ima sudenje pa podelba na imot GLUPOSTI.A ako se sakaat dovolno e sto se zaedno.

p.jpg

Ова е мојот избор.Мислам дека вакво нешто би ми било баш по мерка.:)

solza напиша:
Znam deka e detsko razmisluvanje samo sto ima eden problem kaj mene, ne veruvam vo brak smetam deka ako dvojkata se saka nemora da se vo brak(sto e vo sporedba so nivnata ljubov e eden potpis na list hartija i singrlaka proslava) pa i da imaat dete,zamisli ako ima razvod kakvi traumi ke ima deteto, pa ke ima sudenje pa podelba na imot GLUPOSTI.A ako se sakaat dovolno e sto se zaedno.

Se slozuvam so postot na Solza, sem so nejzinoto poimanje za brakot!

Da povtoram, brakot e dogovor medju mazh i zhena megjusebe i istovremeno so drzavata! Segashnava praksa na sklucuvanje brak e vostanovena zaradi moznosta da se nasledi imotot na brachnite drugari (bilo eden od drug koga edniot kje pochine, ili pak nivnite deca koga eden ili obajcata kje pocinat).

Zosto eden mazh da dade prsten?

Megjutoa taa praksa se bazirala na opstestvena podelba na trudot i obvrskite megju polovite. Denes takva ili se gubi ili vo nekoi opstestva ja nema. Pa sleduva prasanjeto:

Zosto eden mazh na primer da vleguva vo dogovor so drzavata zaradi vrskata sto go ima so nekoja zhena koga gi nema istite prava i obvrski kako koga taa institucija (vo nejzinata moderna forma) bila kreirana??? ;-)

Dani: slikaj gi racete i postavi gi slikite tuka za da ocenime dali kje ti stoi? ;-)

Bez zezanje, napravi taka, kje bide interesno!

Misirkov напиша:
Dani: slikaj gi racete i postavi gi slikite tuka za da ocenime dali kje ti stoi? ;-)

Bez zezanje, napravi taka, kje bide interesno!

Ќе ми стои,ќе ми стои проверено е :icon_lol::icon_lol:

Znaci sega samo barame nekoj da (t)i go dade?! ;-)

Mislev kje napravis bum na forumov ako ja slikas barem levata raka...

Sakam bre mojot iden muz da mi kupi prsten so plav safir.......da se sekavam na nego koa ke se razvedeme...:))))

solza напиша:
А ај сеа ти размисли што ако ти беше ванбрачно дете, па така на татко ти му текнало ве избрка со мајка ти од дома зашто негова била куќата, а за да не се делат, ти и мајка ти идете кај Гиго у шупа...
Не замислувај многу, а да одговорам на тебе и на Мисирков, државата мора да се вмеша затоа што премноооогу работи се ствараат заеднички во бракот, пред се децата...еве како ќе се одлучите на кого ќе припаднат ако се разделите?Да не ја шириме многу за прстените беше муабетот, да се вратиме на темата:wink:

You don't need diamond rings
Or eighteen karat gold
Fancy cars that go very fast
You know they never last, no, no
What you need is a big strong hand
To lift you to your higher ground
Make you feel like a queen on a throne
Make him love you till you can't come down
[You'll never come down] :)

Da znaete deka ich na kraj pamet ne go stavam prstenot (ama bukvalno). Ima mnogu drugi raboti koi se sushtinski za uspehot na edna vrska.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom