Дали љубовта зависи од нашата слободна волја

• Креатор на темата Креатор на темата la-loca
  • Време на започнување Време на започнување
ljubovta e custvo koe ne zavisi samo od razumot, tuku i od emociite..tokmu poradi taa pricina ljubovta ja ogranicuva nasata slobodna volja...
Pr: sakas nekoj, te povredil mn(najmnogu) i pak go sakas... e dodeka u toj slucaj ako ,,ljubovta" zavisi od nasata slobodna volja nema da bide taka..tuku ke bies so nekoj koj tebe te saka ili so nekoj so tebe samo taka ti se sviga:wink:

Ја сум гатанкааа!
е ти ако си гатанка и умствено набилдан ќе си одбереш кој да сакаш нели?Како не бе...
Пример имаш другарка и супер ти оди муабетот со неа и се слагате се супер ама не те привлекува.Она те свиѓа тебе ти неа не,ај натерај се да се заљубиш во неа со својата умствена набилданост.Што кога не бива,не зависи тоа од тебе џабе е....
а некој колку и да не ја бива работата со него кога го сакаш го сакаш:toe:
единствено можеш да одлучиш кога да се оттргнеш од таа личност,а потоа времето си го прави своето

Според сите коемнтари овде љубовта по се изгледа во доста случаеви не е по слободна воља и затоа нели се вели дали да го слушам паметот или срцето.

Ако таа особа те поштува и е фер и културна спрема тебе јас би го послушал срцето, во обратен случај паметот.

Јас мислам дека љубовта не зависи од нашата лична волја, бидејки во мн ситуации има кога некој што го сакаме не некој начин не повредил и ние пак го сакаме значи не можеш тоа да го контролираш....исто и коа сакаш некоја личност што знаеш дека не е за тебе ама сепак ја сакаш......е зошто тоа??ај контролирај го тоа да те видам коа не можеш....не за џабе рекле љубовта е слепа.

а што се случува кога постои шанса за љубов со личност
која не ни се допаѓа на изглед а имаме многу заедничко со неа?
свесно бегаме од таму бидејќи имаме нешто друго во план.......
еден ден кога ќе биде доцна ќе се сетиме на неа

е ти ако си гатанка и умствено набилдан ќе си одбереш кој да сакаш нели?Како не бе...
Пример имаш другарка и супер ти оди муабетот со неа и се слагате се супер ама не те привлекува.Она те свиѓа тебе ти неа не,ај натерај се да се заљубиш во неа со својата умствена набилданост.Што кога не бива,не зависи тоа од тебе џабе е....
а некој колку и да не ја бива работата со него кога го сакаш го сакаш:toe:
единствено можеш да одлучиш кога да се оттргнеш од таа личност,а потоа времето си го прави своето

Звучи смешно, али да ми ги погледнеш барем половина од другарките ќе сватиш дека да, одбирам во кого се заљубувам.
Односно, пазам да не се заљубам во некого со кого реално неможам да бидам, па си неам гајле, не патам.
Ако знам дека можам да бидам со некоја цура шо страшно ме привлекува, прво глеам да ја бркнам, па подоцна малку се ослободувам и разумот го тргам на страна и, well..that's when luv takes over.

Сите шо успевате да се заљубите во згодни другарки сте само мешковци без разум што дозволувате сами на себе да си нанесете болка.

ne samo lujubovta se zavisi od samite nas. znaci ubavo ti bese kazano pogore deka se zavisi od nasata volja.ako ti si pametna i svatis deka tipot ne e za tebe ili ne te saka, ako nekoj ne ti odgovara ili ne se ponasa kako sto treba ili so ti ja znam pak si ti kriva. sama si odlucila i si dozvolila.sto si ti mazohist? pa ke si prodolzis natamu.i koga razumot i srceto ke ti go kazat istoto togas e vitiniskoto.

Не значи дека ако се прекине една врска и не се сака сигурно имало друга причина,љубовта не исчезнува така лесно особено ако кон некоја особа имаш силни чувства не се заборава така лесно девојка што премногу ти значела мислите постојано ти леткаат на кај неа :back:

Да беше слободна воља ќе го слушав вујко ми кој вика `млада си за долги врски,проживеј си го овој дел од животот уживајќи со другарките...`!
Да беше слободна воља ќе можев посредено да размислувам и да донесам конечна одлука околу тоа што ќе правам со мојава љубов...
Да беше слободна воља немаше да имам дилеми...
Да беше слободна воља немаше да се осеќам грозно кога ќе помислам на прекинување на врската...
Ама не е!Слободна воља ќе биде кога нема да размислува срцето туку разумот!

Да беше слободна воља ќе го слушав вујко ми кој вика `млада си за долги врски,проживеј си го овој дел од животот уживајќи со другарките...`!
Да беше слободна воља ќе можев посредено да размислувам и да донесам конечна одлука околу тоа што ќе правам со мојава љубов...
Да беше слободна воља немаше да имам дилеми...
Да беше слободна воља немаше да се осеќам грозно кога ќе помислам на прекинување на врската...
Ама не е!Слободна воља ќе биде кога нема да размислува срцето туку разумот!
duso bas naprotiv,slobodna volja e koga ljubovta ne e kontrolirana od razumot,...togas ljubovta zavisi od slobodnata volja(voljata na srceto)...:)

duso bas naprotiv,slobodna volja e koga ljubovta ne e kontrolirana od razumot,...togas ljubovta zavisi od slobodnata volja(voljata na srceto)...:)

е грешка си слободната волја е контролирана од разумот т.е јас ако сакам можам да престанам да мислам на него и ќе се обидам да најдам некој друг, да го заменам. на срцето не може да му се наредува...сакај го овој, па ај сеа овој итн

ако љубовта зависи од нашата слободна волја, зошто не престанат да сакаат оние кои би сакале да престанат?напротив плачат од болка и робуваат на љубовта, дури и оние горди луѓе кои инаку го сметаат ропството за најголемо зло, и со задоволство се лишуваат поради љубовта од нешто од што инаку никогаш не би се откажале, и ја носат својата љубов како болест или пранги, и живеат во страв да не го изгубат оној што го сакаат.
зошто е тоа така???
Интересно склопен пост :smir:

Магичната аура на љубов која се создава е прилично комплицирана работа која никој жив на планетава не знае да ја објасни. Сепак, тоа не е нешто каде Господ го праќа Купидон да не застрела, туку е склоп на акти, дела, мисли, мириси и вкусови проследени со многу многу коинциденции кои произлегуваат од нашите два карактери. Кога некој би знаел точно што партнерот сака и како реагира на одредени ситуации не би му било воопшто по одредена шема да го натера да се зауби во него. Според тоа јас гласам -> љубовта зависи од нашата слободна волја.

По извесен период кога некои други моменти ќе се случат во нашиот живот љубовта знае и да замре, знае да ја снема. Знаеме по извесен период кога партнерот не е во наша близина и едноставно да не помислиме на него а бакнежот на сосема случаен странец во нашиот живот да изгледа толку вистински. Страста ќе не понесе и на 80 години, не како на 18 но...

Веројатно по сите мои размислувања и гледајќи како мојот ум и организам реагира, не ни останува никаква надеж дека љубовта постои како нешто кое се случува еднаш во животот и е вистинско, но исто така и не ни дава надеж дека се случува на секој втор час по физика. Љубовта доаѓа и си оди, се` што ни останува е да знаеме да ги цениме убавите моменти со оној во кој моментално уживаме. Да се молиме секој ден пред спиење дека и тој чувствува исто кон нас, и дека таквата слика никогаш нема да ја снема. Но и кога ќе ја снема, да бидеме свесни дека како што алкохолот треба да испари, така и љубовта треба да исчезне. А тоа е full time job, мора да се работи секојдневно на тоа, и резултатите навистина брзо ќе дојдат.

Интересно склопен пост :smir: По извесен период кога некои други моменти ќе се случат во нашиот живот љубовта знае и да замре, знае да ја снема. Знаеме по извесен период кога партнерот не е во наша близина и едноставно да не помислиме на него а бакнежот на сосема случаен странец во нашиот живот да изгледа толку вистински. Страста ќе не понесе и на 80 години, не како на 18 но...

Страста да,ама љубовта.....а бакнежот од совршен човек може да изгледа толку различно во споредба со тој на човекот што не повредил премногу,но никогаш нема да го заборавиме............знам,глупо е,ама сум доживеала совршени моменти на кои им фалело малку душа и стварно безвезни ситуации кои и сега кога се сеќевам на нив,зрачат со некаква толина.
Ова е далеку од здрав разум и логика,па според тоа надвор од ингиренции на слободна волја,барем кај мене е така.

Страста да,ама љубовта.....а бакнежот од совршен човек може да изгледа толку различно во споредба со тој на човекот што не повредил премногу,но никогаш нема да го заборавиме............знам,глупо е,ама сум доживеала совршени моменти на кои им фалело малку душа и стварно безвезни ситуации кои и сега кога се сеќевам на нив,зрачат со некаква толина.
Ова е далеку од здрав разум и логика,па според тоа надвор од ингиренции на слободна волја,барем кај мене е така.

Тоа е едноставна манипулација која сама си ја извршуваш врз себе а не си ни свесна. Човек се раководи по едноставни правила, оној кој те повредил нема да го заборавиш никогаш бидејќи удрил по твоето его. Луѓето често оние кои не можат да ги имаат мислат дека ги сакаат неизмерно многу. Всушност само си поставуваат висока граница за докажување. Тоа не е љубов на која јас мислам, тоа е само грешка во системот.

Од друга страна, љубовта постои додека двајца учествуваат во неа. Потоа е само сеќавање, навраќање. Никој не знае дали некој ден подоцна откако се завршило искрите можат да распламтат, бидејќи никој не знае што носи иднината, но доколку сами не дозволиме да распламтат, тие секако и нема да го сторат тоа.

Тоа е едноставна манипулација која сама си ја извршуваш врз себе а не си ни свесна. Човек се раководи по едноставни правила, оној кој те повредил нема да го заборавиш никогаш бидејќи удрил по твоето его. Луѓето често оние кои не можат да ги имаат мислат дека ги сакаат неизмерно многу. Всушност само си поставуваат висока граница за докажување. Тоа не е љубов на која јас мислам, тоа е само грешка во системот.

Свесна сум и свесно настојувам да го избришам сето тоа од моето сеќавање,но да го снема целосно,многу тешко..
Не мислам на луѓе кои не можеме да ги имаме,туку на оние кои сме ги имале и оние кои ги имаме сега,и ако тоа е далеку од секоја споредба.И не знам точно кое од тие две е грешка во системот.

Од друга страна, љубовта постои додека двајца учествуваат во неа. Потоа е само сеќавање, навраќање. Никој не знае дали некој ден подоцна откако се завршило искрите можат да распламтат, бидејќи никој не знае што носи иднината, но доколку сами не дозволиме да распламтат, тие секако и нема да го сторат тоа.

Точно,но не сум сигурна дека сме во состојба да ги изгаснеме потполно,баш кога ќе посакаме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom