За упис на ФТУ не ти треба полн џеб,примаат и шуто и сакато,со еден збор кој сака и нема каде да се запише,може да се запише во Охрид.Професорите се изменети од мое време,важеа за најтешки во цела Македонија.Од нив останаа само Биљаноска кај која не поминуваш ни со пари,ни со врски.Пари и имаат фрлано во двор,а она ги пријавуваше во полицијаЗначи кај неа,цела книга треба да се пее како буквар,од а до ш,за една просечна 6ка.Потоа ти е Софче,бивш декан кај кого тарифата за поминување беше 1000евра.Не се плаќа кај него во кеш,туку ти требаат пријатели во Кичево (он е од таму).Има развиен систем за плаќање испити,ако некој е запишан би требало да го знае.ММС и МЕО се кај ист професор,предметите се во трета и четврта година,а се плаќаа во пакет 400евра.Значи уште си трета,а те има на список во 4та година.Сметководство не ни знам дека пуштила некој без пари.Во мое време беше 100франка,потоа ја качи на 150 евра тарифата.До ден денес собира пари,се ставаат во контен план и и се остава на маса пред испит со ливче име,презиме и број на индекс.За фамилија Речкоски да не зборувам,црева фамилијарни,од вечниот испит Математика,стока-тетка,братучед асистент и можеби сега има уште некој од лозата.За сите по еден реферат имам да напишам,овие се топ 5.Штета замина применета Мојсовски каде испитот беше 1200 евра и во една сесија на список имаше 2ца мах.
Во однос на вработувањето...400 цариници чекаа работа кога јас се запишував факултет.Тоа е 2001.До ден денес чекаат.Кога одиш на интервју од овој факултет без разлика на кој смер си ти се смееат во фаца,во буквална смисла на зборот,на повеќето места не ни те викаат.Оние кадри што ги произведува овој факултет се без иднина од проста причина што тоа може да се работи со средно.Цариник-со средно,во шпедиција референт можеш со средно,осигурување-агент можеш и со прво одделение,келнер со градинка,итн,итн.
Уште кога ние студиравме имаше акција да се затвори факултетот од дипломираните цариници.И треба да се затвори,ги зема парите,те збудалува од непотребни предмети,одиш на голгота со испитите,а ако немаш да си платиш испити ќе видиш како се завршува факултет
Кога дипломиравме мислевме дека сите на нас чекаат......разочарувачки,сите станавме агенти без плати,на бедни проценти.Се разбира секој се обиде во друг сектор,јас го избришав факултетов од св,едноставно ми смета.Моравме на економистите да им ја земеме работата,а потоа и образованието во Кирил и Методиј)) Да бидам искрена кога видов како се понашаат во Скопје од шалтер до декан останав без зборови,ние во Охрид сме навикнати на говедо,свињо,мрш,дај пари,дај секс...
Со еден збор малечка,бегај од факултети во Охрид,Прилеп и Штип тоа ти е дното на македонското образование.А јас секогаш ќе ги отргнувам младите во желбата да го изберат овој пекол без иднина.
me plashish so ova sho si go pishala ako e VISTINA