Партнер одбран од страна на родителите

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Има една полоша работа од бирањето, татко ти може да ти одбере невеста ама што ќе се случи ако сака тој прв да ја проба :vozbud:

Децата денес се неблагородни. Која и да му ја пробав на синот и му ја препорачав тој пак ќе му најдеше некоја мана.

Многу го разгалив.

За џабе не се наздравува со: „Да ни се ебат децата“ :vozbud:
А што ако децата се машки :kesa:
Како што се модерни времињата ќе мора на нашите машки деца и мажи да им бираме?!

Децата денес се неблагородни. Која и да му ја пробав на синот и му ја препорачав тој пак ќе му најдеше некоја мана.

Многу го разгалив.
Што ако синот малце забегал па наместо жена мораш маж да пробаш? :vozbud:

Се зависи од односите во семејството. Воспитувањето и семејните околности можат да наложат избор на партнер и без непосредно мешање на родителите. Ако е детето воспитано да ги исполнува очекувањата на родителите, тоа и го прави. Има и тука многу начини на притисок. Со условување на емоционална, но и на материјална основа, на пример.

Било некад,ама за жал уште постои оваа работа..никогаш не би дозволила мајка ми и татко ми да ми го бираат партнерот,тоа е впрочем мој живот,моја работа..секаков совет е добредојден од нивна страна,секаква критика, меѓутоа последниот збор е мој,и ја решавам за тоа дали ќе бидам со некој или не..

Вака било некое време,но постојат места и денденес родителите бираат партнер на своите деца..

Не се согласувам со ова. Секој има право на свој избор и сам да си го одбере партнерот/ката.

Нормално, не живееме во среден век.

Teska glupost, sepak ne bi ja svatila bukvalno izrekata Roditelite znaat sto e najdobro za svoite deca...toa e sepak licen izbor :pipi:

било порано тоа така во многу држави и искоренето е и фала богу шо е искоренето.. никој нема право мене да ми бира со кој ке го поминам јас остатокот од мојот живот... тое е мое право и никој неможе да ми го оспори!!!
Сепак ова не е скроз искоренето!!! имам примери каде што 2 3 другарчиње се така оженети (албанци) едниот е отиден во австрија мислам дека (таму живеела девојката која му ја одбрале родителите).
Исто така неможам да сватам како може да ги купуваат жените.. шо се тие стока па да се продаваат? мислам безвезно е сериозно... пред се човек е!!! може е смешно но вистинито е и во некои краеви ова сеуште го има...

Многу е подобро да постојат договорни бракови, да се почитува честа, да се знае потеклото.
Бракот е сврзување на две фамилии, носи со себе и одговорности.
Не да се заебава некој и тегне сакам сега, нејќам после.
Си се знае, заедно се за век и веков и тоа е тоа.

Jas sum protiv toa roditelite da biraat partner na svoeto dete. Nema tie da ziveat so toj covek/taa zena pa tie da go biraat partnerot. Koj se mazi/zeni toj si bira partner, ako nemu mu e dobro so toj partner drugite nema so da se zamaraat kakov e. Sekako deka roditelite kako roditeli go posakuvaat najdobroto na svoite deca ali ponekad najdobro za decata e sami da si izberat so sakaat. Ne bi dozvolila vo nikoj slucaj moite roditeli da mi izberat partner.

Абе било то некогаш... и не пред многу време, ама како да има потреба пак.И така бракот е само договор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom