Дали верските заедници треба да плаќаат ДДВ ?

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување

Дали верските заедници треба да плаќаат ДДВ ?

• Вкупно гласачи
    18
Најголемите лопови се кријат под името Господово.Ова ти е влада во сенка,со исти карактеристики.500 денари пеење на 7 дена,40 дена,3 месеци,6 месеци,погреб поскап од свадба.Не ми е криво што се милионери,швалеришта и пијандури,криво ми е што главната функција помош на населението не си ја остваруваат.Овие наместо да ни помогнат,не испокрадоа.Каде е црквата денес во оваа криза да даде на гладните.Апаши,сите до еден на Голи оток.
Не ддв,пет дупло ддв за овие!
Леандра те тера тебе некој со сила да плаќаш за 7 дена, 40 дена, 3 месеци, 6 месеци? Сигурно не, па ти си слободен човек.
Е сега за парите хотел Изгрев итн. Дали знаеш зошто овие трагачиве по злато најчесто бараат околу манастирите или црковните места?
Па сите наши манастири кои што со векови постојат имале имоти овци, пчели итн. Сите тие манастири обично имаат задолжено еден човек или една фамилија да го чува тоа злато во апсолутна тајна. Со тие пари се имаат финансирано нашите востанија, со тие пари се имаат финанситрано школи итн.
Е сега имам комшија кој што е социјален случај и живее сам. кога дошол свештеникот да пее за славата негова овај му рекол попе немам пари, а свештеникот му одговорил знам дека немаш не ти барам. Потоа вечерта истиот тој свештеник се вратил со два пакети кај мојот комшија, во едниот имало сувомеснато, а другиот бил полн со слатки и колачи.

ЗОШТО????

кога јас плакам може и они...

се перат пари на мртво:toe:

Леандра те тера тебе некој со сила да плаќаш за 7 дена, 40 дена, 3 месеци, 6 месеци? Сигурно не, па ти си слободен човек.
Е сега за парите хотел Изгрев итн. Дали знаеш зошто овие трагачиве по злато најчесто бараат околу манастирите или црковните места?
Па сите наши манастири кои што со векови постојат имале имоти овци, пчели итн. Сите тие манастири обично имаат задолжено еден човек или една фамилија да го чува тоа злато во апсолутна тајна. Со тие пари се имаат финансирано нашите востанија, со тие пари се имаат финанситрано школи итн.
Е сега имам комшија кој што е социјален случај и живее сам. кога дошол свештеникот да пее за славата негова овај му рекол попе немам пари, а свештеникот му одговорил знам дека немаш не ти барам. Потоа вечерта истиот тој свештеник се вратил со два пакети кај мојот комшија, во едниот имало сувомеснато, а другиот бил полн со слатки и колачи.

кажи им на поповите да постават мини:vozbud:

или они нека си го ископаат богатството:toe:

е сега на твојот комшија му треба работа па да можи он да си напрај колачи по вкус:smir:

Или нека се преиспитаат и да почнат да работат како што треба да работи Православна Црква или нека си продужат со бизнисот и да почнат да плаќаат ддв. Не за друго туку да видиме со која пара располага МПЦ и на што ги троши тие пари. Во државава има многу луѓе на кој им е потребна помош.

Ејјј ти, Поп да вози кола со 300 коња :vozbud:

Јас сум православен христијанин и ги почитувам обичаите.За да ги испочитувам до крај,телото на мојот покоен близок треба да биде испеано од свештено лице за да може да најде мир.За тој мир,мене попот не ми иде на гроб без пари или дома да го испее.Јас морам да му платам 500 денари,за сите тие спомени.Пред закоп мора да влезе во црква каде неможеш да го внесеш ако не платиш на вратата.Ова не е јас што сакам туку така функционира целиот тој систем.Сигурно јас нема да го пеам:smir:
Убаво си кажуваш како било во минато време,но денес нешто не е како што треба.За нив има,за хуманитарни акции нема.Земаат редовна плата за својата работа,а плус ставаат во џеб од својот народ.Дали некој се сеќава кога последен пат донирала црквата во Македонија ?
И последно мојот пример со мојот комшија поп.Прв пијаница,пари и коли на претек.Швалериште при жена и деца дома,а служи во име на Господ.

...............................................Дали некој се сеќава кога последен пат донирала црквата во Македонија ?
И последно мојот пример со мојот комшија поп.Прв пијаница,пари и коли на претек.Швалериште при жена и деца дома,а служи во име на Господ.

А бе чоекот е ист со докторите...постојано во допир со смртта и добро знае на каква тенка нитка виси животот...... затоа си граби се што живот пружа, а тоа е скапа процедура кога ја практицираш секојднево 24/7......... :)
а Господ?????..тој исто е избеган од овој луд свет ...на одмор во некоја далечна галаксија...

А како ќе им наплатат ддв кога не водат никакви книги:helou:

Ај малку памет да продавам.....
...мислам дека ни фали фирма со церемонијал мајстори за закопи...услуги по желба..за муслимани, христијани и атеисти....платиш на едно место и тераш....:toe:

Или нека се преиспитаат и да почнат да работат како што треба да работи Православна Црква или нека си продужат со бизнисот и да почнат да плаќаат ддв. Не за друго туку да видиме со која пара располага МПЦ и на што ги троши тие пари. Во државава има многу луѓе на кој им е потребна помош.

Треба да плаќаат данок , без разлика дали се чесни или не.
Не значи дека ако престанат да крадат , дека не треба да плаќаат данок.
А за крадењето ќе им следи фер судски постапки и праведни пресуди.

Не да треба, ТУКУ МОРА!!!
На секоја услуга ДДВ од 18%, и на крајот данок на добивка по завршна сметка од 10%.

Јас сум православен христијанин и ги почитувам обичаите.

Leandra, navremeto bilo obicaj popot koj zabeguval so krluci i motiki da go namavaat selanite, ama zabranija so zakon ovie novive decki na post-komunizmot.

Dembeli se, pijat, pusat, se kurvaat, a vamu gjoa bozem propovedaat....more cest na isklucocite, ama....pak treba da igra stapot.

I da, treba da plakaat DDV i plus danok na dobivka.

Мислам дека е време да се врати стариот обичај:)Патем во велешката епархија,стари баби изреволтирани од односот на попот го имаат соблечено гол и го нагостиле со тупаници.Ако ме држи сеќавањето,тоа беше попот пред Јован расколникот кој возеше џип од 100 000 евра,а сите му бацуваа рака,иронија:)

Не да треба, ТУКУ МОРА!!!
На секоја услуга ДДВ од 18%, и на крајот данок на добивка по завршна сметка од 10%.
100% се согласувам со ова. Нека плаќаат, да видите дека 10% ке се зголемат приходите во буџетот.

Најголемите лопови се кријат под името Господово.Ова ти е влада во сенка,со исти карактеристики.500 денари пеење на 7 дена,40 дена,3 месеци,6 месеци,погреб поскап од свадба.Не ми е криво што се милионери,швалеришта и пијандури,криво ми е што главната функција помош на населението не си ја остваруваат.Овие наместо да ни помогнат,не испокрадоа.Каде е црквата денес во оваа криза да даде на гладните.Апаши,сите до еден на Голи оток.
Не ддв,пет дупло ддв за овие!

Нашите „свети лица“ се многу добар доказ за севкупното духовно ткиво на овие простори. Со многу мали исклучоци, црковните чиновници се сторени ништо друго до административна банда која целосно е фокусирана единствено на тарифникот за пост-погребални услуги и слично.
Во Русија секогаш ми сметало што во нивните цркви има премногу злато - ми тлее чувство дека аскетизмот се загубил меѓу ѕидовите. Кај нас ми сметаат поповите во опкружението и гледам само како вработени-лежинари.
Да, многу ми смета што дури и вака си дозволувам да прозвучам а зборувам за светото ама...
Како да објаснам тоа што најмногу питачи и бездомници има по црквени двори? Како не им е срам? Нека се и Роми, нека се што сакаат не се грижат за тоа што им се дешава во сопствениот двор.

Колевка на православието!

Единствено што е извесно кај нив е дека имаат паралелен државен буџет кој е убава перална.

Нека ми простат сите Господови поданици и верни доследници им посакувам со сето срце да не се „предадат“.

Ако веќе сакаат да пливаат во монетарни води, молам! Фискална сметка! Ако можат бабичките од пазар да ги тераат со фискална да баратаат, можат и поповите!

После толку многу мрчење, морам да кажам и убав збор пошто ќе ми биде неубаво инаку... Пред некое време видов кувар издаден во епархијата на Агат Ангел со нашата народна кујна без вештачки примеси како што нашите стари спремале од век веков. За секоја пофалба.

п.с. Ве молам немојте и за овој човек да ми искоментирате нешто лошо, уште неколку ми се останати што ги почитувам:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom