Решение за економската криза?

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
Има и овде паметни луѓе....така да предлози со бугарска логика....не доаѓаат во предвид....чувај си ги предлозите за кај вас.....ко леб ќе ви требаат.
Имаш ли реални критики и намера да дикутираш по моите предлози или само сакаш да провоцираш и создаваш офтопици?

Дадов погоре конкретни предлози,ако сакаш ги коментираj,твое право е,ако не .... пак твое право.
Мислам дека бев доста конкретен со 2 пакета мерки против кризата.
Един за близката иднина и един во среден план.
Конфронтациите не са во моj стил.

Таков му е стилот,не се кара со тебе,туку сака да ти укаже дека оние мерки што ги спомена ги знаеме на памет.Но нашиве владатари,како и вашите кој што ги искрадоа парите од европските фондови за земјоделие (сапард) и денес плачат да ги одблокираат се исти лопови,само со друг јазик и идентитет.Балканот стои во место,никој не победи никого.Ниту вие сте напред со превезот на европска унија,ниту ние како кандидати.
Овде има само една економска мерка КРАДИ И БЕГАЈ.

Барем за тоа ни бива.Да знаеш и тоа не е лесно, треба изкуство :)
Мегу тоа парите по сапард беа отблокирани (140 млн евро) но вашите медиуми пишам само кота се блокирват.Не дека и нашите са по арни :)

Таков му е стилот,не се кара со тебе,туку сака да ти укаже дека оние мерки што ги спомена ги знаеме на памет.Но нашиве владатари,како и вашите кој што ги искрадоа парите од европските фондови за земјоделие (сапард) и денес плачат да ги одблокираат се исти лопови,само со друг јазик и идентитет.Балканот стои во место,никој не победи никого.Ниту вие сте напред со превезот на европска унија,ниту ние како кандидати.
Наполно сум согласен.Но еуропските фондови не можат да бидат столба против кризата.Те можат да са голема помошт,но не можат да бидат основниот солб.
Стабилноста на валутите,и зачуването на работните места мислам треба да бидат приоритет на сека една влада во време на криза.

Барем за тоа ни бива.Да знаеш и тоа не е лесно, треба изкуство :)
Мегу тоа парите по сапард беа отблокирани (140 млн евро) но вашите медиуми пишам само кота се блокирват.Не дека и нашите са по арни :)
Искуство по македонски или по бугарски? :vozbud:
Или и двете? :)
искуство на македонски е опит.
Искуство на бугарски е уметност.

Наполно сум согласен.Но еуропските фондови не можат да бидат столба против кризата.Те можат да са голема помошт,но не можат да бидат основниот солб.
Стабилноста на валутите,и зачуването на работните места мислам треба да бидат приоритет на сека една влада во време на криза.

За стабилност на валутата треба свежи пари од надвор.Не ни треба заем на кој ќе плаќаме камати,не ни требаат записи,ни требат фондовите,каде имаме пари,а немаме камати.
Работни места дава најмногу владата,а ти во предлозите имаш скратување на администрација денес,тоа значи отказ за многу луѓе.Јас викам стоп за нови вработувања денес во администрација и здравје боже после кризава напоље на пола од нив по системот конкуренција а не присилно летање.
Она што сега ни треба е само ладна глава,ништо друго.
Топорчо,без разлика дали одблокирале или доблокирале,важно ги фатија живи како крадат.Исто смрдат како нашиве:)

Искуство по македонски или по бугарски? :vozbud:
Или и двете? :)
искуство на македонски е опит.
Искуство на бугарски е уметност.

хаха во право си.Второто имах предвид ама и двете са на место :)

Топорчо,без разлика дали одблокирале или доблокирале,важно ги фатија живи како крадат.Исто смрдат како нашиве:)

Сите крадат ама нашите на балканите крадат като за последно:)Ко на олимпиаад да са и медали да раздават :)

Јас викам стоп за нови вработувања денес во администрација и здравје боже после кризава напоље на пола од нив по системот конкуренција а не присилно летање.
Извини...
ама ти со овие две реченици,
на пракса викаш едно големо ништо.

Кризата во Македонија е вештачки предизвикана од енормните вработувања во администрацијата (на терет на буџетот).
А од друга страна јавна тајна е и дека дел од `глаучите` кои што својот поседовен лист над денешното им имање го добија во време и со амин на сдсм...
намерно отпуштија повеќе од потребно вработени за да предизвикаат економско незадоволство (кај тие вработени) и празен буџет у исто време.
Да, Leandra,колку и да е спротивно на здравата економска политика дека профит се прави ако треба заедно и со ѓаволот...
тие типци се и докажаа и докажуваат дека се спремни да одат и во своја штета за да предизвикаат поголема кај опонентите.

Лесно е Leandra. :)
Или ќе му тргнеш барем еден од двата џака кои што ги носи давеникот на грб,
и тоа одма,сместа !!!
или ќе немаш веќе давеник него покојник! :)

За стабилност на валутата треба свежи пари од надвор.Не ни треба заем на кој ќе плаќаме камати,не ни требаат записи,ни требат фондовите,каде имаме пари,а немаме камати.
Работни места дава најмногу владата,а ти во предлозите имаш скратување на администрација денес,тоа значи отказ за многу луѓе.Јас викам стоп за нови вработувања денес во администрација и здравје боже после кризава напоље на пола од нив по системот конкуренција а не присилно летање.
Она што сега ни треба е само ладна глава,ништо друго.
Има податоци,колко % работат во администрациjaта?
Да,jaс имам предлог да се намали администрациjaта за да можат да се освободат пари во државниот буджет.
Една голема администрациja троши само пари,па производителноста е истата,ако биде скратена со 20-30%.Точно заштото ке има повишаване на невработените,затова предложив и фонд,коjто да помогне на тези хора,да се преквалифицират и когато кризата мине,да можат да си наjдат работа.
ДА,ти зборуваш дека требат еуропските фондови.Сите виждаме,колко се користjaт.Ако не се користат,как ке доjдат нови свежи пари?
Затова предложив договор со ММФ.Да те ке постават условиja пред владата,да те ке дадат пари и ке дадат стабилност.
Ако државата може да се справи сама,е подобре да не ползвува ММФ,но во противен случаj - подоброто е договор со ММФ,лично според мен.

Лесно е Leandra. :)
Или ќе му тргнеш барем еден од двата џака кои што ги носи давеникот на грб,
и тоа одма,сместа !!!
или ќе немаш веќе давеник него покојник! :)

Миличок,ако сега префрлиме луѓе во социјалниот дел кој треба да ги покриваме од буџет,дај да ја дадеме на тендер земјава уште вечерва.Зборам краткорочно,сега ни жеже под нозе,сега не е ни тоа решение.Сега бродот тоне,па да ги фрлиме патниците,а капетанот нека се спасува?
Јас моите предлози ги кажав,се да се сврти кон дома,строга контрола на парите кои влегуваат и излегуваат,наменски пари од земени кредити,пари да се префрлат во девизи,,само леб и вода.Европскиве земји заздравуваат полека,ни треба само да преживееме до декември,за да почнат дознаките од странство да не крепат,ако бог да нели:)

Фми јас за ММФ лаам од почетокот на годинава,но никој не ме слуша.Ние си земавме пари по 9,8% наместо ММФ,сега ќе дуваме.

Фми јас за ММФ лаам од почетокот на годинава,но никој не ме слуша.Ние си земавме пари по 9,8% наместо ММФ,сега ќе дуваме.
Секи има право да избира.Каj нас има една речица-ум царува,ум робува,ум патки пасе.

Секи има право да избира.Каj нас има една речица-ум царува,ум робува,ум патки пасе.

Убава реченица.Кај нас има една тепаниот тепан,ебаниот ебан.

Заклучок:

Визната либерализација моментално ни е единствениот спас од катастрофални последици,единствено таа ќе може барем моментално и на краток рок да го амортизира ударот кој ни предстои во економијата.Сепак нашиот народ знае да преживее и со 600 милиони евра буџет,како пред 10тина години.:toe:

Вчера имаше избор на најубава овца во Македонија и мислам дека Ерван Фуере даде предлог за справување со кризата

Македонија има огромен потенцијал за одгледување овци, но сепак, ова е сектор кој е доста сиромашен и во кој се потребни многу вложувања“, смета Фуере
Јас би се согласил со Фуере дека овците во Македонија се доста сиромашни и дека потребни се многу вложување од страна на овчарот за да дадат некоја корист.

Би се осврнал и на други изјави

„Лани волната беше 20 денари, оваа година е 10 денари. Лани млекото беше 32 денари, годинава 27 денари. Годинава е катастрофална,“, вели Блаже Јордановски, одгледувач на овци од Прилеп
Според мојата анализа на оваа изјава можам да заклучам дека Македонските овци се повеќе и повеќе на маргините односно не е профитабилно да се стрижат и молзат зошто веќе се амортизирани и потрошени.
Мој совет до овчарот е да се преквалификува на друго поле или пак како и многумина негови колеги поранешни овчари да поднесе барање за Бугарски пасош.
Вештите овчари се докажуваа кој има најбрза техника за молзење. Се натпереваруваа и кој најбрзо и најквалитетно ќе истриже овца.

Кои почесто победуваат, постарите или помладите?

„Постарите. До сега имавме само еден млад натпреварувач. Мислам дека немаше повеќе од 10-12 години тука некаде“, вели Сашо Ѓуровски. оценувач на стрижењето
.

Според горенаведеново очигледно е дека поискусните и постарите овчари се махери за стрижење и молзење на овците зошто техниките им се оддамна познати па овцата е веќе навикната и не го сеќава сето тоа.

Јас сум од Љубљана и прв пат гледам ваква богата традиција. Ова е нешто посебно што никогаш во животот не сум го видела“, рече Божина Кос, туристка од Словенија.
Ова е само логична изјава на некој посетител од странство и јас би воскликнал при ваква традиција која највероватно потекнува од Османлиското ропство.

Мислам дека е важно што имате вакви активности кои се живи. Не само еднократно заживеана уметност, туку овие луѓе навистина ова го живеат, а тоа е многу убаво“, изјави амбасадорот на Холандија во Македонија Симоне Филипини.

Само надврзување на коментарот од Словенката и амбасадорот на Холандија се согласува дека ние оваа го живееме и го споредува со уметност ,а кој не би и јас би рекол драги мои Македонци ова ние што го живееме е уметност.

„Два пати имам учествувано и два пати имам прво место освоено“, рече Васко Гроздановски, одгледувач на овци од Прилеп

Хаха драги мој се гледа дека е многу тешко да освои некој друг награда за најдобар овчар ,евидентно е дека во Македонија имаме два до три овчари кој континуирано ја освојуваат наградата зошто техниката им е совладана.

Секоја недела по сирење по селата, одиме волната да ја збираме.“, објаснува Славе Јордановски, овчар од Прилеп

Секако дека е профитибилна гранка овчарството доволно е само да појдеш и да ја собереш волната и сирењето само занаетот не може секој да го совлада

Решениево мое е краткорочно но сепак најдобро платена професија е овчар во Македонија и мое мислење е дека со правилна паша и зобање може да се произведе волна и млеко и секако овцата да биде задоволна.

Оригиналниот линк да не мислите дека лажам

Заклучок:

Визната либерализација моментално ни е единствениот спас од катастрофални последици,единствено таа ќе може барем моментално и на краток рок да го амортизира ударот кој ни предстои во економијата.Сепак нашиот народ знае да преживее и со 600 милиони евра буџет,како пред 10тина години.:toe:
И шо ке стане ако падне визната либерализациja?Дали државната каса ке се наполни?Дали ке има повеке пари веднага?И да падне и каj ке наjдеш работа при една силна криза во западните држави???
Хората губат тамо работни места, а ти ке бараш тамо работа.Баш супер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom