Решение за економската криза?

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
M

marsovka

Гостин
Предложете пакет мерки кои ќе не извлечат од оваа криза и кои и би помогнале на Македонија да се стабилизира на ЕКОНОМСКИ план

едитирано - Имаше погрдни зборови малце е модифицирана темата за да се насочи кон економија и бизнис а не политика.

1. Оставка на цела влада поради неспособонста да проценат закана од економска криза.
2. Намалување на администрацијата на пола при што ќе се даде отказ на сите партиски војничиња.
3. Решение за името
4. Влез во нато (што мене лично не ми одговора) и автоматски со тоа повлекување на странски инвестиции и создавање на внатрешен мир.
5. Продолжување со Еу интеграцијата.

Единствениот спас за Македонија е долго најавуваната визна либерализација,а се друго ќе си дојде само по себе.:toe:

Единствениот спас за Македонија е долго најавуваната визна либерализација,а се друго ќе си дојде само по себе.:toe:
Потполно се согласувам. И секако, сечење барем на пола од административците.

Потполно се согласувам. И секако, сечење барем на пола од административците.

Со либерализација на визниот режим административците сами ќе си се “пресечат“,нема да има будали кој ќе работат за 500 евра во администрација,кога во ЕУ ќе заработуваат најмалку 3 пати повеќе.:toe:

Со либерализација на визниот режим административците сами ќе си се “пресечат“,нема да има будали кој ќе работат за 500 евра во администрација,кога во ЕУ ќе заработуваат најмалку 3 пати повеќе.:toe:
брат забораваш нешто друго со тие пари што ќе ги заработат таму чабе иим се ако едвај ги плаќаат сметките
На крај се сведува колку со тие пари можеш да купиш добра :toe:

Распишување на меѓународен тендер за продажба на државата

Ај од сите теми цитати ќе соберам:)Патем овде зборуваме краткорочно до 3 месеци,немаме време ние до еу и нато:smir:
„Најважното прашање кое е сега пред нас е како да го избегнеме банкротот.Од овие 175 милиони евра што легнаа на сметка,за девизни резервии треба да дадеме 150 милиони.Сите набавки да се сопрат за идно време.Не смее ни еден денар на страна да отиде.Да се направи ребаланс,но не за пред народ,туку вистински со кој ќе се скрати од се.Не смее луксуз сега,само штедење.Или во превод леб и вода.Оние пари што ги земавме од Светска банка да им се дадат на стопанството под хитно,а не да се мрцварат по џебови.ИПА фондовите да бидат примат,тие пари ни се најпотребни,за градежништво и земјоделие.Се останато,на посно.“

Претходен ребаланс:
„Еве некоја форма на предлог за ребаланс на буџетот:
http://forum.com.mk/_tools/pdf/2059/article

Започнува со реченицата „Владата буџетот за 2009 година го донесе во стабилни макроекономски случувања“.Светската криза започна во 2008 година,тогаш се прашувам во кое време живееле овие што го планирале македонскиот буџет во стабилно окружување?
Немам линк од ребалансот,прочитав дека намалиле од проекти во одбрана (наместо од внатрешни работи),потоа намалиле од градење на амбасади за украс наместо од бирократијата,ручеците,хотелските сместување за оние што си шеткаат и си се фоткаат,намалиле од агенција за млади и спорт но пари за споменик на Александар Македонски која ќе не чини неколку илјади евра има.Ги замрзнаа платите во администрација (во просек по 20 00/25 000),ги запреа сите вработувања во администрација како на пример вака (ова е најнов): http://prijava.ads.gov.mk/application.aspx (секој ден влегува по еден човек во секое министерство.Две мои другарки влегоа после изборите,пред ребалансот:)).Дефицитот го проектираа на 2,8% од бдп,ммф ги пофали според овој извор http://www.finance.gov.mk/ им рекоа дека се супермен,алал да им е и слично:)
На кратко еден ребаланс како треба да изгледа има во темата„како македонија да закрепне“ да не се повторувам.Интересни се податоците за индустриско производство во првиот квартал годинава,интересна е цифрата на нови невработени,а круна на се проектираниот раст од 1% е врхунац:pos2:ако имаме 1% до крајот,ве частам пиво цел форум! (реални податоци,а не партиски статистики)“

Како Македонија да закрепне:
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2421829&postcount=16

Еве предлог за ребаланс од 14 Април и некои останати сугестии:
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2435262&postcount=35
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2435456&postcount=37

Ова и они го знаат,ама незнам зошто не го кажат:smir:

Незнам за вас, ама јас мислам дека нашава состојба во последните 20 години е криза...така да, би ни било чудно ако некогаш излеземе од неа.
Јас решение незнам, јас сум правник :)

РАДИКАЛНИ МЕРКИ И СУШТИНСКИ ПРОМЕНИ СЕ ПОТРЕБНИ
Нови играчи се потребни како спасители-реформатори на нашава економија.
НЕ ИНФИЦИРАНИ.
Разрешување/клоца на сите досегашни (некои имаат стаж цели 18 години млатење слама,па сакаат занаетот да го пренесат и на следните генерации) со забрана за повторно вработување во државна институција.
Формирање независна институција со буџет од самофинансирање која ќе се позанимава со пљачкашите на македонскиот буџет, од осамостојување до денес.

ДЕБЕЛО ДА СЕ ПЛАТИ ЗА ДА СЕ ПРОНАЈДЕ ВАКЦИНА ПРОТИВ ДОСЕГАШНОТО,
ПА КОНЕЧНО МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ДА ЈА ОГРЕЕ МАКЕДОНИЈА

Сето останато е рутина.......:helou:

Дефицит:
Нафта, струја, автомобили.
Нафта нема.
Субститут на нафтата можеше да биде гасот кој е заглавен во суд.
За струјата, повторно се гледа нашата корумпираност каде ни пропаѓаат тендери кои се круцијални за енергетскиот сектор.
Не им текнува во законот за градба задолжително да се вметне ставката термоизолациона фасада а тоа ви е пресован стиропор кој се произведува и во нашата држава. Со таа фасада се штеди во зимскиот период и до 50% од енергијата.
Сонцето и ветарот.
За соларните панели даваат 300 евра на 300 фамилии.
Типично аматерски, ако може реторички да се реши економско прашање.
Ослободување од давачки, производство на панели овде.

Произведуваме материјални добра кои имаат релативна мала вредност на сметка на трошењето на скапи материјали.
Коњуктурата треба да се смени на македонското стопанство, но со коњи тоа не се прави.

РАДИКАЛНИ МЕРКИ И СУШТИНСКИ ПРОМЕНИ СЕ ПОТРЕБНИ
Нови играчи се потребни како спасители-реформатори на нашава економија.
НЕ ИНФИЦИРАНИ.

ДЕБЕЛО ДА СЕ ПЛАТИ ЗА ДА СЕ ПРОНАЈДЕ ВАКЦИНА ПРОТИВ ДОСЕГАШНОТО,
ПА КОНЕЧНО МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ДА ЈА ОГРЕЕ МАКЕДОНИЈА

Сето останато е рутина.......:helou:

Пак ли да се плати ????? за тоа вакцината, кој пат по ред....???
само maschinengewehr не вади од тој гериз, проблемот е што меѓу овците на стадото кое се нарекува Македонци, како резултат на долгогодишната негативна селекција нема веќе снажни раце и остар ум, за да можат да го ракуваат...... .. :)

Помалку седење на форум, а повеќе креативност и мислење како да се заработат пари.
Инаку јас сум електромеханичар и јас не знам како да се излези од кризата, ама на лично ниво резултатите од работата се исти како лани, уствари не исти него подобри не чини да лажам :).

Помалку седење на форум, а повеќе креативност и мислење како да се заработат пари.
Инаку јас сум електромеханичар и јас не знам како да се излези од кризата, ама на лично ниво резултатите од работата се исти како лани, уствари не исти него подобри не чини да лажам :).

шо к.... бараш тогаш овде ...на политичка економија ???? :)

1. Оставка на цела влада поради неспособонста да проценат закана од економска криза.
2. Намалување на администрацијата на пола при што ќе се даде отказ на сите партиски војничиња.
3. Решение за името
4. Влез во нато (што мене лично не ми одговора) и автоматски со тоа повлекување на странски инвестиции и создавање на внатрешен мир.
5. Продолжување со Еу интеграцијата.

1.Една оставка на владата ке предизвика уште поголем отлив на преки надворешни инвестиции.Никоj нема смисал да има нестабилност во државата.
2.Да намалуване на администрациjaта.
3.Решението за името нема да изведе икономиката от криза.
4.Да влез во НАТО,но това ке даде ефект след 3-4 години,когато се учекува кризата да е минала.Това е инвестициja во иднина,а нема да помогне сега.
5.Това нема да помогне много на икономиката.Само освоуването на фондовите можат да помогнат малце.

Това не е панацеja за икономиката на РМ.

Ке предложа два пакета мерки за кризата:
1.Пакет е за близката иднина.

1.Намалуване на администрациjaта веднага.
2.Ревизиране на државниот буджет и намалуването му.
3.Намалуването на данаците за фирмите
4.Повисок контрол по граничните премини и повишаване на собираемоста на парите по премините.
5.Создаване на државен фонд за подпомагане на хората,които са на раба да изгобат работа.
6.Стимолиране на извоза.
7.Освоуване на еуропските фондове
8.Подобрjaване на ликвидноста на македонските банки.
9.Субсидии за фермерите-да бидат платени веднага,за да можат да сеат реколтата за идната година.
10.Ако има нужда и нема пари,договор со ММФ и државен заем.

2.Пакет за средно близка иднина.

1.Смена на составене на државниот буджет.От постоjaнен дефицит,да се иди ком излишок сека година от 2% от БВП.
2.Влегуване во НАТО
3.Продолжуване на интеграциjaта во ЕУ.
4.Продолжеване на структурните реформи во администрациja,закони,образование и здравство.
5.Инвестиции во инфраструктура.
6.Освоуване на еуропските фондове

Сторед мен това са 2-та пакета мерки,които треба да се предприемат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom