Oдгледување на зајаци за месо - дали има иднина во тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата mile_spas
  • Време на започнување Време на започнување
giant-rabbit.jpg
038363500yn3.jpg

a be ova so zajacive ...ozbilna rabota bila...:)....8 kila meso od komad...uste malku pa noj..

Татко ми чува. Е сега само не знам точно на колку време се парат зајците, ама знам дека од кога ќе се испарат, повеќето зајчиња умираат, има некој ги убива самата мајка, истата мајка може да поклопи некое, и тоа да умре, ама на крај пак остануваат 4-5 зајчиња. Иначе за храна мислам дека не треба многу пари, јадат секаков вид на трева, така да, каде што има обична дива трева, може да набереш и да им даваш. Месото од нив си е супер, за мене е најубавото месо што може да произлезе од животно...
Се котат 5 или 6 пати годишно баш вчера и читав нешто за зајчиљата на внуката.
А колку е зајчешкото во ресторан?
пс еве нешо за зајачко месо http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=14970&highlight=%E7%E0%BC%E0%F6%E8

Кај напишав дека поради болдираното може да се парат?

Читај ти биологии за 6-то колку ми ти душа сака, јас во живо имам видено зајачица да окоти зајачиња со уши и опашки како од мачка. Патем, "зајачињата" што се родија комшијата одма ги удри од земја и ги запакува во најлон, па за нареден пат ја држеше зајачицата подалеку од мачорот. Оди кажи му на професорот во 6-то одделение дека тоа е возможно, гарантирано.

А за тоа дека мачките се ѕверови а зајаците глодари, сеедно, и двата се цицачи.
Дури ни со дивите зајаци не можат да се вкрстуваат.

rabbit_rape.jpg

:tv::tv::pos2::pos2::tv::tv::pos2::pos2::tv::tv:

Ova zajcive ebat sve zivo i divo

AAAAAAAAAAAAAAAAAAa

98%20Dogs%20and%20Rabbits%20Know%20How%20To%20Party%20Too.jpg

:tv::tv::pos2::pos2::tv::tv::pos2::pos2:

Rabbits_mating.jpg

Ovde mackava nesto ne bila zadovolna

cat-attack.jpg

:tv::tv::tv::tv::pos2::pos2::pos2::tv::tv:

Kilo meso 0d 230 do 250 den

Цената ми изгледа пристојно, но претпоставувам дека се работи за продажба на големо. Какви се малопродажните цени и дали има зајачко месо по скопскиве месарници?

au zajackovo e super mmmmmmm inaku e preporaclivo za B krvna grupa :)

Без извоз на оваа месо негледам можност за просперитет на овој бизнис...
Добро е да се координира оваа производство и да се обезбеди извоз, така ќе се обезбеди и можност за помасовно производство...Инаку нашиот пазар е премал за деликатесни видови на месо...
Освен тоа кај нас има многу фамилии кои одгледуваат зајци за домашна употреба а исто така продават на познаници...
Во секој случај идејата е добра...

Cenata od 230 do 250 e cena koja ja davam na malo. Znaci ke se javi nekoj i ke mi poraci zajak od na pr. 1,7 kg. x 250 den.= 425 den za zajak . Znaci zakolen , pakuvan i spremen za pecenje i za prijaten apetit....... hehehehe....... Inaku ako rabotava e legalna prodaznata cena bi bila 300 den/kg. Vo taa cena bi bil Danokot kon drzavata, marza za preprodavacot(dukan , mesara i tn.) Klanicna usluga, Vet uprava... i mojta zarabotka. Znaci za legalen nacin na mene mi preostanuva nekade 180 -195 den/kg. Znaci na legalen nacin zarabotkata e mala..... inaku jas prodavam da se kaze na "crno". So cena od 230-250, zavisi dali saka- cel zajak , cel na parcinja ili pola na parcinja.... Kako i da e pak e zajacko meso.

A sto se zbori za toa deka bez izvoz neka prosperitet- ne e taka. Makedonija godisno trosi 45 milioni evra za uvoz na pilesko meso. Znaci ima vo MK mnogu zivinarski farmi a , da ne zboram dek vo prosek 4 od 5 familii na selo cuvat zivina , a pak imame nedostig na pilesko. Jas inaku celoto moe proizvodstvo go prodavam na tesen krug na luge, da se kaze "se brojat na prsti". Ami problemot e toa sto lugeto ne se naviknati da jadat zajak. Se slucuva nekoj da mi poraci i posle da ne mi se javi veke. duri go imam komentarot deka sum "skap" vo smisla ke si kupam americki batak za 80 den/kg i ne jadam zajak za 230 den/kg ili ke si kupel svinsko. Znaci se se sveduva na nasta gastronomska "kultura" t.e. sme "svinji" vo jadenjeto.

mnogu sme kruti za nesto novo. Jas imam i oglasi na Pazar 3 , samo dadete da pretrazuva zajacko meso. Oglasot mi e daden 5 meseci i samo 1 se ima javeno. Prasuvam vo restoranti vo Strumica konkretno, I odgovorot e deka ne sakale da eksperimentirat. mislis gluvci prodavam. Znaes nemame smisla za nesto novo. Site samo pecat pleskavici i uvijaci vo restorantite. A za niz Skopje uste ne sum probal. Se nadevam deka tamu mu e majkata, za niz mesari , marketi i restoranti. Ama pak nisto ne se znae..... Bidete pozdraveni i PISETE........

a za toa ako nekoj saka da kupi mozam samo preku avtobuska linija. Znaci go prakam zamrznat zajakot kako pratka ,a vie go precekuvate na avtobuska. Za takov nacin cenata e 250 den/kg

auuu sega vidov oglasot a zaklani so glava i oci gi prodavas???:nesum:

moze i taka i taka. Znaci moze cel so se podrazbira so glava. posto nekoi sakaat taka ili bez

od eden zajak cel izleguvaat 6 parcinja meso(rasecen) Znaci 2 buta, 2 pleski ( vkluceno i rebroto) i 2 parcinja grp

Ne posto se rasitnuva celinata. Oti za kilo butce trebaat nekolku zajaci

pravam i polovinki - 1 but , 1 rebto i 1 grp....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom