Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
На ова место, пред неколку минути стоеше еден пост. Бев стигнал до 5-та страна и решив да кажам нешто демек. Но кога видов кои навреди ги исфрлил Garfield кон еден член на форумот и кој ја опфаќа и нацијата на која и припаѓам и јас, решив да едитирам.

П.С: Затворете ја темава. И така после третата страна ги читаме навредите на една група луѓе насочени кон друга група на луѓе и vice versa.

П.П.С: Има домаќин куќава? Односот на Garfield НИКАКО не смее да се игнорира и да се остави неказнет.

Поздрав..

Wolf Pack напиша:
ILIR THE GREAT, ти си заблудено момче, какви анти-славјански теории сега цепиш?:icon_lol::icon_lol: Што е штосот со Српскиот Четник?

Marlboro-Light оти одма у војна бе? Шо бидна со навивањето, спорт, женски, алкохол:icon_lol::icon_lol:

Epa kakvi anti-ilirjanski teorii cepite vie :icon_lol: Azerbejzan :icon_lol::lud:

ILIR THE GREAT напиша:
Epa kakvi anti-ilirjanski teorii cepite vie :icon_lol: Azerbejzan :icon_lol::lud:
Не цепам јас, него ѓи прегледувам сите поставени документи и мапи до сега:)
А тоа што некој е прошетал до Кавказот и нашол споредба кај Азербејџаните со Албанците е Opinion:icon_lol:

Oва твоево ми личи како да си го копирал од некој Албански форум кај се спукувате со Србите, која врска има тоа со темата или пак Македонија јас не знам:icon_lol:

Немој така Астрион, немоЈ! Им рушиш замисла за себе, ионака се збунети, не знаат кои се и од каде се денале тука, а ти уште Басаев, хехехехе!!
Туку, иди на гугл, кликни Грузија, Азербејџан, Чеченија, Ингушетија, на имиџес, тек тогаш да видиш. А бе, јали Сулејмани, Османи, Красниќи, јали некој сељо (не Суљо, сељо) од квказија. Исти се. Туку, кога бев таму, да ти кажам, седам во џип, се возам, што да видам, огромни ѕидини околу куќите, дремат клекнати, ко да кењат, пазат наоколу, ама еден што го видов, богуизанигде, што си пазеше онака, чучнат, под мост, е тој сакав да застанам да го прашам да не е од Балкан, албанец.

Целата работа шо се навредија не лежи во тоа шо се доселеници од Кавказ него со тоа што ако се доселеници одма им паѓа мотивацијата за борба за голема Албанија оти со фактот дека се занесуваат дека потекнуваат од племето Илири им дава ексклузивно право на поголем дел од територијата на Балканот, знаеш-Призренска лига, вечита идеа као демек ние сме доселеници и сме им ја зеле територијата ха ха ха

Абе Албанци-Кавкази, на територијата на античка Македонија од век и векови имало племиња македонски Брсјаци, Струмјани... и ај да не ги бројам кои се обединиле во еден народ,а на територијата на античка Македонија. Oвде има мапа каде живеат Македонците во распарчената ни земја а страв им е да се кажат дека се Македонци за да не го изгубат социјалниот статус во државата каде што се а можеби и главата

Еве ја мапата:

http://www.historyofmacedonia.org/MacedonianMinorities/MapMacedoniansinGreece.html

па тоа го кажав и во поечетокот на темата. Така им пропаѓа и онака лабавата теза за автохтоност на овие простори! Мене иако не ми требаше оваа теза за да знам дека не се автохтон народ, ете сакав да ја споделам со вас. Инаку многу јасно е според топонимите, според старите цркви и се останато дека Албанците на овие наши простори се дојденци.

Pa vie ne ste ni antickite makedonci, a zboruvate za nas...Aj daj mi nekoj seriozen historican sho veli deka sme dojdeni od kavkaz i ne samo da veli taka, tuku i da ima fakti zosto veli taka! Ajde be, sto pati ti rekov...ama nemozis da najdis nieden shto ne e makedonec srbin ili grk sho veli taka!

+ daj mi nekoj seriozen "international" historican sho veli deka vie ste antickite makedonci...ahahha

P.S. To ne e Golema Albanija to e Etnicka Albanija...I ke bidi Golema Albanija ako pocnime da velime deka i Bosna I Hrvatska se Albanski...Kako shto pravi Srbija, Grcija, I vie...sakate da grabnite zemja vo koja ni eden makedonec, ili srbin, ili grk zivee...tie anticki makedonci vo grcija ne ni zborvat makedonski (bullgarski)...tie se assimilirani vo Grci, ama beja od Ilirska etnicka pripadnost koga se helleniziraja!

Еиии де расправај како беше,ти си бачко само за у циркус.

Македонците ,според направена ДНК се разликуваат од сите соседи Кавказину ,чисто информативно еве ти преведи :1) Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum, like Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Lebanese, Turks (Anatolians), Armenians and Iranians(кога Александар стигнал и до Персија)

Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum(немаме ист ДНК со Грците)

Еве ја картата на Европа според етнички состав"

http://www.historyofmacedonia.org/MacedonianMinorities/images/eurominority.jpg

Ке не напишеа Бугари ако бевме тоа,ама бачко како шо реков ти си само за у циркус.А за тоа дека вие ќе ја земете Македонија,нешооо Етничка Албанија абе се е тоа ветер и магла,шо ке ви е голема Албанија абеее овци ,море имате туристи немате,ако бевте паметни ке си развиевте туризам ке станевте некоја развиена земја,најубаво море имате ама глуп Шипо сања за чужди територии.

astrion напиша:
...шо ке ви е голема Албанија абеее овци ,море имате туристи немате,ако бевте паметни ке си развиевте туризам ке станевте некоја развиена земја,најубаво море имате ама глуп Шипо сања за чужди територии.
astrion тука и лежи една мала тајна, џабе ги споредуваш граганите на Република Албанија со тие од Косово и МК на пример. Допирна точка немат:) Не се ни посакувани во самата правилна територија на Албанија затоа ова за туризамот и национализмот не држи место со права Албанија и борбата за "Greater Albania" и "Illirada". Сосема друг менталитет имат жителите на Албанија и не знам како овие "Илирци" ќе градат држава со нив?:icon_lol:

Луѓе од каукус
azeri12.jpg

miss-768842.jpg

=========================================

Албанци
cunat45gb.jpg

albanian2520kiddies4tx.jpg

malsore21qb.png

И што ќе речиш сега а?
ахахах

Добро бре со сила се праиш глуп или...?

What's the point со сликите?

Усвари суратите од првата слика добро ми се познати, едниот е таксист од Јаја Паша, а кај другиот го поправам стокецот на Бит Пазар....

Eve neshto interesno. Ne znam koj tamu od dvaes' postotnine barashe nekakvi nauchni dokazi deka se domaknale navamu od Kavkazot. Bidejki nemam bnamera na dvaes' postoten da posvetuvam povekje od 3 minuti vreme sea za sea go prilozhuvam slednovo do koe shto dojdov pred istekot na toj samozadaden rok. Ako nekogo go interesira da najde neshto povekje mozhe slobodno da se koristi so prilozhenoto:

These are just a few, JUST A FEW - of the many identically named towns, cities and villages in Albania and the Caucasus and these examples offer stunning support for the Caucasian origins of the proto-Shiptars, the purest descendants of whom live in Toskia - where most of the Albanian toponyms originate. The Caucasus is littered with place names which can also be found in pure form and minor variation all across Albania. The sheer volume of these identical toponyms suggests that the relationship of Albanians to the Caucasus is not only not a coincidence - but very strong, indeed.

Listata mozhe da ja vidite tuka: http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/7681/albanian_toponyms.html

да си го тетовирате името мое на чело, секоаш ко ќе се видите во огледало, да ви текни...

Пискотници се слушаа во Галичник и Река...

пискале луѓето од Албанци кои идеа да им ги пљачкаат имотите, Албанци ИДЕЛЕ во Галичник и Река да пљачкаат...

НИШТО староседелци, КОПУК

барај прочка, не фрлај чифтиња...

пи ес:

- шо мислите за оние Македонци-Албанци кои шо се смејат на таквите муабети ко вие шо ги прајте?

шо се тие? предавници? или само попаметни од вас?

ILIR THE GREAT напиша:
Ако си ти толку паметен ајде дај некој сериозен хисториан што вели то шо вие го велите, дека ние Албанците сме од Азербеџајн!...ајде бе чекам!:kafe:

ела во Охрид и Битола , а и во Тетово и Гостивар, да бараме Албански споменици постари од 100 години...

пи пи ес (или долга чарапа..)

ми текна оти толку милуват да вељат на Косове „Дарданија”...

сакат да бидат Дарданци, многу филмој имат гледано, Бред Пит, ове-оње...

БУДЕЊЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

само обичен човек, син, внук, правнук на офчар, кој шо е син внук правнук на офчар, или на некој зулумџија...

а бе мајтапи сте... кој да ве свати

Теоријата за Илириското потекло на Албанците е создадена во 19 век од албански лингвисти. причината за ова е тоа што албанскиот јазик не може да биде сместен во ниедна група на индоевропски јазици. Оваа теорија најпрвин ја промовираат хрватски, СРПСКИ и германски линвисти. Оваа теорија се појавила пред истражувањето на КАВКАСКИТЕ јазици. Овие теории се појавиле исто така и пред да биде истражен јазикот на ВЕНЕТИТЕ кои се припадници на најзападните племиња на Илирите (живееле кај денешна Истра во Хрватска). Од Илирскиот јазик (поточно од венетскиот) се најдени неколку надгробни споменици чиј јазик многу потсетува на старогрчки а тоа е пред се поради влијанието на гчрката култура врз илирската. некој спомна Теута дека името било врска на Албанците со Илирите. Теута била илирска кралица со престолнина во Хвар Хрватска па сеа видете колку има тоа врска со албанците. Во римско време илирите биле целосно романизирани. Во 3 век од нашата ера под притисокот на римската колонизација и асимилација Илирите престануваат да постојат како Илири.

Албанците како АЛБАНЦИ не се споменуваат се до 11 век. Територијата на денешна Албанија е населена со словени во 7 век кои се измешале со домородното романизирано население, денеска сеуште постојат српско,црногорско и македонско малцинство во Албанија кои претставуваат автохтони народи на тие простори. Првпат во 12 век француските крстоносци опишуваат население- Албанци во Албанија кое живее во шатори (номадско потекло?). Албанците не биле мнозинско население на територијата на денешна Албанија се до 17 век. Мнозински народ биле Ароманите за кои се претпоставува дека се единствени кои можат да тврдат дека имаат директни врски со Илирите. Нивниот центар бил градот Москополис близу денешна Тирана. Ароманите биле протерани под притисок на албанските племиња.

Значи, заклучок кои се денешните Албанци.

Kако што рековме се споменуваат во 11 век во исто време кога Печенезите и Куманите од исток навлегуваат на Балканот. Куманите биле номадско племе од Азија. Албанците биле помала етничка/племенска група која дошла заедно со нив на Балканот. Албанскиот јазик има голема структурална сличност со кавкаските јазици. најблиски јазици на Албанскиот јазик се Чеченскиот, Ингушетскиот и јазикот Уди. линкови Chechen grammar and dictionary=ingush.narod.ru/chech/awde/ . Единствена албанска историска личност е Скендербег чие потекло е сеуште дискутабилно но се знае дека бил Христијанин - Герг Кастриот. Од имињата на учесниците во востанието на Скендербег против Турците можеме да заклучиме дека поголемиот дел од нив се Аромани. Под влијание на српските и грчките национални симболи(орлите како национални симболи на овие народи датираат далеку пред албанските) Скендербег како христијанин го прифаќа двоглавиот орел за симбол на Албанија.

Со прифаќањето на исламот започнува агресивната експанзија на албанците. Првиот претседател на Албанија е Фан Ноли - Ароман. Имињата како Теута, Илир, Дардан до пред 50 години не постоеле меќу Албанците а денеска се масовно прифатени. Албанците не се Илири т.е. далеку од тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom