Фонтовите на Mac OS X за Windows? Клик тука!

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
628
Локација
Југославија
Оваа алатка (GDI++) ќе ги направи вашите фонтови слични (но не исти) на тие на Mac OS X оперативниот систем.

Од (Cleartype)
gdi_disabled.png

Во (GDI++)
gdi_enabled.png

Download : http://vladg.com/wp-content/uploads/2009/03/gdi.zip
Отпакувајте ги фајловите на хард диск
Уклучете го програмчето (gditray.exe)
--
howto-image3.jpg

Кликнете два пати на кругчето и треба да стане зелено (кај мене е плаво)
howto-image4.jpg

Извор : http://vladg.com/2009/03/make-windows-fonts-look-as-smooth-as-mac-os-x-fonts/

Чеј малце, не сватив. Фонтот што го користиш на windows ќе ти го преправи ко на os x?
Па стај кој било фонт само на semi-bold

Чеј малце, не сватив. Фонтот што го користиш на windows ќе ти го преправи ко на os x?
Па стај кој било фонт само на semi-bold

Да, ама не баш 100%. И изгледот на фонтот, како да кажам... Нели за Windows има ClearType да станат онака подобри фонтовите... Епа Mac OS X си доаѓа со тоа. Е ова програмчево ги прави такви фонтовите... Малце подобри, немам збор :toe:

ја симнав и супер e сите текстови се болд ... само во мсн малце blury :/

Ма каков OS X. И самиот OS X користи ClearType. Тоа е универзален „пронајдок“. Инаку ова го појачува ефектот на ClearType. За фино подесување на ClearType еве една алатка, дирекно од Microsoft. ClearType Tuner PowerToy

Инаку за мене, во таа втората слика малку заматени се буквите... Нема врска, со алаткава, ова PowerToy има различни степени. Секој си одбира како му одговара најдобро.

И насловов на темава малку ме збуни. Едно се фонтови, а друго е начин на прикажување на екран на тие фонтови. А ако некој сака добар фонт, тогаш нека го види онај од виста, Segoe UI. Можи да се стави на на XP, и е подобар/почитлив од основните во XP (MS Sans Serif и Tahoma)

Има повеќе варијации на имплементација на ClearType (или ти Anti Aliasing). Имаш вертикално, хоризонтално, RGB, BGR, и уште пар ствари во комбинација.
Моја претпоставка ОЅ Х и Џамот користат различна варијанта... а GDI++ само си игра со тоа.
А.. ако сакаш, можеш да го ставиш истиот фонт што го има на ОЅ Х ина Џамот. Го има како ttf низ вебов. ;)

Anti Aliasing е постар начин на исправање (пеглање или наречи го како сакаш) на буквите. Со доаѓањето на ЛЦД монитори, се направи и исправање со подпиксели, а работи и на „поновите“ (последната генерација) на CRT монитори. А тоа хоризонтални, верикално, RGB, BGR, сето тоа зависи од монитрот. На монитор со вертикано поставени подпикеси со редослед RGB (мнозинството монитори денес), не можеш да избериш BGR (вертикално или хоризонтално). Единствено се менува интензитет на ClearType. Ubuntu има добар вграден подесувач на овие поставки, а почнувајќи од 8.04, поглање со подпикели конечно работи како што треба.

Ма каков OS X. И самиот OS X користи ClearType. Тоа е универзален „пронајдок“. Инаку ова го појачува ефектот на ClearType. За фино подесување на ClearType еве една алатка, дирекно од Microsoft. ClearType Tuner PowerToy

Инаку за мене, во таа втората слика малку заматени се буквите... Нема врска, со алаткава, ова PowerToy има различни степени. Секој си одбира како му одговара најдобро.

И насловов на темава малку ме збуни. Едно се фонтови, а друго е начин на прикажување на екран на тие фонтови. А ако некој сака добар фонт, тогаш нека го види онај од виста, Segoe UI. Можи да се стави на на XP, и е подобар/почитлив од основните во XP (MS Sans Serif и Tahoma)

OS X не работи на Clear Type, работи на Quartz што е навистина подобар, поквалитетен и понапреден систем за покажување на фонтовите.
А ClearType добра алатка е, но не колку оваа :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom