Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Неистражениот живот не е вреден за живеење-Сократ

Човекот е роден слободен,а секаде е во синџири-Жан Жак Русо

ROZA напиша:
Човекот е мерка на сите нешта.-Протагора
Човекот е мера на се`, на она што е дека е и на она што не е дека не е.

Убавиот збор железни врати отвара!:wink:

We sit together,
the mountain and I,
until only the mountain remains

~Li Po

Heaven lasts long, and Earth abides
What is the secret of their durability?
Is it because they do not live for themselves
That they endure so long?

~Lao Tzu

If you can discover a better way of life than office-holding for your future rulers, a well-governed city becomes a possibility. For only in such a state will those rule who are truly rich, not in gold, but in the wealth that makes happiness--a good and wise life.

~Plato
"The Republic"

Oваа е поздрав до гарф, човеков стварно ме изненади деновиве (у позитвина смисла) Dear friend, I hope you agree of the following statement as well

Man is a rope, tied between beast and overman--a rope over an abyss. A dangerous across, a dangerous on-the-way, a dangerous looking-back, a dangerous shuddering and stopping. What is great in man is that he is a bridge and not an end: what can be loved in man is that he is an overture and a going under. I love those who do not know how to live, for they are those who cross over.

~Friedrich Nietzsche
"Thus Spoke Zarathustra"

Едни од најдобрите ствари кои сум ги прочитал до сега...

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom