MARNet - уназадени со години!

• Креатор на темата Креатор на темата Gandalf
  • Време на започнување Време на започнување
јбг не го фатив терминот, сега морав да регистрирам на .нет :S, абу не да се уназадени со години, како со векови да се уназадени, алал нека им е на црногорците, нивниот домаин е најрастечки на интернет, место ние да ги пројдеме, ние па уште поназад, ах да бевме во америка колку тужби ќе им трпнаа и на марнет и на уставен суд и на МИО, дека замисли ако имас нет фирма што врши продажба на нет и ти истекува домаинот за 1недела, ќе изгубиш пари, а никој нема ни да те праша а да го средиме ли ова некако. Само кај нас може така, ај што им падна законот на уставен им падна но можеле некако да се договорат како да го подобрат сервисот а не со лесното македонското "нема регистрирање или обновување домаини во следните 2-3месеци" ајде доста лупам зелени - за џабе се

Се подготвува нов правилник на МАРНет за „управување со врвниот македонски домен .мк и други акти неопходни за функционирањето на МАРНет. Во текот на месец февруари оваа година правилникот ќе стапи во сила со што ќе се овозможи непречено регистрирање на нови домени.“, вели Mинистерството за информатичко општество по седница со Управниот одбор на МАРНет. На седницата за претседател на новиот МАРНет е избрана Маргита Кон-Поповска, професорка на Природно-математичкиoт факултет и досегашен потпретседател на одборот на МАРНет.
МАРНет, агенцијата за издавање на .мк домени на корисниците, неодамна беше изгаснета со одлука на Уставниот суд поради оспорениот Правилник на МАРНет од 1995-та година, за кој, во времето на поднесување, не постои законска регулатива за организацијата и правилникот.
Нова законска регулатива е донесена 15 години подоцна, на 15.09.2010 година кога Собранието го донесе Законот за основање Македонска академска научно истражувачка мрежа МАРНет, агенција која сега ќе биде под капата на МИО.

Скратена процедура ме радува високи цени обратно... А скратената процедура ти е мачкање очи така да бај бај мк домени!

Регистрацијата на домени ќе продолжи за 2 дена - на 16.02. Цените ќе бидат исти, 10 евра регистрација, односно 5 евра обнова, во денарска противвредност (барем сега за сега тие се цените, за понатаму ќе видиме). Повеќе тука: http://dns.marnet.net.mk/postapka.php

Јас одамна се откажав од .mk домеини ради бирократското работење а сега уште повеќе и фактот дека пробуваат да направат реформи со одлучката да им се забрани да бидат регистар ама пак не им оди. Најдобра варијанта ви е плаќање со кредитна картица на нет за било каква домеин екстензија и за пола ден го добиваш истиот а има поволни цени со хостинг пакет што мислам дека добро сте запознаени.

Ме интересира дали и понатаму мора да се регистрира фирма во Македонија за да се добие .мк домена и дали фирмата може да биде регистрирана во некоја ЕУ земја?

Дали некој има искуство со регистрирање на домени во Македонија и како оди постапката?

Мислам (прашај ги на мејл посигурно, или така нешто) дека според правилникот, фирмата мора да биде регистрирана во МК или да имаат овластено лице во МК.
Иако не ми е јасно како овие го имаат изведено ова: http://dns.marnet.net.mk/registar.php?dom=google.com.mk

Да, треба да се има фирма за да се регистрира .мк домен, но дали може со фирма од друга земја не знам... би требало да може. Али можеш и преку некоја фирма што нуди хостинг, обично и тие регистрираат домени... пример: UHost или MKhost и за некој ден се ќе ти биде средено.

Да, треба да се има фирма за да се регистрира .мк домен, но дали може со фирма од друга земја не знам... би требало да може. Али можеш и преку некоја фирма што нуди хостинг, обично и тие регистрираат домени... пример: UHost или MKhost и за некој ден се ќе ти биде средено.

фала дечки,

Грејв, тоа значи доколку регистрирам преку фирмиве не ми треба регистрирање на фирма?

фала дечки,

Грејв, тоа значи доколку регистрирам преку фирмиве не ми треба регистрирање на фирма?
Не ти треба.

--- надополнето ---

Доменот се регистрира на име на фирмата која тие ја имаат регистрирано така да можеш така.

фала дечки,

Доменот name.mk можеш да го регистрираш без фирма односно само со лична карта и истиот мора да биде во формат ime-prezime.name.mk (неможеш промер bilo-shto.name.mk).
А кога сме кај регистрирање на домен на име на хостинг компанијата имај во предвид дека доколку го сториш тоа автоматски правна моќ врз доменот има хостинг компанијата. Пример доколку ти направиш „бомбастичен“ сајт, во тој случај хостинг компанијата може да ти го „лапне“ доменот, пошо нели истиот се води на нејзино име. :)
Малце е шубе да се размислува на тој начин, не ми се верува дека ќе се најде некоја хостинг компанија толку „паметна“, али сепак сакав да го напоменам за да си го имаш во предвид. :)

Доменот name.mk можеш да го регистрираш без фирма односно само со лична карта и истиот мора да биде во формат ime-prezime.name.mk (неможеш промер bilo-shto.name.mk).
А кога сме кај регистрирање на домен на име на хостинг компанијата имај во предвид дека доколку го сториш тоа автоматски правна моќ врз доменот има хостинг компанијата. Пример доколку ти направиш „бомбастичен“ сајт, во тој случај хостинг компанијата може да ти го „лапне“ доменот, пошо нели истиот се води на нејзино име. :)
Малце е шубе да се размислува на тој начин, не ми се верува дека ќе се најде некоја хостинг компанија толку „паметна“, али сепак сакав да го напоменам за да си го имаш во предвид. :)

Па можеби треба да се има во предвид, но не верувам дека постои таква легална можност за превземање на домени од страна на хостинг фирмите. :)

Нема да пројде тоа, па дури ни кај нас.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom