Земјоделците ќе го запалат житото, ама не го даваат по 8 денари

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
A од пченица имаш 2.5-3 тони кај нас значи 20 000-24 000 денари вкупен приход по хектар....

...поголемо џабе арчење на нивите здравје....

...со закон треба да забранат сеење жито кај нас.:toe:

статистиката е сурова наука...пред 25 години имавме 6-8 тони:toe:

Kolku kosta sega kombajn za eden hektar ima nekoj informacija dosega vladata trebase da ima cena zetvata nabrgu ce pocne ????

брат знаеш ли ти колку е тошко житото за одгледување ...и сега некој на тебењ да ти казжува цена по која ти да го продаваш а наместо ти да казжуваш по која цена саакаш да го продадеш:nenene:

упсе грешка цитирав требаше...ова важи за деко
Секако не е потешко од производство на зеленчук (каде во пластениците душа ќе ти излезе, па после на нива да окопуваш, пикираш...), тутун... Секоја нивска работа си има своја тежина. Затоа и земјоделците (посебно оние од радовишко, струмичко, гевгелиско-со градинарски производи) предвреме остаруваат, испечени. Али се исплатува, ако си веќе на село. Ако си од град, нормално дека е тешко, допрва да учиш занает.

Комбајн не мора да се има, се изнајмува. Исто и трактор...за се си има услуга и соодветно плаќање по хектар. Има комбајн и за тутун, памук...но во Македонија со мала површина е неисплатливо да се заробат пари за такви култури (памук нема више).

Премногу е.....

Во Војводина вадат околу 5-6 тони....и тоа садено на огромни површини

Dzish...не е можна забрана на увоз.....едноставно немаме капацитет за производство на количини кои би ги задоволиле нашите потреби....
....единствено е можно регулирање на увозот...дозвола само за дополнување на потребното количество...но тоа е веќе државен интервенционизам.

Па и ради регулирање на цените внатре. Ако стопираат увоз (под услов да се произведе околу 320-350 илјади тони пченица-доволна за 1 година), цената ќе се качи ако зависиме само од нашите земјоделци и млинови.

Земјоделците како и секогаш у ова доба од годината,
свираат курцу.
Има тука удел и стариот пријател на Црвенковски,Тантаров :)
ама главното прашање е друго:
нашите земјоделци се неспособни и неуки ботови што `читаат книги` и чекаат Господ или некое `негово олицетворение` да им ги реши сите проблеми. :)
Една,само една добра причина нека дадат зошто јас или било кој друг би требало да им плати надпазарна цена?
Или да ги има нон-стоп предвид сите нивни хирови и да им дели притоа компензирајќи од други места?
Кој ги ебе... :nerv:

Или се дел од пазарното општество,
или се социјални случаи.
Не може и двете!

Каде тоа...
у Војводина? :)
Значи,за екстра цепарац,
дедо ми до пред 7-8 год. правеше финта.
Он средува се до жетва,
али ако сакаш пари (а ти нормално дека сакаш :) )
ти треба да се договориш и да организираш жетва.
Плаќаш комбајн,
собираш вреќи и бали,
сам се договараш и одлучуваш дали ќе ги дадеш на откуп или ќе се договориш со млин да си земеш брашно,
сам се пазариш за сооднос брашно - зрно со него,
ако е така после вреќите брашно и сам ги продаваш.... :)

Целта многу јасно,му беше да не научи дека и од земја се живее.
И јас гарантирам,
дека никој и никогаш у Македонија не извадил над 5 тона.
Едноставно многу сончеви денови има во Македонија и зрното се суши или не се полни целосно.
Просекот е од 3200 до 3500.
:toe:

Земјоделците како и секогаш у ова доба од годината,
свираат курцу.
Има тука удел и стариот пријател на Црвенковски,Тантаров :)
ама главното прашање е друго:
нашите земјоделци се неспособни и неуки ботови што `читаат книги` и чекаат Господ или некое `негово олицетворение` да им ги реши сите проблеми. :)
Една,само една добра причина нека дадат зошто јас или било кој друг би требало да им плати надпазарна цена?
Или да ги има нон-стоп предвид сите нивни хирови и да им дели притоа компензирајќи од други места?
Кој ги ебе... :nerv:

Или се дел од пазарното општество,
или се социјални случаи.
Не може и двете!

Каде тоа...
у Војводина? :)
Значи,за екстра цепарац,
дедо ми до пред 7-8 год. правеше финта.
Он средува се до жетва,
али ако сакаш пари (а ти нормално дека сакаш :) )
ти треба да се договориш и да организираш жетва.
Плаќаш комбајн,
собираш вреќи и бали,
сам се договараш и одлучуваш дали ќе ги дадеш на откуп или ќе се договориш со млин да си земеш брашно,
сам се пазариш за сооднос брашно - зрно со него,
ако е така после вреќите брашно и сам ги продаваш.... :)

Целта многу јасно,му беше да не научи дека и од земја се живее.
И јас гарантирам,
дека никој и никогаш у Македонија не извадил над 5 тона.
Едноставно многу сончеви денови има во Македонија и зрното се суши или не се полни целосно.
Просекот е од 3200 до 3500.
:toe:

статистиката ми е на ниви екс југославија:toe:

Вие изглеа со сељаци сте си немале работа по се изгледа никакво млеко не се истураше а нема ни да се истура кога истураа млеко купуваа вар или брашно и стават у цистерната малку млеко и повише вода и така истураа млеко они.Со житото исто ќе биде ќе стаат слама на некој угар или некоја нива со слаб род и ќе ја запалат и ќе речат ете го запаливме житото а тие највише што врекаат дека ќе го запалат житото тие први ќе ја дадат пченицата и тоа по 7ден.

А доматите ко ги истураа, шо клаваа тогаш, кечап?

А доматите ко ги истураа, шо клаваа тогаш, кечап?
Не.
Меки и више смирисани домати од кои што ништо не бива.
Маани бе,сељак ти е заебана `комбинација`
-он џонтра не фрла ништо! :wink:

Секако не е потешко од производство на зеленчук (каде во пластениците душа ќе ти излезе, па после на нива да окопуваш, пикираш...), тутун... Секоја нивска работа си има своја тежина. Затоа и земјоделците (посебно оние од радовишко, струмичко, гевгелиско-со градинарски производи) предвреме остаруваат, испечени. Али се исплатува, ако си веќе на село. Ако си од град, нормално дека е тешко, допрва да учиш занает.

Комбајн не мора да се има, се изнајмува. Исто и трактор...за се си има услуга и соодветно плаќање по хектар. Има комбајн и за тутун, памук...но во Македонија со мала површина е неисплатливо да се заробат пари за такви култури (памук нема више).
епа тоа сакам да кажам и јас...замисли колку трошоци имаш цела година(за комбајн,за семе ,па ако немаш и трактор,за ѓубре и ред друѓи работи) и да ти дојде некој да те понижува за 8 денари

Не.
Меки и више смирисани домати од кои што ништо не бива.
Маани бе,сељак ти е заебана `комбинација`
-он џонтра не фрла ништо! :wink:

Епа тоа ти е, не можеле да ги продадат па останале, не ги чувал од лани

епа тоа сакам да кажам и јас...замисли колку трошоци имаш цела година(за комбајн,за семе ,па ако немаш и трактор,за ѓубре и ред друѓи работи) и да ти дојде некој да те понижува за 8 денари
Милион пати е кажано и повторено дека земјоделците покрај тоа што треба да одредат (според економската исплатливост и можноста за успех во нивното поднебје) каква култура ќе засадат,и да се здружат во еден вид на кооперации и комшиски ниви заедно да одгледуваат еднотипна култура.
Со самото тоа,ќе може заеднички да купат механизација и да ги намалат трошоците.
Ама како да го постигнеш тоа кога они по дифоулт се скарани на `комшиска база`?

Ако не му се исплати, нека не се занимава со земјоделие. Нека се мачи под заво како другите и еве шанса владата ќе давала по 5-6000 денари за работни задачи по договор. Нека проба и да каже дали тоа му се исплати.

Ама како да го постигнеш тоа кога они по дифоулт се скарани на `комшиска база`?
И секогаш прекупците се виновни што им ја вадат маста. А не се организираат да продаваат самите.

Работам во мелничка индустрија. Е сега вака квалитетот на македонската пченица е никаков нема никаква енергетска вредност. Како што кажа некој никој од земјоделците не вложува во својот бизнис треба да се нагубри таа земја за да има од што да се храни тоа растение и да се добие квалитетно зрно.Ако зрното нема еднергетска вредност тогаш нема да се извади квалитетно брашно таквото жито може само за сточна храна да служи. Србија има многу квалитетна пченица, Унгарија, Украина, Аргентина, САД,Казакстан тоа се земји од кои увезуваме пченица. Можеби немаат сметка за 8 денари ама па и јас немам сметка за тие пари да купам неквалитетно жито кое само ке ми створи производствен проблем. Неквалитетната пченица може да служи како полнило на квалитетната. Секоја година има проблеми со нив. А државата нема стратегија за да ги стимулира и магичен круг.

сељачааана бе..., исто ко секаде у свет.....:)
терани бе ..што можеш да очекуваш од нив???? да купиш нешто итрина...само тоа... и да пазиш да не те заебат...иако тоа ти е мнооогу тешка работа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom