Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Еден начин ти е со помош на база, за секоја посета да логираш пример ip адреса и датум на пристап
Код:
INSERT INTO posetiteli SET posetitel_ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']
па после да влечиш од база број на посетители на дневно ниво на пример, вака:
Код:
SELECT DISTINCT(DATE(data_na_poseta)), count(DISTINCT(posetitel_ip)) AS vkupno_posetiteli FROM posetiteli GROUP BY DATE(data_na_poseta)

ми треба некој хтмл код, јава скрипта или слично за на секој рефреш (клик) да ги мењава линковите

Пример:

Рандом теми од Кајгана форумот:
-Веб дизајн помош
-Слатар(истика)
-Прашања и одговори од администраторите

Правиш рефреш...

Рандом теми од Кајгана форумот:
-South Park
-Велики брат
-hi5 забегани ликови кои заслужуваат ремет...

Нешто слично како што им е направено со банерите на malesh-net.com

Еве ти наједноставна скрипта за менување на линковите на скоро секој рефреш. Со менување на вредноста за r, се менува шансата за тоа колку пати ќе се појават линковите. Пример моментално за вредноста на r е наместено 0.5, тоа значи дека шансата е 50% за двата линка.
Код:
<script type="text/javascript">
var r=Math.random();
if (r>0.5)
{
document.write("<a href='http://www.google.com'>Google</a>");
}
else
{
document.write("<a href='http://www.yahoo.com'>Yahoo</a>");
}
</script>

Имам рачно изработено веб страна каде што новостите се полнат во MySQL база. Прашањето ми е како да направам сајтот да има RSS?

Имам рачно изработено веб страна каде што новостите се полнат во MySQL база. Прашањето ми е како да направам сајтот да има RSS?

Еве што вика чичко Google :)

Имаш значи прилично голем избор на објаснувања и готови фри скрипти... види си што и како ти одговара, па ако заглавиш некаде ќе бараме „рачно“ чаре :)

луѓе работам на една страна во dreamweaver 8 па неможам звук да ставам на странава ако знае некој ?:smir:

Помош со страна

имам наоравено страна во php е сега сакам ако може да се стави некој панел у кој ке мозе да ставам артикли а да не правам у дримвивер документ и да го аплоадирам него пишам www.dostojnoest.org/artikal и да ми излезе коцка у која мозе да писам текст со ке се појави на првата страна на сајтот

имам наоравено страна во php е сега сакам ако може да се стави некој панел у кој ке мозе да ставам артикли а да не правам у дримвивер документ и да го аплоадирам него пишам www.dostojnoest.org/artikal и да ми излезе коцка у која мозе да писам текст со ке се појави на првата страна на сајтот

Како што ми изгледа не користиш база на податоци, така ?

Иначе за ова најлесно би поминал со база на податоци... значи креираш табела една... структурата ќе и ја изградиш соодветно со насловната страната и потоа ќе си направиш една PHP скрипта со HTML форми каде што ќе ги додаваш новите артикли... и ќе ја испрограмираш внесените податоци да ги запишува во табелата која ти е наменета за насловната страната... а насловната страна ќе ја направиш да ги вчитува податоците од базата... Со ова би направил една насловна страна која чита артикли од базата и една скрипта преку која ќе додаваш артикли наместо за секој артикл да ја менуваш насловната во Dreamweaver и потоа да ја аплоадираш.

Другар мозе да ми дадес некоје подетално објаснување некој форум кај со мозам да најдам скрипти со ми треба
а да ти одговорам на првото прасање да некористам база на податоци

Вака... значи најпрвин ќе креираш база со структура соодветна на артиклите и после насловната ќе ја изградиш онака како што сакаш да ти изгледа, исто така ќе го изградиш и делот кај што сакаш да бидат прикажани артиклите и после тоа ќе направиш конекција со базата и во while loop циклус ќе ја ставиш формата за прикажување на резултатите и резултатите пешати ги со SELECT column(s) FROM TableName ORDER BY id DESC за да последните (најновите) додадени артикли да бидат најгоре (први). После тоа креирај една PHP скрипта... значи да речеме дека ти требаат „Наслов на артиклот, автор на артиклот и содржината на артиклот“... во тој случај ќе изградиш форма со 2 текст бокса (<input type="text">) за насловот и авторот, една текст ареа (<input type="textarea">) за содржината на артиклот и едно Submit дугме (<input type="Submit">) за внесување на податоците во базата... и ќе искодираш кога ќе биде притиснато дугмето Submit податоците да се запишат во база (INSERT INTO TableName(column1, column2, column3...) VALUES('column1', 'column2', 'column3'...) и одкако артиклот ќе биде додаден во базата со тоа автоматски ќе биде прикажан како прв на насловната страна.

Е сега ова е само објаснување како да изградиш свој мини административен панел... значи за готови скрипти барај на гугл „How to create admin panel in php“ или слично само така незнам колку би успеал да се снајдеш после да ги „наштимаш“ да пасуваат со твоите потреби... :toe:
Најубаво би било кога сам би си го изградил тој мини панел.

другар ова го најдов и поцнав да го препишувам дали е тоа да не арчам време бадијала

Код:
http://www.chipmunk-scripts.com/board/index.php?forumID=43&ID=9908

Јас имам две прашања да поставам и на кои трбаше да дадеш одговор пред да го поставиш прашањето :
1. Странаа ја правиш за себе или за пари ??? ( бидејки одбивам да му помогнам на некого кој се фали дека нешто знае а всушност ништо незнае а и со тоа плус им го земат лебот на оние кои знаат .И ако веке сакаш да се китиш со туги ловори сметам дека никој нетреба да ти помогне .) :nenene::nenene::nenene:

2. Колкаво познавање од Пхп имаш и колку разбираш од серверите на кои работи ?

Нормално второто прашање се одговара само ако страната ја праиш засебе и без финансиска добивка од целото тоа .:helou: А ако веке е така .. јас ке ти го решам проблемот со готов сорс коде :smir:

Даругар странава ја правам за себе се уцам јебига од туторијали ова она студирам на теолошки факултет и овде скам да има семинарски ова она за симнување ки има форум и правиме некој византиски хор па и него да ставам несо од хорот со пееме по цркви снимано пари за серверот со бравме сите пејаци у хород од по дома кој колку има значи се е гага нисо не правам за пари ама јас највеке од сите попови се разбирам

Код:
http://www.dostojnoest.org/
ЕВЕ го сајтот ако мозам јас овој тизајн вака да го ставам у јомла или у друпал несо такво никого нема да замарам пробав ама со флесоине у јомла несо не ми оди толку сум писмен

п.с ако поповите се толку писмени за да прават страни за кој кур оние на електро тупат мозок :pop:

кој ке ми помогне ако си има сајт мозе да го рекламираме па и некој ако сака сајт да прави од црквата да го препорацаме

Даругар странава ја правам за себе се уцам јебига од туторијали ова она студирам на теолошки факултет и овде скам да има семинарски ова она за симнување ки има форум и правиме некој византиски хор па и него да ставам несо од хорот со пееме по цркви снимано пари за серверот со бравме сите пејаци у хород од по дома кој колку има значи се е гага нисо не правам за пари ама јас највеке од сите попови се разбирам

Код:
http://www.dostojnoest.org/
ЕВЕ го сајтот ако мозам јас овој тизајн вака да го ставам у јомла или у друпал несо такво никого нема да замарам пробав ама со флесоине у јомла несо не ми оди толку сум писмен

п.с ако поповите се толку писмени за да прават страни за кој кур оние на електро тупат мозок :pop:

кој ке ми помогне ако си има сајт мозе да го рекламираме па и некој ако сака сајт да прави од црквата да го препорацаме
Ајде друже, јас се нафаќам да ти помогнам. Поп и web сајт неодат заедно. Него кажи ми ти што сакаш да правиш?

Сакаш новости да можеш да внесуваш преку админ панел?

провери си приватни пораки, па таму ќе дробиме повеќе.

е вака имам и ја еден проблем :)

прво ако може некој линк да ми даде за dreamwaver за да го спуштам :)

проблемот ми е следниов...имам програма за банери..ама ми ги прави банерите во ".gla" и фотошопот не ја препознава или серверот кај шо ми е качена едната страна.... како можам да го променам ".gla" во ".swf" конкретно кој конвертор треба да користам??? ФАЛА

и уште еден проблем.. :)

во странава шо ја правам..кога правам галерија, и нели во фотошопот има галерија од нив дадено....и кога ја ставам, и ги ставам сликите работи...кога одам да ја зачувам ми вика дека страната не може да се зачува....ми бара да ја ставам галеријата во нова празна страна и така ке работи..ама пак не работи.......

ми треба некој код за галерија,и да ми работи кога ке ја зачувам страната....фала :)

ке имам уште проблеми...па ке се едуцирам тука :)

Themacedon напиша:
е вака имам и ја еден проблем :)

прво ако може некој линк да ми даде за dreamwaver за да го спуштам :)

проблемот ми е следниов...имам програма за банери..ама ми ги прави банерите во ".gla" и Front page-to не ја препознава или серверот кај шо ми е качена едната страна.... како можам да го променам ".gla" во ".swf" конкретно кој конвертор треба да користам??? ФАЛА

и уште еден проблем.. :)

во странава шо ја правам..кога правам галерија, и нели во фотошопот има галерија од нив дадено....и кога ја ставам, и ги ставам сликите работи...кога одам да ја зачувам ми вика дека страната не може да се зачува....ми бара да ја ставам галеријата во нова празна страна и така ке работи..ама пак не работи.......

ми треба некој код за галерија,и да ми работи кога ке ја зачувам страната....фала :)

ке имам уште проблеми...па ке се едуцирам тука :)

како да направам позадината кај шо ми е напишана насловната страна да ми е црна??? ај за буквите знам...ама никаде нема да се смене бакграундот....Овде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom