Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Commodore напиша:
pa koga pisuvem PHP kod na nekoja stranica, nisto ne se pojavuva. Zosto?
на каква страница пишуваш PHP код? имаш ли веб сервер кој подржува РНР код?

наједноставна РНР скрипта би била следнава
PHP:
<html>
<body>
<?php
echo "Zdravo!";
?>
</body>
</html>
зачувај го текстот у фајл test.php и ако имаш сервер кој знае да чита пхп би требало да ти искочи страна со текст Здраво.

За да се изврши php код мора или да имаш инсталирано php на компјутер, или страната да ти биде на веб хост со php, инаку нема да работи. Доколку немаш хост пробај да се регистрираш на некој бесплатен ( www.x10hosting.com, www.awardspace.com ), или превземи некој од бесплатните пакети со инсталирани apache, php и mysql, како би можел да го тестираш кодот без да го прикачиш на интернет.

Kako mozam da rabotam so sliki so pomos na VBScript. Dali mozam da vcitam slika na web sajt i kako?

CSS!

Ми треба помош околу Cascading Style Sheet (CSS).
Конкретно сакам да знам како може да направам css за една веб страна и истиот да функционира.

Тоа воопшто не е конкретно (=
Кажи што точно сакаш да смениш? Има милијарда опции.. најдобро некој туториал на нет да си најдеш.

Отприлика, една класа од CSS фајл изгледа вака:

Код:
.tekst {
font-family: Verdana;
font-size: 10px;[FONT=monospace]
[/FONT]color: #ffffff;[FONT=monospace]
[/FONT]text-decoration: none;
}
Со точките се означува класa (class), а со тараба (#) се означува ID.
Измеѓу <head> и </head> на главната страна го линкаш фајлот

[SIZE=-1]
Код:
<link rel="stylesheet" href="css_fajl.css" type="text/css">
[/SIZE]
[SIZE=-1]За да ги повикаш класите што си ги пишувал, му доделуваш класа на (во овој случај) некој дел од текстот.

Код:
<font class="tekst">Bla bla..</font>
[/SIZE]

Ок, се снајдов, пробав да искодирам нешто и ми успеа. Го линкував .css фајлот со веб страната и сега ми работи перфектно:

Код:
body {
    background-color: inherit;
    color: #3c3c3c;
    cursor: auto;
    font-family: Tahoma;
    font-size: 11px;
    font-style: normal;
    text-decoration: none;
}

A:LINK {
    color: #4d4d4d;

}

A:HOVER {
    color: #258bde;

}

A:VISITED {
    color: #4d4d4d;

}

Значи, и за тие што незнаат. Со body го означуваме форматирањето на целата страна, т.е. со каков фонт ќе креираме, големина, стил. Со A:LINK ги форматираме линковите на страната, т.е. им даваме големина, боја... Со A:HOVER ги форматираме линковите кога ќе ги допреме со курсорот (стрелката) а со A:VISITED ги форматираме веќе посетените линкови.

<form>First name: <input type="text" name="firstname"><br>Last name: <input type="text" name="lastname"></form>

Dali mozam da gi koristam i obrabotuvam vnesenite vrdnosti na mojata WEB stranica i kako

Commodore напиша:
<form>First name: <input type="text" name="firstname"><br>Last name: <input type="text" name="lastname"></form>

Dali mozam da gi koristam i obrabotuvam vnesenite vrdnosti na mojata WEB stranica i kako

Можеш, само ако хостот ти поддржува некој динамички јазик (PHP, ASP, Coldfusion, Java). Според прашањето што го постави, веројатно не знаеш ни еден од нив, па би ти препорачал да најдеш лекции на интернет и да научиш. Инаку, глупо би било да ти се кажува што каде оди.

Ајде вебмастери, да видам дали го знаете ова..

1. Дали има некој начин да се менува позадината, со тоа што секоја страница би одбирала рандом слика/позадина од неколку? Без употреба на Flash, само со CSS и PHP (ако треба).

2. Како би се извело тоа во Flash?

P.Overdrive напиша:
Ајде вебмастери, да видам дали го знаете ова..

1. Дали има некој начин да се менува позадината, со тоа што секоја страница би одбирала рандом слика/позадина од неколку? Без употреба на Flash, само со CSS и PHP (ако треба).

2. Како би се извело тоа во Flash?
Со JAVA се прави тоа...само да ја побарам по нетов и ќе ти ја пратам скриптата

deXterche напиша:
Со JAVA се прави тоа...само да ја побарам по нетов и ќе ти ја пратам скриптата

Фала, ама не се мачи (=
JAVA не сакам да помирисам, не па да ја ставам на мои страници (=

еј некој да не знае како еден ист flash банер да се вчитува само еднаш (да не се прелоадира на секоја страна) на различни хтмл страници.. Порано имав една ЈаваСкрипта за таа работа, но немам најдено сега нешто такво па... ако може некој да помогне..??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom