Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Па мора со некоја програма за видео едитирање, ако имаш било која програма како вегас или слично пиши пп ќе средиме,се разбира ако не си се откажал од целта :)
Па јас не се откажав баш ама им го дадов таму кај шо требаше такво какво што е, па сега...не побараа некаква промена :D А мора така а? Не може некако тоа во фотошоп да се среди?

Па мислам дека може со CS6 дека немам сеа фотошоп да не лупам од памет али ако имаш CS5.5 или CS6 отвори го фајлот и иди горе Windows>Аnimation ..треба да се појави доле еден timeline..и пр имаш за секој frame времетраење колку да трае..па таму ако намалиш за сите фрејма би требало да се забрза анимацијата :)

Па мислам дека може со CS6 дека немам сеа фотошоп да не лупам од памет али ако имаш CS5.5 или CS6 отвори го фајлот и иди горе Windows>Аnimation ..треба да се појави доле еден timeline..и пр имаш за секој frame времетраење колку да трае..па таму ако намалиш за сите фрејма би требало да се забрза анимацијата :)
Имам тајмлајн, ваљда е PS 5.5...а анимацијава ми испадна 140 фрејма :eek: А кај се мести тоа времето?! Нигде не можам да најдам?

clip.gif

Еве слика од нет и се гледа под секој фрејм доле пишува 0.2sec...селектирај ги сите фрејма десен клик и иди таму set duration или директно од доле да смениш.. :D

како да поврзам еден PHP фајл ( имам во него некоа проста функција да испише текст), во HTML код ? значи во HTML страна кога ќе кликнам на копче да се повика PHP фајлот. пробав со <form action=”fajl.php” method=”post”> najgore vo html-ot no koga kje kliknam na kopceto mi vika this page was not found. ?

Не ти треба форма за тоа, користи обичен линк. А ако сакаш да го испишеш текстот на страницата од која го повикуваш пхп фајлот тогаш ти треба јаваскрипт кој ќе го повика пхп фајлот, од кој ќе го земе текстот и истиот ќе го смести некаде на страницата ... сто други зборови ајакс.

Не ти треба форма за тоа, користи обичен линк. А ако сакаш да го испишеш текстот на страницата од која го повикуваш пхп фајлот тогаш ти треба јаваскрипт кој ќе го повика пхп фајлот, од кој ќе го земе текстот и истиот ќе го смести некаде на страницата ... сто други зборови ајакс.
фала ти друже. а кога имам податоци (некои полиња со вредности) што сакам да ги пратам на PHP страницата да ги обработи и да даде резултат ?

фала ти друже. а кога имам податоци (некои полиња со вредности) што сакам да ги пратам на PHP страницата да ги обработи и да даде резултат ?

Зависи од податоците. Ако се кратки можеш да ги испратиш како квери стринг во формат: http://adresa/stranica.php?podatok1=vrednost1&podatok2=vrednost2 ... што можеш да го направиш директно со линк, или пак ако имаш полиња за пополнување тогаш формата ќе ја испратиш со метода Гет наместо Пост.
Секако, можеш да користиш и форма со метода Пост како што си започнал (внимавај патеката до таргет фајлот мора да ти е точна, формата исправно отворена и затворена со форм таг и сл.).

Зависи од податоците. Ако се кратки можеш да ги испратиш како квери стринг во формат: http://adresa/stranica.php?podatok1=vrednost1&podatok2=vrednost2 ... што можеш да го направиш директно со линк, или пак ако имаш полиња за пополнување тогаш формата ќе ја испратиш со метода Гет наместо Пост.
Секако, можеш да користиш и форма со метода Пост како што си започнал (внимавај патеката до таргет фајлот мора да ти е точна, формата исправно отворена и затворена со форм таг и сл.).
е тоа не го знам, патеката кај се става и како. Ако на пример и двата фајла ми се на десктоп?

е тоа не го знам, патеката кај се става и како. Ако на пример и двата фајла ми се на десктоп?

Ако двата фајла ти се на десктоп тогаш заборави се до сега и почни од почеток ... инсталација на WAMP платформа за да можеш да извршуваш php датотеки, што е веб сервер, што е скриптен јазик а што HTML и слично. Одкога тоа ќе го средиш/совладаш, тогаш веројатно би работело повикувањето и како што го имаш напишано во првото прашање.

clip.gif

Еве слика од нет и се гледа под секој фрејм доле пишува 0.2sec...селектирај ги сите фрејма десен клик и иди таму set duration или директно од доле да смениш.. :D
Го пробав и ова, пак по исто си тера анимацијата :(

Едно прашање во врска со jquery , Дали е можно податоците добиени со .post() повторно да бидат манипулирани со jquery. Пример со .post() на дел од страната се изменува одреден div таг и во него се вметнува друг div таг ( кој се вчитува со .post() ), како би можело да се манипулира со вметнатиот div ?

EDIT:
По малку чепкање на гоогле дојдов до решението.. Ако некому му треба опис на решението, слободно по пп.

Едно прашање во врска со jquery , Дали е можно податоците добиени со .post() повторно да бидат манипулирани со jquery. Пример со .post() на дел од страната се изменува одреден div таг и во него се вметнува друг div таг ( кој се вчитува со .post() ), како би можело да се манипулира со вметнатиот div ?

EDIT:
По малку чепкање на гоогле дојдов до решението.. Ако некому му треба опис на решението, слободно по пп.

Да може, исто како и со постојната содржина. Впрочем можеш да манипулираш и со самата содржина добиена како одговор на постот директно без да ја доделуваш на некој контејнер.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 22:18 ---
Да може, исто како и со постојната содржина. Впрочем можеш да манипулираш и со самата содржина добиена како одговор на постот директно без да ја доделуваш на некој контејнер.

... патем, кога веќе бараш решение и/или нудиш, па дај го јавно, зошто на ПП ... да поставеше конкретно прашање ќе ти напишев код и тоа не по ПП ... не биди скржав, нокому ќе му биде корисно она што ти си го открил.

... патем, кога веќе бараш решение и/или нудиш, па дај го јавно, зошто на ПП ... да поставеше конкретно прашање ќе ти напишев код и тоа не по ПП ... не биди скржав, нокому ќе му биде корисно она што ти си го открил.

Па не ни мислев дека некому ќе му е битно моето "откритие" :D
Значи кога се добива содржина од .post() таа се вчитува само во меморијата на browser-от. Пример доколку се врати текст со .post() и се смести во html кодот, кога ќе пробаме да го видиме source code-от нема да ја даде таа содржина. Значи функциите од jquery кои ги користиме на страната се активни само за содржината добиеана од серверот. А содржината која се наоѓа локално (како онаа која ја добиваме со .post()) не може да биде манипулирана со тие jquery функции. Па затоа пробав со заедно со содржината од акцијата на .post() да се внесе inline jquery скрипта, и за среќа така си работи без проблем ..

Па не ни мислев дека некому ќе му е битно моето "откритие" :D
Значи кога се добива содржина од .post() таа се вчитува само во меморијата на browser-от. Пример доколку се врати текст со .post() и се смести во html кодот, кога ќе пробаме да го видиме source code-от нема да ја даде таа содржина. Значи функциите од jquery кои ги користиме на страната се активни само за содржината добиеана од серверот. А содржината која се наоѓа локално (како онаа која ја добиваме со .post()) не може да биде манипулирана со тие jquery функции. Па затоа пробав со заедно со содржината од акцијата на .post() да се внесе inline jquery скрипта, и за среќа така си работи без проблем ..

Нешто не ми е јасно. Јас сум сигурен дека содржината добиена со .post и сместена во документот може да се манипулира исто како и секоја друга содржина. Нормално за тоа да може да се направи треба да причекаш да се добие резултатот од .post.

Пример:
Код:
$.post('stranica.php', function(data) {
  $('#kontejner').html(data);
  alert($('#kontejner').html();
});

Во примерот, во првиот чекор содржината од одговорот ќе се вметне во дивот контејнер, за потоа истата да се прикаже во порака, што значи може да се манипулира и тоа како. Дополнително може да се манипулира и без доделување на резултатот на некој контејнер, на пример:
Код:
$.post('ajax/test.html', function(data) {
  alert(data..find('#selektor').html());
});

... при што нормално пораката ќе го содржи хтмл кодот на дадениот селектор.

Може да дадеш пример како тоа си го решил пошто или јас не те разбирам или нешто грешиш (иако си нашол решение).

Еве детално ...
Jquery скриптата е оваа..
Код:
$(document).ready(function() {
// begin Ready

$(".over_page").slideUp(500);
        $('.ship').click(function(){

url = 'upgrade.php';
            $.post( url, { },
            function( data ) {
                $(".over_page").slideDown(500);
                $( ".over_page" ).empty().append( data );
            });
        $(".test").click(function(){
        });
    });

// end Ready
});

во .over_page се сместува овој код добиен од upgrade.php
HTML:
<div class="test">Aleksandar</div>
Значи сега кога ќе кликнам врз div од класата test треба .over_page да исчезне. но тоа не се случува односно не работи вака.. затоа потребно беше upgrade.php да го врати следниов код.
HTML:
<div class="test">Aleksandar</div>
<script>$(".test").click(function(){
        });
</script>

Значи да ја врати inline скриптата за кликање на div тагот со класа test.
Мислам дека сега треба да е многу појасно .. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom