Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
pa smeni go patot na linkovite sigurno ednata sranat it e vo my documents drugata ti e na desktop treta vo nekoj drug folder :D

се сетив каде е грешката :-) ги имав напишано на кирилица имињата како на пример дома.html кога напишав doma.html и се среди
поздрав

некој може ли да ми пише html код за добар мал плеер на кој ќе му добавам само песните...
фала однапред

Имам проблем со енкодингот кај ASP.NET 2.0 (во C# го работам). Кога чита од база нема проблем со кирилицата, а кога чита од asp-то (од кодот пример, на лабела ако и дадам вредност

label5.Text = "Потребно време за подготовка на овој рецепт е ";

во пребарувачот не го препознава ваѓа хиреоглифи.
Ставав тагови за македонска поддршка

<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

но пак нејќе, чаре?

BTW кај мене на компјутер локално нема проблеми

Не знам за .НЕТот ама во ЈСП и на страната (meta тагот) и во ЈСП-то треба да подесиш енкодинг ист (пр. утф-8).

Провери и кај тебе да не е тоа проблемот, дали треба да специфицираш и во C# негде.

До некаде средив работата, наместо
HTML:
  <META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
ставив
HTML:
 <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />
и некој текст се опорави, но стринговите што се доелени на контролите во C# нејќе. Значи остана уште да се среди енкодингот во C#.

Во web.config стави ги овие линии:
<configuration>
<system.web>
<globalization
requestEncoding="utf-8"
responseEncoding="utf-8" />
</system.web>
</configuration>

Ако и ова не ти успее тогаш ќе мораш со код да го дефинираш енкодингот за целата апликација. Прво пробај го ова.

Dejan];826368 напиша:
Во web.config стави ги овие линии:
<configuration>
<system.web>
<globalization
requestEncoding="utf-8"
responseEncoding="utf-8" />
</system.web>
</configuration>

Ако и ова не ти успее тогаш ќе мораш со код да го дефинираш енкодингот за целата апликација. Прво пробај го ова.
Заборавив да напишам дека и тоа го пробав, нејќе пак :(

Тогаш додади
culture="mk-MK"

и у кодот додади:

Thread.CurrentThread.CurrentCulture = new CultureInfo(Session["mk-MK"].ToString(), false);
Thread.CurrentThread.CurrentUICulture = new CultureInfo(Session["mk-MK"].ToString(), false);

Го ставив овде

Код:
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
        Thread.CurrentThread.CurrentCulture = new CultureInfo(Session["mk-MK"].ToString(), false);
        Thread.CurrentThread.CurrentUICulture = new CultureInfo(Session["mk-MK"].ToString(), false);

}
Направив се како што рече ми јави error

System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
:toe:[FONT=Arial, Helvetica, Geneva, SunSans-Regular, sans-serif]
[/FONT]

Незнам што е проблемот... очигледно дека само на Label-ите не ти ја препознава клирилицата... колку шо видов
<title>
Кувар
</title>

воа е во ред... базата е во ред...
пробај наново да ги прекуцаш со сите овие работи кажани погоре...

Dejan];829925 напиша:
Незнам што е проблемот... очигледно дека само на Label-ите не ти ја препознава клирилицата... колку шо видов
<title>
Кувар
</title>

воа е во ред... базата е во ред...
пробај наново да ги прекуцаш со сите овие работи кажани погоре...
И кај комбото не препознава, кај мене локално е добро. Тоа што е внесено во default.aspx со поддршка препознава, а тоа што е внесено во default.aspx.cs не препознава

http://85.30.70.161/proba/WebSite/Default.aspx

Ова е последно на што ми текнува :) во [SIZE=-1]Web.config првата линија направи ја ваква <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>[/SIZE]

Го направив тоа уште на почетокот, не бива...најверојатно е до серверот...:(

Код:
  Session.Add("lok", "mk-MK");
        Thread.CurrentThread.CurrentCulture = new CultureInfo(Session["lok"].ToString(), false);
        Thread.CurrentThread.CurrentUICulture = new CultureInfo(Session["lok"].ToString(), false);

Пробај ова...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom