- Член од
- 24 декември 2009
- Мислења
- 312
- Поени од реакции
- 18
на МАКЕДОНСКИ ГОВОР
на бугарски "говор" е синоним за "наречје", "дијалект"
Еве и пример: Битолски говор
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
на МАКЕДОНСКИ ГОВОР
Многу содржателна реченица е ова, го кажува Македонскиот карактер на балканскиот полуостров за време на минојското доба."не би било воопшто чудно стариот јазик спореден со современиот варварски воопшто да не се разликуваат" - Платон
Не се работи за никаков бугарски туку за охридски дијалект од втората половина на 18 век.
Речник издаден кон крајот на 18 и почетокот на 19 век од Данаил Москополец.
Kasnakoski пошто го врзуваш со терминот бугарски логично е да има врска со стара Бугарија од таа страна на црното море.
Можеш да ни ја прикажеш таа поврзаност.
Односно местото од каде Болгарите го донеле тој јазик на Балканите.
Imam pokazhano dva dokumenta, ediniot e domashen, makedonski - slovoto na Damaskin, kade jazikot se vikal bogarski.
Drugiot e vo knigata na Leake od 1814, kade pak jazikot e bugarski /Karan e vo pravo/
Сакаш да кажиш дека ќе ме разбериш ако зборвам охридски?Bratot, toa dali go znaes?
--- надополнето ---
A toa
Godinata e 1814.
Zab. - namesto bugarski da se chita makedonski.
Сакаш да кажиш дека ќе ме разбериш ако зборвам охридски? Кај го најде од цел Макеоднски јазик баш најразличниот дијалект да го истоименуваш со бугарскиот говор? Ај прочитај го речникот :/
Горов ? JaзикДобронамерна корекција : “Источно наречје од Македонскиот говор“ :smir:.
Горов ? Jaзик
За тебе е едно и исто?
Говорот е производ на говорниот апарат. Јазикот е само дел од системот на говорен апарат и е главно составен од мускулно ткивоГоров ? Jaзик
За тебе е едно и исто?
А што го дефинира јазикот?
Ако побараш во речник,ке видиш дека jaзик има и друго значение,како дума со неколко значениja.Говорот е производ на говорниот апарат. Јазикот е само дел од системот на говорен апарат и е главно составен од мускулно ткиво. Затоа реков говор, а не јазик. Не сме со тебе толку блиски за да “си пуштаме јазици“...