FTTH (Fiber To The Home) во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
S

Sheldon Cooper

Гостин
Здраво. Темава е за новата технологија која се почесто се користи во светов и Европа. За оние што незнаат, FTTH е технологија која користи оптички кабли (влакна) кои пренесуваат и до 100 Мbps, и има за цел да ја замени старата бакарна мрежа која егзистира скоро цел век :) Во Македонија веќе има почнато ваков проект за поставување оптички кабел до домаќинствата; знам дека Кејблтел има поставено оптички кабел во градовите во кои дава услуги, а Телеком планира да го снабди Скопје со оптички кабел до крајов на годината. Со оваа мрежа повеќе интернетот нема да паѓа, би имале брзина од 40 Мб и неограничен сообраќај, би можеле да приклучуваме повеќе од два рисивера на МаксТВ итн. Ме интересира дали има некој повеќе информации до каде течат работите и дали има некој што ги користи услугите на T-Home преку оптички кабел?

Еве кај мене дојдоа од Т-Хоум и бараа потпис за целата зграда за да може да постават. Официјално ќе почнеле од септември. Тоа ќе оди на тој начин што ќе донесат кабелот до доле, и потоа ќе пушташ тенко оптичко влакно низ зградата, најверојатно преку лифтот или можеби однадвор само беше наведено дека нема да има копање и ќе се избегнат поголеми проблеми со поставување.
Јас лично едвај чекам да започне работава, бидејќи и онака имам проблем на тој начин што бакарнава линија не ми држи голема брзина.

Имам слушнато дека од T-home почнале да поставуваат оптички кабел ама не знам до каде се стигнати.А ме интересира само t-home ќе може да користи или и другите оператори ќе можат да го користат оптичкиот кабел.

а низ другите градови ?

Абе кабловскиве пуштаат до пред самата зграда ,да речеме 20тина метри ..До таму е оптички ,после тоа е колку ја што знам еден дебел коаксијален кабел кој иде подземја до самата зграда,па потенкот коаксијален кабел кој иде по катовите и најтенок коаксијален кој влага дома.. Кога веке копаа до пред самата зграда ,.што ке ги кошташе и внатре у самата зграда да го ставеа оптичкиот????

А иначе ова со Телеком е за пофалба иако ја никад нема да се стаам на нив :)) Важно дека некој ке го подигне квалитетот па валјда и другиве ке
пробаат да го следат тоа..

Реализацијата на проектот треба да започне годинава со 4-5 области во Скопје и постепено ќе се проширува низ земјата во наредните неколку години.
неколку години леле

Многу работа ќе имаат. Освен копањето според законот мора да обезбедат договори односно да се договорат со корисниците и да добијат дозвола за поставување. Сега се во таа фаза на добивање дозвола најчесто од зградите кои се наоѓаат во тие 5 реони во Скопје.

Decki ova e stvarno za pozdrav ja kako so znam samo grad so grad bea povrzani so optika oti rabotev na toa povrzuvanje ama sega i ova e top neznaete so se ke ni se desi TOP

Веќе е во постапка поставување на оптички кабел во мојата зграда, како што ми рекоа.. негде 4та по ред во цело Скопје, така да.. оптимистички, како што ми рекоа.. септември/октомври - до крајот на годината веќе би требало да биде цело Скопје опфатено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom