Што се случува со младите македонски интелектуалци?! Дали се жртви на политизацијата?

• Креатор на темата Креатор на темата GRUNGE
  • Време на започнување Време на започнување

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Расцепкани во партиски штабови, припадници на оваа или онаа партија, дремење по кафулиња чекајќи одговор до партија или близок кој работи во државна институција е сликата на денешната (ако може така да се нарече) интелектуална младина.

За каква младина се работи?

1) Младина израстена во пост-Југословенскиот период или т.н. изгубена генерација, која се судри со еден нов - не дефиниран свет, започнувајќи од морал, па се до највисоките интелектуални достигнувања.

2) Младина која се судира со старата Југословенска хиерархија во општеството „ако сум постар/или на функција треба да слушаш што ти кажувам и ќе молчеш!“

3) Младина која е буквално затворена во сопствените граници во територијална смисла

4) Младина која нема соодветни морални идоли, соодветни интелектуални идоли

5) И најважно младина која нема пари.

Овој последен услов (а ги има сигурно уште многу, многу повеќе) посегнува по многу работи. Прво, со тоа што младиот човек нема пари, со тоа неможе да ги прошири своите познанства за било која област од човековото живеење, дали на интелектуален или социјален план. Ретко кој млад човек има престојувано на подолг временски период надвор од МКД, каде би го доживеал другиот начин на живот (дали од Исток или Запад) и да се потруди да го имплементира во нашето општество.
Второ, неможноста младиот човек да си ги дозволи основните интелектуални помагала од типот на компјутер, пристап до интернет. Покрај тоа што оваа област во последните години зема се поголем замав, сепак тоа се последните 5 - 7 години, а пред тоа се живееше во информативен мрак.

Сето тоа, помешано со моралот во општеството „Снаџи се па живи“, преку што се алудира на „укради и биди човек“ ја корумпира нашата младина.

Студентски движења?,...Слобода на израз? Критичко размислување? Сопствено размислување базирано на докази? Што е тоа? Вистинска табу тема на 90% од македонските млади интелектуалци. Зошто постојано ги нарекувам млади? Бидејќи од старите интелектуалци (оние што го завршија своето образование 70-тите и 80-тите години и немаат извршено UPDATE) видовме што се случува со нивното толкување на модерно општество.

Жалосно е да се гледа и другата страна, каде има зародиш на критична македонска мисла кај младите, кои после неколку протести се заплашени со парични казни, судски рочишта итн. преку инфилтрирање на деликвенти во нивните редови чија цел е да предизвикаат материјална штета, а не студентски (или младински) протести.

И на крај прашањето:

Каде и како ќе го решиме ова?

Понудата на Барабас

„Драги господа, кога ќе стане густо, некои бегаат, други остануваат. Ете го Чарли изложен на оган, еве и Џорџ кој се крие во џебот на тате. И што правите вие? Го наградувате Џорџ, а ќе го уништите Чарли“ - полковник Слејд во „Мирисот на жената“.

Млад колумнист, во серија колумни како своевидна политичка настава ги произнесува своите револуционерни концепти за побуна кај младите. Да, побуна, што да не, но каква и во која насока? На едно место се заклучува дека студентите се резигнирани и опортунистички настроени. Тогаш што ни се нуди како рецепт за подигање на духот? Хрватскиот фејсбук-модел? Како провинцијалци се' уште следиме трендови од Загреб и Белград. Не ги разгледуваме светските текови од центрите каде се создаваат нови идеи, како Њујорк или Париз. Таму постојат други текови: новите дефиниции за слободата, индивидуализмот, про-лајф каузата, возобновата на семејните вредности, верскиот морал итн. Доволно е да ја погледнеме една од најрелевантните топ-листи на најпопуларни книги на NewYorkTimes Book Review во која на прво место е Libertas and Tyranny: A Conservative Manifesto на Марк Р. Левин.

Изгубени во времето и просторот, носталгично се навраќаме на студентските протести од 1968 како пожелен модел. Француските хипици мавтаа со три М (Маркс, Маркузе, Мао) и се смета дека го отворија патот за „сексуалната слобода“ чии последици на Запад се покажаа разорни и скоро катастрофални за луѓето, основната причина за бунтот беше далеку попрагматична. Студентите беа уплашени од обезвреднувањето на дипломите или нивно нивелирање со занаетчиите. Најголем дел од студентските водачи подоцна се откажаа од марксизмот и ги формираа Зелените еколошки партии чија програма се базираше главно на заштита на здравата околина, што им овозможи да се етаблираат во политичкиот мејнстрим и во евро-парламентот. Најтипичен пример е Јошка Фишер. Некои од потрчковците на Сартр, како филозофот Бернар Анри-Леви, уште во 70-тите се пресмета со сопствениот марксизам во книгата Barbarism with a Human Face, а потоа ги поддржа воените интервенции во Ирак и Авганистан.

Каква е ситуацијата во Македонија? Родителите најчесто се жртвуваат себеси од пристоен живот за нивното дете да заврши факултет и излезе со поголеми перспективи на пазарот на трудот. Некои ги продаваат своите имоти, подигаат хипотеки. Иако делува медиокритетно, тоа е искрено, родителот очекува од своето дете да стане угледен човек, а не револуционер, екстремист, кој крши излози и превртува запалени контејнери.

Студентите не треба да се дигаат на протести затоа што тоа претставува некаков генерациски долг, иницијација, боемски ритуал, оти тоа е еден вештачки и цикличен мит, а декларираните леви прогресивци се грозат од митови. Повиците на студентски бунт со излитени концепти се неодговорни. Подобро да напишат отворено (добога, 20 години живееме во плурализам) „сакаме студентите да ги видаме на нозе против ВМРО“. Хрватските фејсбук-револуционери, на кои се повикуваме, отворено бараат оставка од Санадер. Внимателно го разгледав нивниот проглас. На страницата bandolopovska.com наидов на сите нивни 13 барања. Под број три, се бара закон за незастарување на казнените дела направени во време на процесот на приватизација и под број 4. се бара основање фонд за враќање на ограбениот имот.

Повеќе од јасно е дека никој од левичарските буржуи, застапници на интересите на олигархискиот капитал нема никогаш да се осмелат да повикаат на ревизија за приватизацијата бидејќи тоа е првобитен грев токму на нивните политички татковци кои никако не сакаат фројдистички да ги убијат. Единственото барање што досега се изнесува, барањето за укинување на партиципацијата со цел повеќе млади луѓе да добијат прилика за високо образование е лицемерно од политичката страна која во своите медиуми се потсмева со проектот за дисперзираните студии со „факултет во секоја паланка“, „секое село факултет“, иако се покажа успешен и донесе резултати на досега најмасовно студирање. Лично сум учествувал во скоро сите студентски побуни во оваа деценија. Сликата е иста: доаѓање на 5 минути на инфилтрираните водачи на студентскиот бунт и давање изјава за тајкунската телевизија.

Во случајот на мартовските анти-црквени протести со месеци се работеше на пропагирање на интернет (фејсбук и мајспејс), за потоа кога зажежи да излезе тате во костум и да каже дека Џорџ не само што не бил на протест, туку бил на патување надвор од Скопје. Некој е Чарли, некој е Џорџ, погодете кој, животот некогаш е суров како на филм.Се обидувам да пронајдам сосема поинаква визија за студентите како работливи, креативни, луѓе-водачи, не студентско стадо. Наместо лажни социјални револуции да се научат младите на успехот и придобивките од него, да се слави успехот како остварлива можност и иднина, да не се играат хазардерски политички игри за децата на политичарите и нивните експерименти. Желба ми е младите студенти да поминат барем 1/4тина од трасата која ја минуваат низ Европа и светот привилегираните евро-снобови од AEGEE, AIESEC, МОФ и др.

Поинаков концепт за побуна! Побуна која силно ќе ја притиска Владата да продолжи со обнова и градење на студентски домови, да не се застанува; побуна за преведување на повеќе учебници и книги; побуна за доделување на повеќе стипендии; побуна за повеќе гостувања на научници од странство, но и за самоиницијативност во организацијата на дебата. Понуда за бунт да, но не од Barabbas!Се соживувам со улогата на виетнамскиот воен херој, кој маестрално го одигра Ал Пачино, против сведувањето на безлична толпа, поигрување со чувствата, со стравот, губењето на студентски права, легла, лошите концепти на побуна, агонијата на статус-кво.

http://bukarski.blog.com.mk/

Букаро...легенда.

Држи вода секој збор!

Букаро...легенда.

Држи вода секој збор!

A sto toa drzi voda blogerdzija ,deka site protesti na studentite se politicki oboeni i deka studentite nemaat svoe jas tuku drug mu nametnuva sto toa da protestiraat i site protestanti se hipici koj se dojdeni da pafnat dobra treva i da se doberat do gratis picka.

Mene barem takva niska mi provejuva vo tekstot .

Apropo Bukaro koj e najverovatno najgolem dupeuvlakac vo net prostorot da ne zaboravime samo deka do vcera bese pod raka so Kolja (Nikola Gelevski) za da mu go izdade knizuleto i prodefilirase levi stavovi,sega naednas stana golem vernik i konzervativec i pluka po se toa.

Mi se gadi od vakvi licemeri

....

...e najverovatno najgolem dupeuvlakac vo net prostorot da ne zaboravime samo deka do vcera bese pod raka so Kolja (Nikola Gelevski) za da mu go izdade knizuleto i prodefilirase levi stavovi,sega naednas stana golem vernik i konzervativec i pluka po se toa.

Zosto bi ti se gadelo, tokmu toa mi se cini deka e poentata na temava (barem spored naslovot). Sto se slucuva so mladite intelektualci????
I zosto se slucuvaat tokmu tie devijacii.
Da ne navleguvame vo toa koj se moze da se svrsti vo grupata na mlad intelektualec, ednostavno sto im se slucuva i zosto dozvoluvaat da im se slucuvaat tie raboti.

Imase svoevremeno pred 15-6 godini desavka na priemen ispit na Filozofski fakultet. Na priemniot test po sociologija (na katedri kaj sto go imase) vo cela generacija nikoj nemase dadeno tocen odgovor na prasanjeto Sto e konformizam?
Najgolemite konformisti (togas) ne mozea da dadat precizna definicija za de facto samite sebesi.

A sto toa drzi voda blogerdzija ,deka site protesti na studentite se politicki oboeni i deka studentite nemaat svoe jas tuku drug mu nametnuva sto toa da protestiraat i site protestanti se hipici koj se dojdeni da pafnat dobra treva i da se doberat do gratis picka.

Mene barem takva niska mi provejuva vo tekstot .

Apropo Bukaro koj e najverovatno najgolem dupeuvlakac vo net prostorot da ne zaboravime samo deka do vcera bese pod raka so Kolja (Nikola Gelevski) za da mu go izdade knizuleto i prodefilirase levi stavovi,sega naednas stana golem vernik i konzervativec i pluka po se toa.

Лицемери? Букарски секогаш задржал критички однос со Коља.
http://crticka.blogspot.com/2006/02/blog-post_02.html

Или во интервјуто кое му го правеше за „Досие“ мината година но никогаш не излезе зошто Коља врескаше потоа барајќи да не биде објавено. Може да се види зошто:
Букарски: Се чини дека не беше изложен на толкаво малтретирање и притисок како твоите Сорос побратими во Белград, Б92, Владимир Арсенијевиќ и “Ренде“ за време на режимот на Милошевиќ, но сепакредовно укажуваше дека во Македонија вирее помалку или повеќе сличен “шешељовски“ национализам.
Дали тоа не беше премногу параноично од твоја страна?

Зошто нашиот национализам многу брзо се откажа и од знаме, име, устав,
и тоа без некој поголем отпор.

Се добива впечаток дека во твојата на моменти претерана критичност спрема ВМРО потсетуваш на оние социјалистички диносауруси кои сеуште како да не можат да сфатат дека има плурализам во Македонија - и таа партија каква и да е, сепак е каква-таква противтежа.
Не мислиш ли дека има ретроградност во naчинот на кој го презентираш твојот став?
Многумина интелектуалци те вбројуваат во таа стара школа која како да не може да ја прифати сосем плуралноста...

- http://bukarski.blog.com.mk/node/153861

Не ми е да го бранам Букарски, иако го следам од поодамна и воглавно со извесни забелешки тек-тук се сложувам со него, само ме нервира кога некој на оговарачка база нафрла лаги и невистини. Што се однесува до темата, би сакал да нафрлам некој збор: Точно е, во Македонија преовладуваат интелектуалци како што некни на А1 кај Борјан Јовановски, контроверзниот Сем Вакнин ги нарече “територијалци“. Тоа се интелектуалци школовани во 70тите, со слабо образование, без јазик, па уште и на рака пишуваат некои од нив, а не пак на компјутер, и се прилично изолирани и неинформирани од светските текови, а божем, креираат јавно мнение овде согласно дневнополитичките насоки и теми. Факт е дека неопходно ни е подмладување на целата сцена, нови свежи ликови треба да се појават, да не бидеме пресурови и престроги спрема нив, впрочем целиот Западен свет како во естрадата, филмот но и на интелектуалната сцена, секогаш се труди да отстапи простор за нешто ново, за нешто дотогаш нечуено, како инаку би си го задржале супериорниот културен модел.

Лицемери? Букарски секогаш задржал критички однос со Коља.
http://crticka.blogspot.com/2006/02/blog-post_02.html

Или во интервјуто кое му го правеше за „Досие“ мината година но никогаш не излезе зошто Коља врескаше потоа барајќи да не биде објавено. Може да се види зошто:
Букарски: Се чини дека не беше изложен на толкаво малтретирање и притисок како твоите Сорос побратими во Белград, Б92, Владимир Арсенијевиќ и “Ренде“ за време на режимот на Милошевиќ, но сепакредовно укажуваше дека во Македонија вирее помалку или повеќе сличен “шешељовски“ национализам.
Дали тоа не беше премногу параноично од твоја страна?

Зошто нашиот национализам многу брзо се откажа и од знаме, име, устав,
и тоа без некој поголем отпор.

Се добива впечаток дека во твојата на моменти претерана критичност спрема ВМРО потсетуваш на оние социјалистички диносауруси кои сеуште како да не можат да сфатат дека има плурализам во Македонија - и таа партија каква и да е, сепак е каква-таква противтежа.
Не мислиш ли дека има ретроградност во naчинот на кој го презентираш твојот став?
Многумина интелектуалци те вбројуваат во таа стара школа која како да не може да ја прифати сосем плуралноста...

- http://bukarski.blog.com.mk/node/153861

Не ми е да го бранам Букарски, иако го следам од поодамна и воглавно со извесни забелешки тек-тук се сложувам со него, само ме нервира кога некој на оговарачка база нафрла лаги и невистини. Што се однесува до темата, би сакал да нафрлам некој збор: Точно е, во Македонија преовладуваат интелектуалци како што некни на А1 кај Борјан Јовановски, контроверзниот Сем Вакнин ги нарече “територијалци“. Тоа се интелектуалци школовани во 70тите, со слабо образование, без јазик, па уште и на рака пишуваат некои од нив, а не пак на компјутер, и се прилично изолирани и неинформирани од светските текови, а божем, креираат јавно мнение овде согласно дневнополитичките насоки и теми. Факт е дека неопходно ни е подмладување на целата сцена, нови свежи ликови треба да се појават, да не бидеме пресурови и престроги спрема нив, впрочем целиот Западен свет како во естрадата, филмот но и на интелектуалната сцена, секогаш се труди да отстапи простор за нешто ново, за нешто дотогаш нечуено, како инаку би си го задржале супериорниот културен модел.

Aj malku da te prosvetlam za golemiot pisatel Bukaro zosto debilot brise komentari koga ke mu pisis nesto argumentirano, a gi ostava komentarite koj se licni navredi na negova smetka za da se dobie vpecatok deka e zrtveno jagne manipulatorot.

http://sataniel.blog.com.mk/node/219977

http://yubo.blog.com.mk/node/226084#comment

http://zahovistika.blog.com.mk/node/226197#comment

Se izvinuvam za off-topicot ama debilcevo Bukar me vadi od patika

Младите македонски интелектуалци помеѓу другото го имаат Малчевски за квази-лидер.

Не, во никој случај не се жртви на политизација...:nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom