Да не ги чекаме странците, туку да обезбедиме подобри услови за домашните инвеститори

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
СТРАНСКИ ПАРИ НАЈРАНО ЗА ДВЕ ГОДИНИ

Две до три години стоп за странските директни инвестиции во земјава, прогнозираат аналитичарите. Македонија може да понуди конкурентски предности во автомобилската и текстилната индустрија, двата најзасегнати сектори од глобалната економска криза.

- Светската автомобилска индустрија оваа година падна за 50 отсто. Текстилната индустрија доживеа колапс во конкуренција со Кина и азиските земји. Не сте конкурентни ниту во одделните гранки во земјоделието. Ниту македонската индустрија не е конкурентна. Тоа се најголемите проблеми на Македонија - вели Сем Вакнин, аналитичар.

Вакнин вели дека Македонија не треба да се надева на тоа дека ќе ги привлече странците со стабилноста на денарот. Инвеститорите повеќе се засегнати од бирократијата во државава, недостатокот на едуциран кадар како и лошата инфраструктура.

- Концентрирајте се на домашните инвестиции, отпуштете ја монетарната политика и ќе доживеете развој - препорачува Вакнин.

И за крај аналитичарите препорачуваат да не ги чекаме странците, туку да обезбедиме подобри услови за домашните инвеститори. Оваа политика ја практикуваат повеќето европски земји кои ги поттикнуваат домашните компании да инвестираат.

Извор СИТЕЛ...

Ги молам модераторите насловот да го поправат, значи треба да гласи :Да не ги чекаме............

Инаку што мислите за оваа тема???
Мислам дека Македонија премногу се концентрираше на странските инвеститори а ги запостави домашните...
Да биде комедијата уште поголема , многу фајде од овие инвеститори не видовме...Сведмилк, Битолска млекара , ОКТА, ЕВН...
Не дека сум против странски инвеститори туку сум против собирање секаква светска клошарана во земјата само затоа што се странци...
Во крајна линиа без силно внатрешно стопанство тешко се привлекуваат инвиститори како доказ за тоа е и следниот текст:
„Создавајте ваши брендови, наместо да работите за друг“
Коментари (0)

16.05.2009 21:48

Хрватите неколку дена ги скенираа можностите за инвестиции во Велес

За да ја ублажите економската криза создавајте ваши брендови, наместо да работите за друг. Ова е пораката која неколку хрватски бизнисмени им ја пренесоа на своите велешки колеги.

Хрватите неколку дена ги скенираа можностите за инвестиции во Велес. Им се допаднала местоположбата и инфраструктурата со која располага овој град.

Но, она што им паднало в очи се малкуте домашни марки, на сметка на ’лоун производството‘.

„Ако работите само ’лоун‘, тогаш затворете ги фабриките. Морате да направите напор, својата интелектуална работа, знаење и умеење, вредностите кои како народ ги имате, да ги претопите во брендови и да ги пласирате на пазарот, а не само - раченце“, рече Томислав Скоко, сопственик на „Бамби“ - Хрватска.

Хрватските бизнисмени сериозно се заинтересирани да го прошират својот бизнис тука, но откако ќе се ублажи кризата.

Сепак, оние кои веќе инвестирале тука, имаат забелешки на процедурите.

„Морам да бидам искрена до крај, ние имавме проблеми со одредени служби. Не толку за регистрацијата, тоа беше неверојатно брзо готово, фирмата ја регистриравме за три дена, но имавме проблеми со некои служби од кои на почетокот не бевме многу задоволни“, изјави Бланка Крижанец, сопственик на сопственик на фабрика.

Извор: А1

Инаку што мислите за оваа тема???
Мислам дека Македонија премногу се концентрираше на странските инвеститори а ги запостави домашните...
Да биде комедијата уште поголема , многу фајде од овие инвеститори не видовме...Сведмилк, Битолска млекара , ОКТА, ЕВН...
Не дека сум против странски инвеститори туку сум против собирање секаква светска клошарана во земјата само затоа што се странци...
Во крајна линиа без силно внатрешно стопанство тешко се привлекуваат инвиститори како доказ за тоа е и следниот текст:
„Создавајте ваши брендови, наместо да работите за друг“
Коментари (0)

Никој не го остава капиталот во земја каде не се знае на кого е местото.Ако тргнеш по бирократските врати ќе ти требаат три години за да ги добиеш сите потребни документи за да водиш здрав и легален бизнис.Тоа е факт кај нас и треба да се помириме со тоа.Никој не се зафати здраво со горчливиот проблем за да го реши и искорени.Не ми е јасно што се чека.
Кој ќе рече дека не сме конкурентни во земјоделски производи лаже.Поднебјето ни го дозолува тоа.Ни дава предност која никако не ја користиме.Ни требаат стандарди за квалитет,ни требаат луѓе кои ќе знаат да го продадат надвор,бидејќи е квалитетен,но...Ова од лично искуство,јас користам долго време идеал шипка сирење.Знаете ли дека секое пакетче е различно?Некогаш сум налетувала и на песок во сирењето.Тоа ми говори дека немаме стандард во производство.Земете еден странски продукт,дали некогаш се менува составот?Не.
Ние имаме квалитетни сирења,сирења кој се прават во планински предели.За такви странците убиваат,но ние немаме стратегија за извоз,за изглед на производ,за транспорт.Неможеш да извезеш пиперки во вреќа надвор.Кој ќе ти ги купи?И да ти ги купи ќе ти даде пониска цена,а можеш да ги препакуваш во соодветни амбалажи,изгледот продава денес.Затоа плачат и ги фрлаат на улица земјоделците (кои делумно и самите се криви).
Потоа имаш цел систем на преработувачка индустрија.Па преработи ги мајка му стара оние на кои им паѓа цената,залепи им име и земја,најди канал за надвор и продавај.
Имаш Струмка имаш Мастика и Лозова ракија,Т га за југ,тоа е квалитет бре.Имаш ракии во кавадаречко кој се чуваат под земја од 60те години,имаат квалитет подобар од виски.Значи имаме лозје кое значи живот.
Имаме полиња за афион,за пченка,пченица,сончоглед.Имаме за свилени буби од кои можеме да изнесеме готов проивод.
Имаме рурални места во планински места од кој ти застанува здивот.Ја имаме Галичица на која се гледаат две природни езера.Ни треба само некој да сфати дека денешниот турист не го интересираат плажи и пиење до сабајле,дека го интересираат места кој ги нема видено до сега.Имаш магариња,качи ги на магаре и шетај ги,ќе умрат од радост(ова се случи во охридско).
Имаме дете од 8 години кое држи предавање на мајкрософт.Зошто го криеме,не ми требаат спотови манчевски,ми треба детево на ТВ со македонско знаме.Имаме дете кое слика од 4 годни.Едно друго е без рачиња а слика со усни како Пикасо.Ова е богатство.Го имавме Тоше,сигурно има таму некаде друг,само му треба шанса.Изнеси се тоа по тв,по интернет по радиа,врти ги по цел ден.А не да ни ги земат,па да се чудиме зошто ни ги земале.Иамме писатели,поети,преведи на јазици,изнеси надвор,продади.
Струшки вечери изнеси го како најголем наста,Охридско лето,рекламирај,од ништо нешто прави.
За жал немаме само пари и луѓе се друго имаме вишок,почнувајќи од неспособноста.

Никој не го остава капиталот во земја каде не се знае на кого е местото.Ако тргнеш по бирократските врати ќе ти требаат три години за да ги добиеш сите потребни документи за да водиш здрав и легален бизнис.Тоа е факт кај нас и треба да се помириме со тоа.Никој не се зафати здраво со горчливиот проблем за да го реши и искорени.Не ми е јасно што се чека.
Кој ќе рече дека не сме конкурентни во земјоделски производи лаже.Поднебјето ни го дозолува тоа.Ни дава предност која никако не ја користиме.Ни требаат стандарди за квалитет,ни требаат луѓе кои ќе знаат да го продадат надвор,бидејќи е квалитетен,но...Ова од лично искуство,јас користам долго време идеал шипка сирење.Знаете ли дека секое пакетче е различно?Некогаш сум налетувала и на песок во сирењето.Тоа ми говори дека немаме стандард во производство.Земете еден странски продукт,дали некогаш се менува составот?Не.
Ние имаме квалитетни сирења,сирења кој се прават во планински предели.За такви странците убиваат,но ние немаме стратегија за извоз,за изглед на производ,за транспорт.Неможеш да извезеш пиперки во вреќа надвор.Кој ќе ти ги купи?И да ти ги купи ќе ти даде пониска цена,а можеш да ги препакуваш во соодветни амбалажи,изгледот продава денес.Затоа плачат и ги фрлаат на улица земјоделците (кои делумно и самите се криви).
Потоа имаш цел систем на преработувачка индустрија.Па преработи ги мајка му стара оние на кои им паѓа цената,залепи им име и земја,најди канал за надвор и продавај.
Имаш Струмка имаш Мастика и Лозова ракија,Т га за југ,тоа е квалитет бре.Имаш ракии во кавадаречко кој се чуваат под земја од 60те години,имаат квалитет подобар од виски.Значи имаме лозје кое значи живот.
Имаме полиња за афион,за пченка,пченица,сончоглед.Имаме за свилени буби од кои можеме да изнесеме готов проивод.
Имаме рурални места во планински места од кој ти застанува здивот.Ја имаме Галичица на која се гледаат две природни езера.Ни треба само некој да сфати дека денешниот турист не го интересираат плажи и пиење до сабајле,дека го интересираат места кој ги нема видено до сега.Имаш магариња,качи ги на магаре и шетај ги,ќе умрат од радост(ова се случи во охридско).
Имаме дете од 8 години кое држи предавање на мајкрософт.Зошто го криеме,не ми требаат спотови манчевски,ми треба детево на ТВ со македонско знаме.Имаме дете кое слика од 4 годни.Едно друго е без рачиња а слика со усни како Пикасо.Ова е богатство.Го имавме Тоше,сигурно има таму некаде друг,само му треба шанса.Изнеси се тоа по тв,по интернет по радиа,врти ги по цел ден.А не да ни ги земат,па да се чудиме зошто ни ги земале.Иамме писатели,поети,преведи на јазици,изнеси надвор,продади.
Струшки вечери изнеси го како најголем наста,Охридско лето,рекламирај,од ништо нешто прави.
За жал немаме само пари и луѓе се друго имаме вишок,почнувајќи од неспособноста.
Верувај дека се имаме. Имаме и доволно пари (сетисе колкав ни е буџетот 2 милјарди евра), единствено што ни фали е стратегија како да се распределат тие пари и паметно да се искористат БЕЗ притоа да се форсираат партиски или лични интереси.

Арно ама тоа се додека постојат СДС и ВМРО мислам дека е невозможно.

Македонија може да понуди конкурентски предности во автомобилската и текстилната индустрија, двата најзасегнати сектори од глобалната економска криза.
Mene ova ne mi e jasno.
Sto mozeme da ponudime vo avtomobilskata industrija?
Osven "FAS" ( za avtobusi ) imame nekoj drug golem kapacitet?

Mene ova ne mi e jasno.

EMO Ohrid...
Inaku i mene ne mi e najjasana recenicata...zosto bas nie imame kapacitet za avtomobilska industrija...
Mozebi poradi mestopolozbata...Prilicno sme centralno, baska dva koridori pominuvaat niz Makedonija...Koga ke vidis prilicno golem prostor moze da se pokrie...

Mene ova ne mi e jasno.
Па евентуално и Џонсон Контрол, но тоа е далеку од голем капацитет.

Za razvoj na avtomobilska industrija potrebni se mnogu mali kompanii koi ke mozat da liferuvaat...A tie mali liferanti eventualno bi bile domasnio firmi..Zatoa mislam deka sme daleku od avtomobilska industrija zatoa sto se raboti za mnogu kompleksna industrija koja bara dobra industriska infrastruktura , a nie toa za zal go nemame...
Ona sto moze da se razvie vo Makedonija e poedinecno proizvodtvo na specijalni masini...Tuka mislam deka moze da igrame uloga...Isto taka mislam deka prostor ima i vo industrija za zemjodelski masini i voopsto uredi za zamjodelstvo...Prehrambenata industrija isto taka ima potencijal...
Znaci ima prostor za razvitok samo kako sto i temata glasi prvo treba domasni investicii da zajaknat domasnite firmi a toa po avtomatizam ke privlece i stranski investicii...

Многу тешко...зошто практично..сме многу ГЛУП народ..., не мешајте тоа со поединци, такви , апсолутно надпросечни има МНООГУ, но ние како народ сме ја патентирале НЕГАТИВНАТА СИНЕРГИЈА, тоа што нормално секаде значи еве фигуративно, дека ако секој поединец подига 60 кгр, десетминина заедно нема да подигнат 600, туку барем 100 повеќе.... :) кај Македонците не е така...барем двајца ќе се обесат на товарот со целата своја тежина..... па резултатот нема да биде реално ни 200 кгр... :)
..пресликај го тоа во било која област и ќе ја сватиш МАКЕДОНСКАТА ТРАГЕДИЈА.... :)

Za razvoj na avtomobilska industrija potrebni se mnogu mali kompanii koi ke mozat da liferuvaat...A tie mali liferanti eventualno bi bile domasnio firmi..Zatoa mislam deka sme daleku od avtomobilska industrija zatoa sto se raboti za mnogu kompleksna industrija koja bara dobra industriska infrastruktura , a nie toa za zal go nemame...
Ona sto moze da se razvie vo Makedonija e poedinecno proizvodtvo na specijalni masini...Tuka mislam deka moze da igrame uloga...Isto taka mislam deka prostor ima i vo industrija za zemjodelski masini i voopsto uredi za zamjodelstvo...Prehrambenata industrija isto taka ima potencijal...
Znaci ima prostor za razvitok samo kako sto i temata glasi prvo treba domasni investicii da zajaknat domasnite firmi a toa po avtomatizam ke privlece i stranski investicii...

Тоа се што наброја...го имаше...ама браќата се поебаа и раскрчмија...:toe::helou:

Не се само тие индустрии.Ја имаме керамичката,имаме суровини и погони за керамика,плочки,суровини и репроматеријали за градежната индустрија.Имаме најквалитетен мермер кој им го продадовме на грците.Имаме фабрички погони од типот на Брако,имаме цела неразвиена индустрија од областа на рециклирањето кое 4 години турка закон кој на свето пивара не му одговара.Парите од „оној што загадува,плаќа“ одат во министерство за екологија и таму им се губи траг.Има инвестии од над 100 000 евра во таа индустрија која бара подршка што го чисти ѓубрето од дворот.
Имаме реални можности да се потпреме и на хемиската индустрија,само некој да ги врати парите што ги искраде за рестарвација на фабриките.Имаме кожна индустрија која произведуваше квалитет.Потсетете се на чизмите од Чик Куманово.Имаме сточарство и услови,прекрасни падини и Свед милк.Имаме стап и уште фали да го земеме и маваме,бидејќи неможам да поднесам да гледам и слушам.Патем кога го споменв стапот ми текна дека имаме и дрвна индустрија и преработки од дрво,мебел и слично.Само неможе да извезат оти наместо архитекти вработиле внук од сестра кој нема талент за дизајн,штета.

Има и електроиндустрија Леандра ја заборави нејзе :smir:.
Имаме и проблем со предолги стечаи и ликвидации на имоти од фабрики на кои не им се знае кој е газда, а кој не. Кога би се решиле тие случаи и би се одмотало клопчето па да може тој имот да се користи. А вака се е оставено на неспособноста од нашите судии кои што намерно или не ги оставаат тие капацитети затворени :toe:.

Има и електроиндустрија Леандра ја заборави нејзе :smir:.
Имаме и проблем со предолги стечаи и ликвидации на имоти од фабрики на кои не им се знае кој е газда, а кој не. Кога би се решиле тие случаи и би се одмотало клопчето па да може тој имот да се користи. А вака се е оставено на неспособноста од нашите судии кои што намерно или не ги оставаат тие капацитети затворени :toe:.

Прошол воз..одамна....
.... и да проработат, за кого ќе работат, изгубени се пазарите... други влегле таму од кај што ние сме излегле и од кај што сме истиснати, а за наоѓање нови пазари имаме крајно неспособни менаџери:toe:

Прошол воз..одамна....
.... и да проработат, за кого ќе работат, изгубени се пазарите... други влегле таму од кај што ние сме излегле и од кај што сме истиснати, а за наоѓање нови пазари имаме крајно неспособни менаџери:toe:
Важно е да проработат, тоа е доволно за почеток, а понатаму кој како знае и умее, вака затворени само штета има :toe:.

Важно е да проработат, тоа е доволно за почеток, а понатаму кој како знае и умее, вака затворени само штета има :toe:.

Тука е проблемот,што нема пари да проработат (настрана имотно правните лавиринти).Тоа се огромни капацитети, на кој им треба од под до кров,нови технологии,инсталации,искусни кадри кој моментално лежат 2 метри под земја од срцев удар поради стечајни постапки.
Кај нас во мода е зборот менаџмент,се става и на штуро и сакато.Сезнајковци на секој чекор,од се се разбираат луѓево.Ако знае економија,мисли дкеа знае и сметководство и ревизија заедно со машинство.Кога ќе научат да кажат,јас не се разбирам од областа,ќе тргнеме напред.

Тука е проблемот,што нема пари да проработат (настрана имотно правните лавиринти).Тоа се огромни капацитети, на кој им треба од под до кров,нови технологии,инсталации,искусни кадри кој моментално лежат 2 метри под земја од срцев удар поради стечајни постапки.
Тоа се огромни капацитети, кои што како целина не можат да проработат, но делови од нив како мали самостојни нешта можат, па потоа да го повлечат и остатокот од нив нагоре.
Жив е татко ми, и луѓево за него велат дека нема мајстор на балканот како него во областа на која што работел (не е менаџмент :)).
А за пари тој за почеток вели дека се доволни само 1000 евра :toe:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom