Часовничарство (Саатчиство)

• Креатор на темата Креатор на темата Intex
  • Време на започнување Време на започнување
I

Intex

Гостин
Има ли некој на форумот кој се занимава со оваа изумрена вештина. Има ли некаде каде сеуште може да се научи оваа вештина?

Тешка работа....веќе ретко го има овој занаат...повеќето луѓе не носат часовник,и не се исплаќа занаатот кога една поправка чини околу 100 денари,а за 300 имате нов...така да подобро да се продават часовници отколку да се поправат !!

Тешка работа....веќе ретко го има овој занаат...повеќето луѓе не носат часовник,и не се исплаќа занаатот кога една поправка чини околу 100 денари,а за 300 имате нов...така да подобро да се продават часовници отколку да се поправат !!

како што има и патики од 100 денари има и часовници од 100...
ама сигурно си слушнал за swatch , rolex ..... и др , дали и тие се 100 ден и дали не се исплаќа да се поправи тоа треба малце да размилсиш поубаво :)

ама сигурно си слушнал за swatch , rolex ..... и др , дали и тие се 100 ден и дали не се исплаќа да се поправи тоа треба малце да размилсиш поубаво :)

Абе се убаво ама се поретки се оние со таква марка на часовници тоа ми беше зборот...иначе таков да поправиш ќе имаш голем ќар,но ќе имаш 2-3 муштерии на месец :toe:

работат човеците вадат си платичка....

Нема саатови? Очигледно и сам не си свесен колку си дете и дека сеуште ништо не си видел :)

Нема саатови? Очигледно и сам не си свесен колку си дете и дека сеуште ништо не си видел :)

Абе брат не реков дека нема ама денес се поретко некој со ролекс на раката ме разбираш?Тоа ми беше зборот...а за обични ги има колку сакаш !!

Ти се исплака да ги поправиш, ама овие дигиталните земаат се повеке замав, па се помал е бројот на аналогните часовници кои мене лично многу повеке ми се допагаат од дигиталните.
работат човеците вадат си платичка....
Не вадат плата, во месецот ке поправи 3-4 часовници, и по 500 денари од еден саат да зема пак не му останува една плата.

Инаку овој занает порано бил еден од најисплатливите, а сега гледам дека изумира веке, па го отворив во хоби. Часовникот е еден од најсложените механизми кои постои и порано едни од најпаметните биле часовничари.

тоа ти е исто кога ќе видиш продават најк патики оргинал 7 000 и пример ти не влегуваш таму и ајде нема да опстане на пазарот трговецот...
сеа саатчијата продава марка саатови и да продаде 10 саата во месецот и 2ца да му дојдат за поправка ...пример касни стрелка или слично... еве ти ја платата.
Можда не е мн исплатлив бизнисот у последно време ама тоа е.

тоа ти е исто кога ќе видиш продават најк патики оргинал 7 000 и пример ти не влегуваш таму и ајде нема да опстане на пазарот трговецот...
сеа саатчијата продава марка саатови и да продаде 10 саата во месецот и 2ца да му дојдат за поправка ...пример касни стрелка или слично... еве ти ја платата.
Можда не е мн исплатлив бизнисот у последно време ама тоа е.

Последната реченица кажува се...едноставно не се исплаќа...

абе човек има и други понеисплатливи ама па работат нели ...
т.е ние и на па на празно говораме јас не сум инспектор па да знам колку пари ваде или колку му се исплаќе дали е ќар или зијан.

абе човек има и други понеисплатливи ама па работат нели ...
т.е ние и на па на празно говораме јас не сум инспектор па да знам колку пари ваде или колку му се исплаќе дали е ќар или зијан.

Е да важно за живеачка има...ако нема ич ќар ќе го затворе дуќано ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom