Трип-хоп

• Креатор на темата Креатор на темата TargeT
  • Време на започнување Време на започнување
Со Веспертајн подискутиравме дали песната која ја постирал е трип-хоп.

Ајмо, поискусни трип-хопери, песната во второто мислење од мене нагоре во кој жанр е?

Па за многу траки има заблуди дали спаѓаат во овој жанр.. Според мене и давам преодна оценка хаха :smir: Иако би ја сместил во некој поджанр на електроника, диско-рок или како се викаат тие жанрови.. При средината на песната наликува на трип-хоп..Незнам да видиме поиксусните што ќе речат :toe:

ОК како што кажа Архангеле, песната од Laika - Sugar Daddy не му звучела како за трип-хоп.
Е сега според мене Laika кој што бенд е од 1993, а јас ги слушнав првпат 2003. Музиката што ја прават е со истакнат блуз, и електро елементи. Спаѓа меѓу првите трип-хоп бендови и истиот бенд ке го прочитате во листа на сите трип-хоп сајтови.
Laika не е познат бенд, зашто мислам дека не постои, но оставија позади 3 албуми кои им се уникатни.
Барав на јутуб има некои 7-8 песни од лаика, најубавите ги нема закачено.

Е сега според мене, Air не ми звучи на трип-хоп. Нема ниту грам стил трип-хоп во Air, а се водат како едни од подобри.

--- надополнето ---

Е сега проблем има еден кај што викате “поискусен трип-хопер нека каже“. Е сега што е трип-хоп, и што е искусен трип-хопер мене не ми е јасно :)
Пред неколку години имам слушнато на една емисија беше или документарец дека трип-хоп настанал како алтернатива на хип-хоп, како некоја си ACID музика. Значи би кажал со мои зборови по дарк музика заедно со асид-џез.

^ Дефиниција за трип хоп: Масив Атак.

Да, измислија топла вода, жанрот е нивни, по музиката која ја правеле и е крстен тој нов жанр тако звани трип хоп.
Е сега споредуваме Лајка со Масив Атак.
Песната од Лајка е музички поблизу до Продиџи, него ли до Масив Атак.

Ги спомна Ејр. Не припаѓаат чисто во тој жанр, имаат елементи од француска музика.

Не може да се исклучи трип- хопот, барем јас колку што се сеќавам во албумите Good looking blues и Wherever I am I am what is missing.

Ако имате потреба од строги дефиниции во музичките правци, верувам дека насекаде ќе успеете да ги сместите. :)

Mene skoro niedna pesna na ovie Laika ne mi e trip-hop.
Trip-hopot ima hip-hoperski bit, kako vo rapot, samo shto e pospor i ima dodadeno elektronski elementi.
Ova e barm moj nachin na kako ja ja gledam muzikata.
Da, i mene povekje mi lichi na Prodigy nivnava muzika. Ustvari, togash i se popularizirale Prodigy, pa nishto chudno i ovie da bile influenced by The Prodigy.
Me mrzi sea da chitam za ovie Laika, ali spored mene ne se trip-hop ^^
I like them/him/her tho (:

Зарем Продиџи не е трип-хоп?
Не е битно нели не е работа на кого што му се свиѓа. Еве ја слушам трипхоп, али Аир не го можам ич. А сите знаеме дека они прават трип-хоп и се мешу најпопуларни. :)

Значи, не викам дека ЛаЈка немаат трип-хоп елементи во песните, или пак траки кои се целосно трип хоп, ама таа шо Веспертајн ја постираше не е трип хоп, барем според тоа што јас го сметам за такво.:)

И не, Продиџи не се трип хоп, би ги сместил во некој електронски панк, индустриски жанр шотијазнам, електронски рок (на настапи е без електронски:)). Тоа би му дошло.

А трип-хоп е правец на музика или култура како хип-хоп?

А трип-хоп е правец на музика или култура како хип-хоп?
Неам појма. Ја го доживувам како правец на музика.
Не знам што култура би бил трип-хоп-от.

Епа можам со сигурност да ви кажам дека трип-хоп е култура, ако не е така вода да ме однесе одма :)

^ like we're in Japan. Oh, too soon?
Ги спомна Ејр. Не припаѓаат чисто во тој жанр, имаат елементи од француска музика.
Лолшто. И шо ако имаат ле франс елементи?
И зошто никој не ги спомнал Morcheeba? Инаку, Hooverphonic си ги почитувам најмногу, но од кога им кидна Geike, не ми се нешто по мерак.

Трип хоп,синоним ми е за Масив атак. И единствено само масивниве можам онака без престан да ги слушам а да не ме фати некој нерв.
А околу продиџи ни првите 2 албума ни наредните немаат ама баш ниту една допирна точка со трип-хопот.

Епа можам со сигурност да ви кажам дека трип-хоп е култура, вода да ме однесе одма :)

Kultura e. (:
Prodigy, deff ne se trip-hop. Oni se nekoja istripana electronica.
Trip-hop ti e chill muzika, za chill lugje, so chill umovi.
E taka.
Lamb, da se razjasnime, pesnava ne e trip-hop at all, mng e besna za trip-hop (:
Pihuva downtempo, so i guess toa e pravilniot naziv.
Slichni se, samo ova e pobesno xD

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom