Македонско мени - корисна работа или тешки глупости

• Креатор на темата Креатор на темата .....
  • Време на започнување Време на започнување

.....

Човекот...
Член од
5 јануари 2006
Мислења
684
Поени од реакции
12
Одам кај едно другарче, чачкам по виндовсот, кликам на старт со десно дугме од маусот и читам :
"Додади" во старт мени
"Додади" во вин зип
Мислам дека тоа се тешки глупости, барем за виндовс и за мобилните има унверзално мени, а не со овие другиве, на кој како ке му текни така преведва
Кажете ваше мислење

иначе треба лиценциран windows

се наога и craknat update

Лугето со не знаат многу за компјутери мислат дека така полесно ке се снајдат , но искрено тие мениа можат да те збунат

Глупости 100%
Само ја отежнуваат работата, немаме соодветна терминологија, а и не треба да имаме затоа што софтверските фрази се тресени од ракав и буквално преведени во нашиот јазик значат сосема нешто петто

Би било корисна работа доколку некој што никогаш нема работено со компјутер би требал да работи некоја проста работа. Ама за пациенти ко нас (демек Advanced Users), нема шанса. Цел живот сме учеле да ракуваме на компјутер на англиски и тоа ни е влезено длабоко во психата. Нема шанса да се снајдеш на македонски толку брзо колку што ќе се снајдеш на англиски.

Промашај. Али добро е да го има.

Decki da zboreme realno poveketo u MKD sa laici i za kompjuteri i za Angliski jazik. A firmite kaj so predimno rabotat kadri uste od 70-tite (kakov so e slucajot vo cela MKD) jas mislam deka e neobhodno. No za luge so cel zivot se na PC, Makedonskiot e teska zabluda. Ja licno ne sum ni poglednal kako izgleda MKD windows, a i ne mi PUKA, ednas od ljubopitstvo go probav prevodot na Mandrake na MKD i rabotev kako prvece koga se uci da pisuva.:P

Се радувам на секоја апликација што ќе излезе на македонски јазик.
Има една контрадикторна ситуација за почетниците што возат македонски њиндовс: Ти се јавува и ти вика „Принтерот не ми печати”
Јас нормално му викам „оди во Control Panel-Printers.”
Он ти вика немам такво :)
- Зошто?
- Па не знам? Имам „Контролен панел”
Ова е банален пример, а замислете да треба да објаснувате некое посложено подесување. Ќе побелете во косата.
Голем минус е недостатоткот на македонска документација за оперативниот систем или Help на македонски. Мада кој чита хелп денеска. :)

За мене, катастрофа. Ја кога го добив компјутерот го добив со словенечки виндоус, и нормално одма го форматирав со „нормален”. Ама ко што кажа Ацид, за тие што мислат да го употребуваат за обични работи, или за старите фосили што немаат појма енглески може да помогне. За тие што цел живот се бават со компјутери, локализирањето е катастрофа.
Софтверот на англиски сепак е интернационален.
А за младите генерации не би препорачал локализирани програми, зашто јас англиски највише сум научил од компјутери(добро де, од игриците).
Најпаметно е како у ГНУ/Линуксите и сличните Unix системи, за секоја сесија да можеш да си избереш различен јазик ако сакаш. Така и различни корисници можат да го користат компјутерот на различен јазик ако треба.
Ама Микрософт секогаш бил заспан за тие работи. Секогаш каска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom