Ајде лајнар да те поучам малку лајнарче мое мило и мало, кое скапа во туѓина-јабана!
Знаеш ли што значи Yll на албански? Тоа слично на Ил.
Сигурно дека знаеш, и тоа значи ѕвезда.
. Qielli = qe illi (ishte ylli) Беше Илот, или беше ѕвездата
dielli = di illi (u di ylli => "u di" = "u be dite" ose "lindi dita" perdoret ende ne jug)
Се напрај ден, се раздена, се роди денот на југ тоа се користи
Pra qielli eshte atje ku ishte ylli, dhe dielli atje ose atehere kur ishte dite
Небото е таму каде што беше ИЛОТ или ѕвездата, и сонцето е таму или тогаш кога беше ден (буквален превод)
Друго тумачење
2. Qielli = ke illi (tek ylli) Кај ѕвездата, Кај илот
dielli = di illi (mbi yllin, dmth qielli eshte atje ku jane yjet, kurse dielli del mbi yjet)
Сонце=Над ѕвездата, т.е. небото е таму каде што се ѕвездите, додека сонцето излегува над ѕвездите.
Јасно е нели? Сакаш Слободен, сакаш неслободен, имаш најдобро решение!
Инаку, откажисе од идеите Словени=Илири, оти веќе почна да ти се смее Балканот, ќе почне и светот, па остај што ќе биде непријатно, туку ќе испаднеш и кловн пред нив.
Иаме уше нешто...
Именување на деновите.
Именувањето на деновите, на албански јазик можеме да видиме дека имаат еден целосно значење баш на албанскиов јазик, и на боговите на кои верувале Пелазгите.
Се почнува со:
E Diell- E Diellit, На сонцето, ден што има многу сонце
E Hene(Hane)- E Hanes, На Месечината
E Marte- E marsit, На марс, ден што означува лудило E MARRE на албански значи лудило, земено, НЕ-ТУКА со умот
E Mërkur- На меркур
E Enjta- Не се знае сеуште барем
E premte- Е црн ден, E pren-E prere значи сечено, скратено, убиено итн..
E Shtune- Е Сатурн, нешто што го претставува сатурн.
Во меѓувреме, Византијските Грци ги деновите на неделата ги нарекувале вака: Недела го означува Бог, Понеделник е втор, Вторник е трет, Среда е четврти, Четврток е петти, Петок е ден на Богородица, и Саботата е земена од Еврејте.
Као што гледаме, именувањето на деновите кај Албанците е постато отколку кај Грците, нешто што докажуе дека албанците се постари на Балканот од нив. Коа се колнеле Пелазгите, се колнеле во главата на детето, во главата на таткото, во главата на мајката исто како албанците денес (për kokën e nënës dhe të babait)...
Пелазгите со носијата, културата, традициите, музиката особено со јазикот, останале во нивната татковина.
Mikena - mik kena/kemi, mbret ishte Agamenoni.. Имаме гостин значи
Menelao - mëndja e la, ishte mbret i Spartës, vëllai i Agamemnonit. Умот го остави
Mirmidonët - mirditorët, kishin mbret Aqilean ose Akilin, që do të thotë-aq i lehtë. Мирдиторите(на северна албанија), цар им беше Аќилеан или Ахил, што значи Толку лесен(знаеме за неговата брзина, вештина и јачина)
Elena - e lanë mend. Ја остаил паметот
Priami - i parë jam ose prij jam, mbreti i Trojës. Значи Прв Сум, крал на троја
Paridi - i pari që di, etj Значи Првиот
Цело време додека владеела Византија, имале страшна манија да приспособуваат не Грчки зборови во Грчки. Ова нешто се променило, и променло бајаги во изговарање на имињата и на другите именки небитни. Меѓутоа гледаме дека боговите на Олимп на кои им веруваа древните и антички Грци, се читаат и се разбираат на албанскиот јазик како на пример(СКРАТЕНА ВЕРЗИЈА МИ Е МАКА ДА ОБЈАСНУВАМ ПО 100-ти ПАТ):
Zeus - Zë, Албанците можат да пробат да изговорат Зеус и ќе видат и чујат дека тоа значи и глас на албански, најмоќниот и главатар бог кој беше си бил женет за Хера-ЕРА на албански ветар. Друг Бог ЛЕТОС-ЛЕТОН, моеш ЛОТОН плаче или солзи рони или ЈЕТОН живее... Зевс подоцна зе женеше пак и тоа за богињата МЕНТИС-шо мент значи УМ на албански и ја родија ATHENA- E thena, Она што зборува, се знае богиња на зборувањето мудрост и философијата. Марс, беше бог на војните и многу често предизвикување војни меѓу луѓето затоа и беше се нарекол ''i marrë'' ЗЕМЕН, ОДНЕСЕН, БУДАЛА итн.. Богот АПОЛОН мислам дека името му е од Албанскиот исто така, АПО-ЛОНИ, АПО-ЛОН, и навистина беше бог на музиката, поезијата и харфата, но што значи апо-лон, е тоа значи Дали си весел, дали играш, дали танцуваш? Произведуваше музика и правеше децата да играат. Богот на Морето се викаше Тетис, тоа првото Т замени го со Д, и ќе добиеш Детис, а албанците морето го викаат Дети.
Сакаш уште?
Е нема, јас коа ќе сакам тогаш, ште ве просветлувам. И нека котелот Србски прочита да не се брука.
Ем сам јаде лајна дека Арван и Арбан се Илирски племиња, односно биле познати како Илири.
Јадеш кај што сериш. тоа знам
Друго името АР-БАН значи човек што работи на нива
Ар-НИВА БАН(гега дијалект), Бере(тооска), бон(гега), бој(гега)-ПРАЈ, РАБОТИ итн...
Ар од каде доаѓа? АГРАР
Лајнар бери ум да не бериш гомна и да ги јадил, па да ти смрдит здивот.
На лајнар и ова научи, прочитај и научи.
Знам дека не знаеш добро англиски и се брукаш ама знам дека ќе се најде некој попаметен и ќе ти каже...
На, знам дека те мрзи да читаш тука, па вака малку анимирано, со слики со други работи ќе сфатиш...