Ти си слабо запознаета со историјата (мислам на економските односи) ти предлагам да се запознаеш подобро со тие работи (доколку те интересираат) и кога ќе имаш доволно знаење во себе ќе видиш дека ќе размислуваш исто ко мене.
Секој што слепо ги брани ММФ и Светска банка или е неук или премногу му е испран мозокот.( извинете али јас само сакам да си го кажам мојот став- без навреда)
Изгледа пак не се разбираме

Јас ќе се обидам и овај пат да ти објаснам што ММФ направи за Македонија и само Македонија,а не што ММФ направи за Африка.Слепо само фамилијата си ја бранам,се друго со голема резерва,денес од едното око на другото не верувам под таа парола сум:wink:Ако ММФ беа идеални,ќе немаше сиромаштија во светот и кризи,но не се,но ако зборувам глобално.Сега и овде зборувам конкретно за кај нас,мислам дека сум појасна:smir:
Ајде да те просветлам,а ти види колку не ги познавам економските однсоси кај нас:
Ќе почнам од првиот аранжман на ММФ,се викаше СТФ,31 милион долари,рок на доспевање 10 години,каматна стапка 5%.Се склучи во 1993 година кога Македонија беше под грчко ембарго,а во комшии имаше олуја од војни.Во такви услови,ние имавме инфлација од 1995%,тако звана хипер инфлација.Моите земаа плата од милион денари

.Целта на договорот беше да се сузбие инфлацијата.Од наша страна требаше да ги фрлиме селективните кредити останати од Југословенско време и да ги ограничиме платите,за да го прекратиме спиралното движење цени-наемнини (маЃепсан круг).
Еве ти резултати од аранжманот,инфлација кон крај на 94та 22%,буџетски дефицит од 11,9% на 2,6%повисоки девизни резерви од проектираните,стабилен девизен курс и можност за премин во стратегија на таргетирање на девизен курс.
Вториот аранжман е 13месечен,добро познатиот стенд бај аранжман.Побаран 1995 година.Цели намалување на инфлацијата од 18%,зголемување на девизните резерви на 60 милиони долари и намалување на буџетскиот дефицит на 0,9%.Но во позадина овој аранжман ја има целта преструктуирање на банкарскиот систем.
Се направи линеарната санација,се тргнаа нефункционалните кредити од билансите на банките,Југо банка отиде во заборав.
ЕСАФ аранжманот е оној кој ја им ги одврза рацете на СДСМ да ја украдат државата,потпишан 1996.ММФ понуди два модели на приватизација на стопанството,едниот беше во пакет,другиот беше случај по случај.Парите им ги дадоа како на созреани луѓе и им дозволија избор на модел.И нормално си го избраа најповолниот.Убаво замислен,лошо реализиран.
Да не ги редам сите овие ми се приоритетни за муабетов.ММФ не се богови,тие идат од страна и за десет дена пишуваат проект,не живеат овде за да знаат се.Работат по економски принципи,по веќе позната пракса.Но теоријата и праксата честопати не се поклопуваат.Поентата ми е,дека за нас како држава,многу помогнаа да застанеме на нозе,да изградиме финансиски систем,да научиме како треба да се однесуваме.Кога сами незнаеме,ќе чекаме од страна да ни кажат што да правиме.Ние само знаеме да крадеме,во тоа сме махери како што покажува и овој транзиционен период од 19 години.Денес сме како кучиња одврзани од синџир,трчај,троши,луксуз.Ни треба некој да ни го стегне.
Лутз,не само светска банка,сите работат на истиот принцип,високи дневници за свои лица.И ние така треба,но никој не не бара да му покажеме како да уништиш држава или како да ја украдеш.Додека не не побараат,ќе си плаќаме странци кои од десет дневно седење овде ќе ни ја скоцкаат на писмено,ќе ни ја преџвакаат,а ние ќе си голтнеме.
Затоа ни се потребни истражувачи центри во кои нема да влегуваат врскашите и политичарите,за да формираме кадар кој ќе знае да даде одговор и на кого нема да му се потребни странци.Дотогаш,да си плачеме вака по форуми:smir: