Тајната на Славјанската цивилизација!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Заклучокот е дека тие што кажуваат дека 1977 сме дознале за сонцето како македонски симбол, ЛАЖАТ.

Апсурдно е тврдењето дека Македонецот од времето на ВМРО-ДПМНЕ го користи симболот на сонцето.
Погледнете ги црквите, гробниците, местата каде е распослан Македонскиот народ, неговите носии, тој го следи тој симбол.
Мене ме боли што овие тукашниве, нашиве експерти по гомнојадење сакаат да ни ја избришат нашата колективна меморија, да почнеме од нула, повторно да не обликуваат.

И за самето име Славјанин.
Огромна дискусија се троши дали било тоа име, е што значи тоа име, е од каде е тоа име е колку е старо име е дали е роб или славен, дали учен или неучен.
Ретко да видиш дискусија за народите кои го носат тоа име, нивната етногенеза, нивната поврзаност и во античко време.

Како може една Украина со својата триполска култура, да е братски врзана со културата на Егејот, со Македонија.

Како е можно да постоела таа поврзаност, тој линк и на културен и на опшествен план помеѓу тие простори и во антиката и во средновековието и денеска ?
Случајност нели.
Е од тие случајности некои што ја знаат вистината доста се исплашени.
Затоа мракот е опција денеска за сите славјани.

Не видов дали има овде па еве од Вардарски Рид...
vardarski-rid-%283%29.jpg

Се гледа на страната.

Инаку причината на мојот пост е следна.
2008cover_ws-258x351.jpg

Таа китката ме интересира... дали некој знае нешто за неа?
Сличен мотив (не ист) има и кај Пајонската свештеничка.
0FB21514D0034641A51CC6AA32C6C653.jpg

Се гледаат шестте краци кај стомакот.

Ова е се во ред, но истото го има и на оваа знаме...
560px-Flag_of_Padania.svg.png

Што впрочем е сепаратистичко знаме од северна Италија... т.е. област која самите си ја нарекуваат ПАДАНИЈА.
Location_map_Padania.png

т.е. Одделување на таа ПАДАНИЈА од Италија.

Бидејки немаше тема за Пајонците... напишав овде... дали некој знае што значи тој симбол и од каде потекниува? Кој го користел порано, Македонци, Римјани, Етрурци, Гејци, Тракијци, Илири, Марсовци... кој?

Нешто што најдов...
ymbol 29:6

2904a.gif

Previous sign Next sign All signs in Group 29 29:6 · This ideogram is, among other things, a sun symbol. It has been found on seals in Mohenjo-Daro in today's Pakistan from 3000-2000 B.C.
The sun wheel was the Gauls' most used beneficial amulet. The Gauls were the Celtic tribes living in what is now the French-speaking region of Europe. It is worth noting that the Celts used as the attribute of Taranis, the god of thunder. In this use the sign is equivalent to the staff carried by Zeus or Jupiter, , the staff of thunder and lightning.
Christian symbolism adopted the form, changing it slightly so that it became a Christ monogram drawn within a circle:
3521.gif
.
The circle divided into six equal parts, with another circle in its center,
2904c.gif
, is the Tibetan world symbol, the world wheel. The outer [COLOR=#AAC43C ! important][COLOR=#AAC43C ! important]rim[/COLOR][/COLOR] is further divided into 12 parts in the same way as the Western [COLOR=#AAC43C ! important][COLOR=#AAC43C ! important]zodiac[/COLOR][/COLOR] circle. The inner circle band is divided into a light half and a dark half, which suggests that the wheel also symbolizes the same idea of the unity of opposites as does the Chinese yin-yang sign, .
In [COLOR=#AAC43C ! important][COLOR=#AAC43C ! important]Japan[/COLOR][/COLOR] is considered to be a sign with positive connotations.
This sign is not, however, widely used in modern ideography except as an electrical sign for a specific type of [COLOR=#AAC43C ! important][COLOR=#AAC43C ! important]electric motor[/COLOR][/COLOR]
.
The alchemists sometimes used to denote malachite, an emerald-green mineral containing copper used, among other things, for the production of colouring pigment.

http://www.symbols.com/encyclopedia/29/296.html

-Еве една плоча што ја фотнав на Кале.
Како што знам дел од материјалот што може да се најде на Кале е донесен и реупотребен од Стоби во VI век, така да според природата на плочата верувам дека е од Стоби. Ако сакате да ја видите ќе ја најдете во купот од слични форми покрај кафематот пред влезот на американската амбасада:pipi:

-Во средина е коловртот, десно е цвеќето на животот, додека ова лево немам појма што е:jaj:.
-Верувам дека нема да им пречи на модераторите со овој пост да ги линкам оваа тема и ''Цвеќето на животот'' од подфорум Мистерии :helou:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=45420

img0403w.jpg

Дори во азиja много племена са имали култ ком слонцето.Култа ком слонцето е един от наjстарите култове во целиот свет.
Този култ е поврзан со задгробниот живот.

Во кој дел од Азија,Македонскиот?

1303.gif

13:3 · A Greek variation of the sauvastika, drawn around 500 B.C.

3101.gif

This is an ideogram from a caster found in Hissarlik, Turkey, considered the place where ancient Homerian Troy was situated. It is believed to date from around 2000 B.C. According to d'Alviella (see the bibliography in the Appendices) it is most probably a sun symbol.

3110.gif

31:2 · The four ages of man, childhood, youth, middle age and old age. The sign is used with this meaning by some Indian tribes in south western USA.

3208a.gif

32:1 · An ideogram common in Scandinavia in the Viking era. Both this and its mirror image (the same sign, but with a counterclockwise rotation as seen from the centre of the sign) were used on Celtic vessels before the birth of Christ, and in many other areas. There is a structurally similar Mayan hieroglyph,
3208b.gif
, but it has six "spokes". What it meant is unknown but it is similar to an Aztec sign meaning day.

И Натанаил Охридски :)

Natanail-Ohridski-Plovdivski.jpg

Ако друже нека има политика само Русија како голема сила и битен фактор во светот нека ја тераат воденицата кон себе, но најбитно е да се исправат историските фалсификати и после лесно ние ќе докажеме дека мајката на сите словенски земји е Македонија од каде потекнува скоро се и не случајно во Македонија се пронајдени 450.000 скрипти со старословенски јазик што и ја прави Македонија најстара од сите земји словенски.

Супер за овј топич јас од почеток на моето истражување за Античките Македонци отсекогаш сум тврдел дека они и словените се едно исто. Ова све тоа го потврдува :helou:
“Славјаните имале писменост не само пред сите западни народи на Европа, но и пред Римлјаните и со тоа и пред грците”.
“Грците ја присвоиле алфавитата од Пелазгите, народ скифски или, што е битно важно, славјано-руски происход. Подтверждение того, что Македонцы были славјане, пусть послужит следујуштее: по падении Македонского царства часть Македонцев, около 320 г. до Р.Х., переселилась к Балтијскому морју и основала свои новые жилишта под названием БОДРИЧЕј, сохранивших герб Александра Македонского (А.М.), изображајуштиј буцефала и грифа”. ...

http://www.svet-slova.ru/content/view/19/98/

“Славјаните имале писменост не само пред сите западни народи на Европа, но и пред Римлјаните и со тоа и пред грците”.
“Грците ја присвоиле алфавитата од Пелазгите, народ скифски или, што е битно важно, славјано-руски происход. Подтверждение того, что Македонцы были славјане, пусть послужит следујуштее: по падении Македонского царства часть Македонцев, около 320 г. до Р.Х., переселилась к Балтијскому морју и основала свои новые жилишта под названием БОДРИЧЕј, сохранивших герб Александра Македонского (А.М.), изображајуштиј буцефала и грифа”. ...

Toa e bas interesno otkritie
Kako ke reagiraat Grcite za ova...:nesvest: Site ke padnat vo nesvest

Што е интересно за Бодричите или Древни како што ги викале.Ги носат и имињата рароги и ререки.
Првиот руски кнез Рурик по мајка е од Бодричите, мајка му била Умолои, Умилова.
Германците областа кај што било ова пламе ја имаат наречено Мекленбург.
Бодричите формираат и Вендска држава која подоцна се германизира.

Интересно е и руните кои се појавуваат во таа област,имаат и голем културен центар кој случајно е запален до темел како што случајно се запали александриската билбиотека.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom