И преродбата продолжува.....

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
nemajte maka ke se sredi...poleka..krizata ne mine taka lesno,tuku doaga lesno i SEGA koj i da e:toe:

taka da se gleda oddaleku kejnzijanskata politika koja ja sproveduva vladata...ako ne veruvam na partija veruvam na jon majnard kejnz:toe:

nemajte maka ke se sredi...poleka..krizata ne mine taka lesno,tuku doaga lesno i SEGA koj i da e:toe:

taka da se gleda oddaleku kejnzijanskata politika koja ja sproveduva vladata...ako ne veruvam na partija veruvam na jon majnard kejnz:toe:
Точно, нели после дождот доаѓа сонце... мене само ми е чудно зошто Македонецот само кука и бара вина во друг, Владата.

Па гледајте бе луѓе има многу бенефиции во земјоделието, зошто не поченете земјоделие да работите.... јас кога ќе се вратам во Македнија прво што ќе правам е тоа, земјоделие....

Точно, нели после дождот доаѓа сонце... мене само ми е чудно зошто Македонецот само кука и бара вина во друг, Владата.

Па гледајте бе луѓе има многу бенефиции во земјоделието, зошто не поченете земјоделие да работите.... јас кога ќе се вратам во Македнија прво што ќе правам е тоа, земјоделие....

pere za jabe se depresivni vesti...ima tema kako da ja podobrime delovnata klima vo makedonija koja e pointeresna nego li ovaa..ali,nalet-izbori se:toe:

Не ја уништува економијата.
Не земај кредити ако не ти одговара.
КАЖИ МУ ГО ТОА НА ГВУЈО што зема тој кредити ????

хахахха перееее ке се ЗБОГАТИШ од земјоделие ... давала прашај колку зема владата прво ...

Не сум баш и некој економист, но од лесно достапни кредити и ниски камати, во САД се случи ова...
foreclosure_crisis.jpg

А таа е точката од каде што ескалира кризава.

И не е точно ова за каматите секаде паѓале, да моментално паѓаат но до пред 2 недели беа на највисоко ниво досега. Ако си плаќал 300, се плаќаше 430... па сеа рачунај.

Можеби чување на парите не е најдобро нешто, но во Макеоднскиот случај не ни гледам нешто попаметно да се направи.
Друго нешто е што земјите не сакаат да имаат невработеност повеќе од 10% за да не навлезат во првите фази на депресија. Но Македонија има поголема стапка на невработеност од многу одамна, па затоа ефикасноста од користење исти мерки неможе да се гарантира.

Инаку Ставревски денес објасни дека Македонија е една од6-те најдобро пласирани земји во ЕУ по однос на економската криза која го зафати цел свет.Или накратко речено Македонија како воопшто да не ја почуствува кризата,покажано во бројки и пресметки.Бруто домашниот производ воопшто не е намален а трговскиот дефицит воопшто не е зголемен затоа што е намален увозот за последниве 3 месеци.Вака успешниот тим на владава најверојатно ќе избие на прво место на трансфер листата за успешни влади и никој не треба да се чуди кога еден ден ќе ја видиме нашава влада како ја предводи Јапонската или ете Данската економија на пример.Во секој случај мора да им се оддаде големо признание на Македонскиве “експерти“ кој водат извонредна политика со двоцифрени камати на кредитите како никаде во светот.:smir:

:pos2::pos2::pos2:
Да не пукнеш ме пресмеа,да си ми жив и здрав.
Ќе се задржам на оваа изјава иако темава добила политичка позадина и сега секој со секого ќе си го мери.Сепак ова е економија и ве молам запомнете го тоа,бидејќи бате Мистик ќе ги искористи инструментите за постигнување рамнотежа на форумот:)

Ајде детално да ја прокоментирам изјавава,бидејќи човеков ме вади од такт со пласирање на информации за широки народни маси.

1.Бруто домашниот производ воопшто не е намален!
-Па до каде треба да се намали кога е некаде до 1-2%.Бруто домашниот производ е збир од личната потрошувачка + јавната потрошувачка + инвестиции+ (извоз - увоз).Кога ова би го знаеле,фино лепо ќе видите зошто сеуште е во позитива,бидејќи јавната потрошувачка е зголемена во земјава,личната е намалена,инвестициите се на нула,а извоз и увоз речиси нула во моментов.Значи само јавната е зголемена,удри бригу на весељу.
Иначе БДП ја мери големината на економијата,а вие пресметајте колку голема економија сме:)

2.Трговскиот дефицит не е воопшто зголемен!
-2008 година ја завршивме со 2,87 милијарди долари трговски дефицит,до каде треба да се зголеми?Малку да не е?Се вбројуваме во земји со најголем трговски дефицит (покриеност на увозот со извоз) веќе 19 години.

3.Платен биланс
-Заборавил министеров да го спомне:)Збир од тековната сметка (која е во минус како резултат на дефицитот во размената) и капиталната сметка (која е во минус како резултат на задолжувањето на државата)

Еве вака разглобено навистина сме во 6те водечки во Европа во периодов на кризава.Благодарение на вакви изјави,населениево е во бунило,во економски процут,блаженство.
За овој народ или мотика или политика!!!

:pos2::pos2::pos2:
Да не пукнеш ме пресмеа,да си ми жив и здрав.
Ќе се задржам на оваа изјава иако темава добила политичка позадина и сега секој со секого ќе си го мери.Сепак ова е економија и ве молам запомнете го тоа,бидејќи бате Мистик ќе ги искористи инструментите за постигнување рамнотежа на форумот:)

Ајде детално да ја прокоментирам изјавава,бидејќи човеков ме вади од такт со пласирање на информации за широки народни маси.

1.Бруто домашниот производ воопшто не е намален!
-Па до каде треба да се намали кога е некаде до 1-2%.Бруто домашниот производ е збир од личната потрошувачка + јавната потрошувачка + инвестиции+ (извоз - увоз).Кога ова би го знаеле,фино лепо ќе видите зошто сеуште е во позитива,бидејќи јавната потрошувачка е зголемена во земјава,личната е намалена,инвестициите се на нула,а извоз и увоз речиси нула во моментов.Значи само јавната е зголемена,удри бригу на весељу.
Иначе БДП ја мери големината на економијата,а вие пресметајте колку голема економија сме:)

2.Трговскиот дефицит не е воопшто зголемен!
-2008 година ја завршивме со 2,87 милијарди долари трговски дефицит,до каде треба да се зголеми?Малку да не е?Се вбројуваме во земји со најголем трговски дефицит (покриеност на увозот со извоз) веќе 19 години.

3.Платен биланс
-Заборавил министеров да го спомне:)Збир од тековната сметка (која е во минус како резултат на дефицитот во размената) и капиталната сметка (која е во минус како резултат на задолжувањето на државата)

Еве вака разглобено навистина сме во 6те водечки во Европа во периодов на кризава.Благодарение на вакви изјави,населениево е во бунило,во економски процут,блаженство.
За овој народ или мотика или политика!!!

neznam detali za ovoj ministerov, kolku e zdrav vo umot, no slusam deka Gwujo postojano tvrdi deka e POLITICAR, a poznato e deka politicarite stom zinat LAZAT...:)
Ostavi se drugo od pogore, znaeme deka se prevaranti, no ne mozev da poveruvam, morav da se stipnam za uvo ..na izjavata deka i NEVRABOTENOSTA e stabilna na niskiot procent od 33%..... :vozbud:

neznam detali za ovoj ministerov, kolku e zdrav vo umot, no slusam deka Gwujo postojano tvrdi deka e POLITICAR, a poznato e deka politicarite stom zinat LAZAT...:)
Ostavi se drugo od pogore, znaeme deka se prevaranti, no ne mozev da poveruvam, morav da se stipnam za uvo ..na izjavata deka i NEVRABOTENOSTA e stabilna na niskiot procent od 33%..... :vozbud:

Не,дефинитивно овој министер ќе биде запечатен како најлошиот во историјата на Македонија и со години натаму.Овој не е нормален,овој е катастрофа,јас незнам како е професор на економски факултет,треба да се срами да го каже тоа,или нема основни познавања за движење на економијата или незнае што зборува.
Ќе ме потсети некој кој беа досега министри за финансии од осамостојувањето до денес?Чисто да ги споредам економските показатели,да не помисли некој дека сум гласот на сдсм во економија(сачувај боже:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom