Научно фантастични филмови

• Креатор на темата Креатор на темата ^X^
  • Време на започнување Време на започнување
Иначе на некој начин е неправедно што го не му дале место и на Џони Мнемоник.За мене подобар од Матрикс. :)

wot Дека има субјективност има,ама 80 посто од филмовите заслужено се наошаат на списокот.

Е сега има една контроверзност-Star wars е упикан како сф,ама повеќе прилега на фантази жанрот сместен во веслената.

Уште нешто-дали ми се чини или The thing не е на листата?

Го има The thing под број 23. Без него не би блиа комплетна листата. А како и секогаш има и преценети и потценети кои ги нема на листата ама горе долу добро е склопена. Фалат можеби Contact, Equilibrium и уште по нешто од постарите.

Го има The thing под број 23. Без него не би блиа комплетна листата. А како и секогаш има и преценети и потценети кои ги нема на листата ама горе долу добро е склопена. Фалат можеби Contact, Equilibrium и уште по нешто од постарите.

Затоа ги има во темата за тапчовци и Contact и Equilibrium.. :)

http://forum.kajgana.com/threads/Во...лмски-каталог-за-тапчовци.51919/#post-4204564

Aко помешаме сф со пост апокалипични. :)

Нема разлики многу во листите, и да иделе овие нашиве до 100.

Многу добра листа, дефинитивно секој фан на жанрот треба да ги прегледа барем 90 посто од филмовиве.
Мене ме фати мала депресија кога видов дека сите филмови од листава ми се гледани.

И МАјнорити Рипорт, really? Kога се работи за екранизирање на дела од ФИлип Дик, видовме Ридли СКот што направи (Блејд Ранер) а Спилберг тотално потфрли, филмот е предугачок, со неинтерсени акциони сцени, хумор кај што не му е место, итн... да не го заборавам и другиот SF промашај од Спилберг и Том Круз - War Of The Worlds.

За Галакси Квест претпоставувам дека бил субјективен + Стар Трек Фaн иначе не е ништо посебно фимот, можел наместо него на пр. да го стави Open Your Eyes (1997)
aka "Abre los ojos"

Филип Дик(хех дик) иако нема поминато добро во животот сепак добро има поминато во филмскиот свет за разлика од Исак Асимов, на кој што една негова кратка приказна беше употребена за да се направи два часовна реклама за Конверс. Прилично забавна реклама ако може да додадам.
А за Мајнорити Рипорт не би се сложил, акционите сцени се одлични според мене особено брканицата со автомобилите додека пак за War of The Worlds се сложувам. Сосема непотребен филм и прв пат Спилберг да потфрли после Петар Пан.

Галакси Квест јас пре би го ставил во омилени комедии наместо сај фај филмови ама па баш затоа што сум треки, интересна ми беше заебанцијата на сметка на Шатнер. А Сем Роквел како ред ширт беше прилично смешно.

Иначе на некој начин е неправедно што го не му дале место и на Џони Мнемоник.За мене подобар од Матрикс. :)

Матрикс е ставен поради иновацијата што ја придонесе во филмскиот свет. А и приказната е далеку подобра од Џони Мнемоник, нешто што за кое им се восхитував на братот и сестрата Вачовски се додека не го прочитав стрипот The Invisibles од Грант Морисон. Ги издрпале сите идеи од тој стрип, Грант дури има изјавено, "доколку продолжиле да крадат од мене продолженијата на Матрикс ке им беа подобри". Инаку типот консумира секакви психохалуцогени дроги и комуницира со духот на Џон Ленон, ако некој го интересира како дошол до таа идеја :LOL:. Само да не се разбереме погрешно, и јас го сакам Џони Мнемоник и ми е најомилен сајберпанк филм ама затоа што нема голем број на сајберпанк филмови:P. А Хенри Ролинс и Долф Лундгрен во ист филм ми е вредно за почит.

Е сега има една контроверзност-Star wars е упикан како сф,ама повеќе прилега на фантази жанрот сместен во веслената.

Имам читано и други мислења за ова што го напиша, ама би сакал подетално да се образложиш. Пишуваш убаво и би ми било мерак да прочитам повеќе од тебе за ова. Според мене пак, доброто нешто во Star Wars беше што спојува повеќе жанрови како самурајскиот, вестерн, фантазија како што напиша и сај фај во една прекрасна целина. Еп за сите времиња. Тоа нешто фалеше во новите филмови. Ама па да не си го засерувам денот со тоа ѓубре.

Еден другар ми го раскажуваше Ванила Скај кога искочи и заврши со коментар дека филмот му бил безвезе ама мене ми се виде многу интересна приказната и го изнајмив на VCD (кој формат еј видеоцеде:D) пошто уште немав DVD ROM, и се заебав прво В. Скај го глеав, не знаев дека е римејк.

Уште го имам Шафт во Африка на видео цд и Сладок доме Алабама со Рис Витерспун поради некој причина. А и двата филма, и Open Your Eyes и Vanilla Sky ми се подеднакво добри. Отпрвин не го сакав Open Your Eyes поради банална причина ама после сватив, филмот е добар јас сум дибек што не ми е гледан порано.
--- надополнето: 19 април 2012 во 08:28 ---
Фалат можеби Contact, Equilibrium и уште по нешто од постарите.

Contact не би го ставил, отпрвин филмот го сакав поради тоа што е долг и досаден ама како поминува времето сваќам дека филмот е премногу долг и досаден. А пак со Еquilibrium обратно, првпат кога го гледав ми дојде како ефтина копија на Матрикс ама како пројдува времето му ги свакам квалитетите на филмот. Башка и ган фу што има.
--- надополнето: 19 април 2012 во 08:29 ---
Инаку мерак ми се направи што ги видов Forbidden Planet и Dark City на листата. Заслужуваат да се гледани од повеќе луѓе.

Gache еве интересен текст за дебатата дали Star wars е фантазија или научна фантастика http://scifi.about.com/od/starwarsglossaryandfaq/a/Star-Wars-Faq-Is-Star-Wars-Sci-Fi-Or-Fantasy.htm
--- надополнето: 19 април 2012 во 14:08 ---
Ги фатив коментарите на лицата од сајтот кој објави листа на 100 нај сф филмови и приметив дека има доста јаки филмови кои се изоставени од списокот.

War of the worlds-првата верзија
Strange days-нон стоп заборавав како се вика овој филм,само го памтев по Ралф Фајнс
Untill the end of the world-сајберпанк роуд трип филм
The last starfighter-доста интересен концепт и доста добра приказна
1984
Collosus:The forbin project-појма немам за овој филм,ама на скоро секој пост го спомнуваат
Pitch black-Вин Дизл се докажа како глумец во овој филм
Soldier-ако има нешто во кое Курт Расел нема промашај тогаш тоа се сајфај филмовите
Escape from New York/They live-класици на Карпентер
Innerspace-комедија со Денис Квејд и Мартин Шорт
Starman-Џеф Бриџис како вонземјанин кој бара начин да се врати назад дома
Deep impact-многу пореален од Армагедон
Flight of the navigator-единствен минус е Сара Џесика Паркер
Enemy mine-човек и вонземјанин чии раси се во војна се заглавени на планета и мораат заедно да најдат начин да се вратат меѓу своите
Screamers

Strange days-нон стоп заборавав како се вика овој филм,само го памтев по Ралф Фајнс

Хах, филмов ми е во компјутер 4 години веќе. Зверски филм, сите вадат добра глума овде дури и Џулиет Луис која обично ме нервира во други филмови. Единствено смешно ми е што филмов е во далечната иднината во 2000 година. Како и на Escape from New York дејствието што беше во 1998 мислам.
А Кетрин Бигалоу неверојатно добри (мушки!) филмови прави. Филмови како овој, Near Dark и Point Break.

Филип Дик(хех дик) иако нема поминато добро во животот сепак добро има поминато во филмскиот свет за разлика од Исак Асимов, на кој што една негова кратка приказна беше употребена за да се направи два часовна реклама за Конверс. Прилично забавна реклама ако може да додадам.
А и двата филма, и Open Your Eyes и Vanilla Sky ми се подеднакво добри. Отпрвин не го сакав Open Your Eyes поради банална причина ама после сватив, филмот е добар јас сум дибек што не ми е гледан порано.
Инаку мерак ми се направи што ги видов Forbidden Planet и Dark City на листата. Заслужуваат да се гледани од повеќе луѓе.
ајјј не да го го претераа со патиките у Ај Робот а и Вил Смит напињаше на моменти...пошто знам дека си по стрипови :) прочитај го Нејтан Невер првиот број. со трите закони на Асимов е...
Ех В.Скај е 90%тна копија на ОУЕ и двата филма се исти, само ВСКај поради поголемиот буџет има додадено некои ефекти и Пенелопи Круз со тој акцентот звучи како патка. :)
Dark City ја го гледав у кино со еден другар, првите денови, само ние двајца бевме и 4-5 деца што заскитаа очигледно :), има многу сличности со Матрикс а 1 година искочи пред него.

Starman-Џеф Бриџис како вонземјанин кој бара начин да се врати назад дома
Eј колку го мрзам филмов :cenzura: :) од Карпентер....бесрамна копија на ЕТ, само наместо дете - жена и наместо ЕТ - Џеф Бриџис се понаша како ретардиран цело време под изговор дека е ванземаљац...

Иначе, го нема The Butterfly Effect на листата (сега видов на IMDB, кај што пишува кога искочил, стои Macedonia :icon_lol:).

Ja слепо бранам се' од Карпентер.. така да пазете шо пишете. :icon_lol:

Туку.. дали го спомнавме A boy and his dog без да се каже дека има најепик ендинг евер?
Плус таа surreal атмосфера која ја имаше "доле"...

ОК, изгледа дека не е сајфај филм, туку документарец од едукативен карактер уз примери како да се биде машко 101.
Сите жени се курви и точка.
:pos:

Eптен потценето филмче, носталгија ме мава од темава.. времиња кога гледав тв, ама место а1 имавме локален канал каде идеа слични класици. :place:

Кога ке си го подберат Неш Бриџис "доле".....
--- надополнето: 20 април 2012 во 04:16 ---
Единствено што не сфатив е, која беше поентата на нашминканите типови кои коментираа кога жените му се настрвија на момчето.

Кога ке си го подберат Неш Бриџис "доле".....
--- надополнето: 20 април 2012 во 04:16 ---
Единствено што не сфатив е, која беше поентата на нашминканите типови кои коментираа кога жените му се настрвија на момчето.

Koj дел поточно, не ми текнува.. Ја незнам шо им значеа муабетите на микрофоните, кога спомнуваа нешто green reference, red reference, мислев ќе му перат мозочето.. едино памтам дека тој им се беше нафрлен на девојките и дроидот го подигна ко дете.

Инаку Forbidden Planet и мене не ми е гледан, ама Dark City се спомнува низ сите вакви листи и испопулализиран е доволно, впрочем и високо си котира на имдб, скоро осумка. Е сеа шо ја и Кифер сме eternal enemies.. :icon_lol: Ама ипак од мене бел бумбар.

Vlatko_Gjorce ги има и двете верзии од body snatchers.

Како и да е, листава е повеќе од супер. Ако ви бараат препораки за филмови, дајте им слободно линк па нека си бираат, и тоа рандом! Битно, задоволен сум (субјективно нали) од Карпентер вметнувањето, па дури нашле место и за филмови како Primer. Класици како Stalker да не спомнувам а и модерни имаме како Eternal Sunshine.. или Fountain. Совршена фузија. Браво. Дефинитивно ќе поминам што имам испуштено.

Koj дел поточно, не ми текнува.. Ја незнам шо им значеа муабетите на микрофоните, кога спомнуваа нешто green reference, red reference, мислев ќе му перат мозочето.. едино памтам дека тој им се беше нафрлен на девојките и дроидот го подигна ко дете.

Инаку Forbidden Planet и мене не ми е гледан, ама Dark City се спомнува низ сите вакви листи и испопулализиран е доволно, впрочем и високо си котира на имдб, скоро осумка. Е сеа шо ја и Кифер сме eternal enemies.. :icon_lol: Ама ипак од мене бел бумбар.

Епа тогаш кога го силуваа жениве, одозгора имаше мажи во шминка и даваа коментари нешто.

Forbidden Planet ми е мерак филм и е прилино сериозен со оглед на тоа кога е снимен. Повеќето го сметаат како претходник на Star Treк. Инаку филмов ти е со Лесли Нилсен, и е меѓу ретките филмови каде има сериозна улога. Инаку баш на тој филм, режисерот му кажал дека треба на комедија да се префрли затоа што има толку сериозна фаца што едноставно смее луѓе.

Епа тогаш кога го силуваа жениве, одозгора имаше мажи во шминка и даваа коментари нешто.

Forbidden Planet ми е мерак филм и е прилино сериозен со оглед на тоа кога е снимен. Повеќето го сметаат како претходник на Star Treк. Инаку филмов ти е со Лесли Нилсен, и е меѓу ретките филмови каде има сериозна улога. Инаку баш на тој филм, режисерот му кажал дека треба на комедија да се префрли затоа што има толку сериозна фаца што едноставно смее луѓе.

Да не може некаде да се најде документарец,за тоа како е сниман Forbidden Planet ?

Бидејќи просто на моменти не ми се верува како ги создале ефектите....да не речам незамисливи ефекти за тоа време кога немало компјутери,стварно не ми е јасно со што се правени.

wot Ја спомав крајната сцена од Момче и неговото куче како нешто што не очекував ни во милион години.

А Забранетата планета ја имам гледано првпат на ТНТ каналот за класични филмови.Потоа на некоја мак тв ама не знам која.

Реално би исфрлил некои филмови од листата како Explorers+некои петпарачки од 50тите кои беа само за плашење на масите во студената војна.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Star Wars
The Matrix
Terminator
AVP
RoboCop
Jurassic Park
Equilibrium

Ако ми текне уште некој ќе додадам. :)

Најдобриот научно фантастичен филм што никогаш не бил направен, Дина од Ходоровски. После критичкиот успех што го доживува со веќе класичните филмови како Света Планина и Ел Топо, Ходоровски се има намерено да ја екранизира легендарната книга Дина од Френк Херберт, после упатената понуда од Жан Пол Гибон кај којшто биле правата за снимање. Скриптата што Ходоровски ја направил била според зборовите на Херберт, голема колку телефонски именик и би резултирала со 14 часовен филм. Ходоровски бил во преговори со Орсон Велс за да го глуми дебелиот и репулсивен(ХАХ) барон Харконен, непријателот на куќата Атреидес којшто се согласил тек кога Ходоровски му гарантирал дека ке го донесе неговиот омилен готвач на сетот за да му готви екслузивно на него. Исто така го планирал и Салвадор Дали во дел од актерската екипа кој па се согласил да глуми во филмот тек ако го исплатат 100000 долари од саат. За музиката во филмот биле планирани Пинк Флојд, Магма, Карлхаинц Стокхаусен и Хенри Кау. Ходоровски веќе влегол во пре-продукција на филмот каде што во Париз ги поставил Моебиус(легендарниот цртач на стрипови од кој е произлезен стрипот Блубери а тогаш работел на Метал Хурлант списанието кое ке биде инспирација на Американскиот стрип магазин Хеви Метал), како и швајцарскиот уметник Х.Р. Гигер кој е заслужен за изгледот на зеноморфот од франшизата Ејлиен. За жал продукцијата пропаѓа иако веќе два милиони долари се вложени и правата на филмот ги купува Дино Де Лаурентис кој во 1984 година го врбува Дејвид Линч да ја режира Дина. Линч во тоа време ужива внимание поради успехот на неговиот филм, Човекот Слон и добива понуда од Џорџ Лукас да го режира третото продолжение од Војна на Зведите но Линч го одбива и наместо тоа се одлучува за режија на Дина. Филмот испаѓа на крај критички и финансиски неуспех. Гледајки наназад една франшиза и една потенцијална франшиза се уништени од таа одлука. За третиот дел од Војна на Звездите, Лукас наоѓа комплетно неискусна личност да го режира филмот и врз која ке има комплетно влијание за разлика од Линч ако би го режирал. Еве пример давам со Ирвин Кершнер кој успева да ги заузди претераните идеи на Лукас во Империјата Го Возвраќа Ударот но за жал он не е веќе во третиот дел за да го спречи Лукас да направи пиздарија со тоа што ке обелодени дека Леја и Лук се брат и сестра и што Хан Соло го преживува крајот на филмот. А резултатите од тоа и денеска ги чустваме со приквелите од Војна на Звездите. А потенцијалната франшиза што е уништена е Дина со филмот на Линч. За тоа ке пишам дополнително во друг пост. Инаку ги препорачувам мини сериите што се снимени од каналот Сај Фај за Дина. Не е тоа тоа, ама додека не се појави нов Ходоровски доволни се. До тогаш само да ве потсетам за олимписката вселенска опера што би резултирала од Ходоровски.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 00:34 ---
benedict_cumberbatch.jpg

Сајмон Пег збори за што ке биде улогата на Бенедикт Кумбербашт...бач...бахт.... Шерлок Холмс во новиот Трек филм. Дали ке го глуми Кан којшто претходно маестрално беше изигран од Рикардо Монталбан или не.
http://www.denofgeek.com/movies/sta...-pegg-on-benedict-cumberbatchs-star-trek-role
Пег одговара; "Навистина не смеам да зборам за тоа".

Сајмон Пег збори за што ке биде улогата на Бенедикт Кумбербашт...бач...бахт.... Шерлок Холмс во новиот Трек филм. Дали ке го глуми Кан којшто претходно маестрално беше изигран од Рикардо Монталбан или не.
http://www.denofgeek.com/movies/sta...-pegg-on-benedict-cumberbatchs-star-trek-role
Пег одговара; "Навистина не смеам да зборам за тоа".[/quote]
druze auuuu pa ti oset / vkus ic nemas be za SCI-FI auuu strasna rabota abe ovie site so gi pisa filmovi mi se zgadi koa gi vidov... cudoo ejj kako moes ovie da gi gleas ti se cudam ima tolku dobri kako
CITY OF EMBER,PANDORUM,MOON i dr da ne nabrojuvam sea so sustina i ne tolku stari sea kaubojski da e kabel nekoj od 60ta da napises : P filmaska revoluci se napravi na filmovite posle 2004 a tie dr za starata generacija se;)
--- надополнето: 8 јули 2012 во 22:39 ---
Star Wars
The Matrix
Terminator
AVP
RoboCop
Jurassic Park
Equilibrium

Ако ми текне уште некој ќе додадам. :)
fush.. nemoj ne dodavaj ziti se :P ako uste ovie gi gleas.. strasna rabota! terminator??lol,,ма немој да ме јебеш бре,, toj koga bev 3god go gledav
ДАЈ СТАВЕТЕ НЕКОЈ НОВ Што не е познат а добар е ама немјте со тие каубојските више 2004+

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom